SÚŤAŽ S MYŠIARKAMI

Ďakujeme všetkým, ktorí nám tento rok pomohli získať lepší prehľad o zimoviskách myšiarok a zapojili sa do našej súťaže!Myšiarky ušaté Natália Staňová Lužianky


Mali sme 31 súťažiacich, ktorí nahlásili 37 zimovísk s celkovo 501 myšiarkami.


Spomedzi všetkých sme vyžrebovali troch výhercov poukážok do kníhkupectva:
1. 30€ poukážka: Miloš Rusnák, Podolie
2. 20€ poukážka: Milan Galovič, Chorvátsky Grob
3. 10€ poukážka: Jakub Hodáň, Štefanov


Gratulujeme!


Aby informácie o zimovaní myšiarok boli ucelené, doplnili sme získané údaje z databáz Aves, Birding a vlastného výskumu. Veľkú časť údajov z východného Slovenska nám poskytli členovia Slovenskej ornitologickej spoločnosti/BirdLife Slovensko (Peter Chrašč, Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.). Tlačovú správu k tejto téme nájdete tu.


Dnes vieme, že na Slovensku zimovalo minimálne 1484 myšiarok na 117 zimoviskách. Najviac myšiarok zimovalo v meste Kolárovo (73 jedincov).


Vonku sa oteplilo a myšiarky opúšťajú zimoviská. Už teraz sa nám ozývajú ľudia, ktorí by radi podporili myšiarky vo svojom okolí aj počas hniezdneho obdobia.
Radi by ste sa pridali?
Ako? To sa dozviete v návode tu.

Pri sčítavaní myšiarok v zime 2017/18 nám pomohli:
J. Andrek, I. Andreková, N. Benovičová, V. Budjak, B. Búryová, M. Danilák, G. Deschamps, L. Deutschová, M. Dobišová, V. Ďurišová, M. Galovič, M. Garai, P. Vodan Gažo, M. Harčár, J. Hodáň, L. Hudák, J. Hunková, P. Chrašč, I. Chrenková, R. Jambor, M. Kašperová, V. Klicková, Ľ. Kovanič, T. Križka, J. Kubus, R. Kuracina, J. Lengyel, T. Ličák, V. Marušic, J. Mešťánek, E. Michalíková, I. Moncmanová, P. Nociar, M. Polaček, J. Pribinová, J. Rácz, M. Repel, M. Richter, Z. Riflik, M. Rusnák, R. Slížik, R. Slobodník, M. Sova, J. Spišák, J. Štiber, M. Švábik, T. Veselovský, I. Vrgová, M. Zemko

  

Mapa zimovísk 2017/18

{google_map}https://mapsengine.google.com/map/embed?mid=1Ck8mjhZArlkAf3PjEKTgPpQKH5itM6kn&ll=48.465349487234484%2C19.56841499999996&z=7{/google_map}

Často kladené otázky:

Ako vyzerajú myšiarky a odkiaľ prileteli?

Myšiarka ušatá je stredne veľká sova. Ako prvé vás upútajú veľké, oranžové oči. Keď vás zazrie, narovná sa. Na hlave vztýči pierka, ktoré vyzerajú ako ušká. Keď urobíte ešte krok, ste príliš blízko a odletí. Myšiarky ušaté hniezdia v poľných remízkach, na okrajoch lesíkov a parkoch. Každoročne od jesene do jari sa myšiarky ušaté zhromažďujú a spoločne oddychujú na stromoch. Počet myšiarok na zimovisku býva rôzny, od pár jedincov po stovky. Najväčšie zimovisko sa nachádza v meste Kikinda (Srbsko), kde zimovalo viac ako 600 jedincov!

Čo je zimovisko?

Zimoviskom nazývame miesto (lokalitu), kde myšiarky ušaté cez deň spoločne oddychujú. Najčastejšie sú to ihličnaté stromy v okolí škôl, kostolov, námestí, parkov, ale aj rodinných záhrad. Vzácne niektoré jedince zimujú aj v lesíkoch mimo obcí.

Ako spoznám zimovisko?

Celkom jednoducho. Najčastejšie prítomnosť sov prezradia biely trus a vývržky pod stromami. Pri pozornom pohľade do korún stromov môžete zbadať až desiatky oddychujúcich jedincov. Niekedy, zvlášť počas pekných slnečných dní, sa niektoré myšiarky vyhrievajú na listnatých stromoch ako sú vŕby alebo brezy.

Čo je vývržok?

Vývržok sú nestrávené zvyšky potravy, ktoré myšiarky (a všetky sovy) vyvrhujú. Tvoria ho kosti, srsť a perie z koristi, ktoré sa v žalúdku vyformujú do pozdĺžneho chumáča. Ten myšiarka každý deň vyvrhne.

Ako správne odfotiť zimovisko?

V prvom rade je potrebné brať ohľad na zimujúce myšiarky. Pre väčšinu zvierat je zima ťažkým obdobím. Každý zbytočný výdaj energie, napríklad pri vyrušovaní, je pre ne citeľnou stratou. Preto zimovisko fotografujte z dostatočnej vzdialenosti. Keď zbadáte, že myšiarky sa narovnávajú a pozerajú na vás, už ste blízko.

Prečo je potrebné údaje aktualizovať každý rok?

Počet myšiarok na zimovisku a miesto zimovania sa môžu medziročne zmeniť. Závisí to od viacerých faktorov, ako napríklad dostatočná potravná ponuka v okolí zimoviska, či vhodné stromy a podmienky na zimovanie. Mnohé zimoviská stále nie sú zaznamenané. Z toho dôvodu je pre nás dôležité každý rok údaje aktualizovať a sme radi, že nám s mapovaním zimovísk pomôžete. Informácie o výskyte a počte zimujúcich myšiarok používame pri výskume a ochrane tohto druhu.

Čo tvorí potravu myšiarok ušatých?

V prírodných podmienkach strednej Európy prevláda v potrave hraboš poľný (80-90%), ďalej ryšavka, myš domáca, v menšej miere potkany a malé vtáky veľkosti sýkorky. V praxi sme sa viackrát stretli s obavami ľudí o svojich domácich miláčikov, keď v ich blízkosti zimovali myšiarky. Môžeme vás ubezpečiť, že na jedálnom lístku myšiarok sa nevyskytujú.

Ilustračné fotografie

Myšiarky ušaté Natália Staňová Lužianky

Myšiarky ušaté (foto: Natália Staňová 2015)

Zimovisko mysiarok usatych Zsolt Riflik Kolárovo

Zimovisko myšiarok ušatých (foto: Zsolt Riflik 2015)

Navštívte aj naše ďalšie webové stránky

steppelife.eu

vtáčia kriminalita

danubefreesky.eu

sakerlife.mme.hu

lifeenergia.sk

falcoproject.eu

apomarina

imperialeagle.eu

Hlavní partneri

SEPS logotypnazov positive color RGB ZSE-hlavni.partneri 02 ZSD logo VSE rgb logo VSD rgb 051-SSE 06 SSEd