Odborníci si všímali rizikové prvky v okolí hniezd orlov kráľovských

Odborníci si všímali rizikové prvky v okolí hniezd orlov kráľovských

Silný vietor, daždivé počasie, letné horúčavy. Aj s týmito prírodnými podmienkami sa museli vyrovnávať hniezdiace páry orlov kráľovských. Odborníci z Ochrany dravcov na Slovensku počas celej sezóny pozorne sledovali ako sa im darí a zisťovali hniezdnu úspešnosť. Úspešných však bolo menej párov než minulý rok.

​​​​​​Orol kráľovský na Slovensku hniezdi v nížinách a stredne vysokých pohoriach na západnom a východnom Slovensku. Hniezdo si často stavia na solitérnych stromoch, vo vetrolamoch a na okrajoch lesa. „Mnoho ľudí je prekvapených, že orol kráľovský žije iba neďaleko od ich obce, na miestach, kde by ho nečakali. Napríklad v topoľovom alebo agátovom vetrolame uprostred polí,” uvádza Tomáš Veselovský z Ochrany dravcov na Slovensku.

Odborníci, vďaka podpore od Nadácie ZSE, lokality počas sezóny pravidelne kontrolovali a sledovali vývoj hniezdenia. „Hoci sa orly zdržiavali na lokalitách, už na jar zahniezdilo o takmer tretinu menej párov, než rok predtým. Nakoniec bolo zo 64 párov úspešných 54. Páry vychovali celkovo 84 mláďat. Orly sa museli vyrovnávať aj s vrtochmi počasia. Na viacerých lokalitách silný vietor zhodil hniezda vážiace aj desiatky kilogramov alebo polámal  konáre, na ktorých boli postavené. Dokonca, počas monitoringu v okrese Galanta, sme našli spadnuté hniezdo aj s dvoma uhynutými mláďatami. Chýbalo im len pár dní na to, aby vyleteli z hniezda. Mláďatá na inej lokalite, v okrese Nitra, mali viac šťastia a pád stromu s hniezdom prežili. Na vedľajšom strome sme im postavili náhradné hniezdo. Orlí pár sa o nich staral až kým neboli samostatné a úspešne vyleteli,” dopĺňa Veselovský.

Počasie nebolo jediným rizikom, s ktorým sa orly stretávali. „V okolí hniezd sme si všímali  okolnosti, ktoré môžu mať negatívny vplyv na vyletené mláďatá. Išlo napríklad o rizikové elektrické vedenia, ktorých trasy viedli v bezprostrednej blízkosti hniezd. Mláďatá sa pri prvých preletoch rýchlo unavia a dosadnú na prvé vyvýšené miesto v okolí. Často na konzoly na stĺpoch 22 kV elektrických vedení. Pri dosadnutí v blízkosti „živého“ vodiča ich môže zasiahnuť elektrický prúd, ktorý im spôsobí rozsiahle popáleniny a nezriedka priamo uhynú. Najrizikovejšie úseky elektrických vedení energetici ošetrili špeciálnymi chráničkami. Ďalšie rizikové úseky budú v spolupráci so Západoslovenskou distribučnou, a.s. ošetrené ako súčasť projektu LIFE Danube Free Sky,” uzatvára Jozef Chavko z Ochrany dravcov na Slovensku.

 

Doplňujúce informácie:

  • Monitoring orlov kráľovských je súčasťou členských projektov Ochrany dravcov na Slovensku, ktoré sú realizované vďaka finančnej podpore od Nadácie ZSE, v rámci programu 3DodZSE - Dávame Domov Dravcom. Ďakujeme!
  • Medzi partnerov projektu LIFE Danube Free Sky patrí 15 organizácií (energetické spoločnosti, železničná spoločnosť, neziskové organizácie a národné parky) zo 7 krajín (Rakúsko, Slovensko, Maďarsko, Chorvátsko, Srbsko, Bulharsko, Rumunsko). Projekt LIFE Danube Free Sky – Medzinárodná ochrana vtáctva pozdĺž Dunaja (LIFE19 NAT/SK/001023) podporila Európska únia v rámci programu LIFE a Ministerstvo životného prostredia SR. Viac informácií o projekte nájdete na stránke: www.danubefreesky.eu/sk

Navštívte aj naše ďalšie webové stránky

steppelife.eu

vtáčia kriminalita

danubefreesky.eu

sakerlife.mme.hu

lifeenergia.sk

falcoproject.eu

apomarina

imperialeagle.eu

Hlavní partneri

SEPS logotypnazov positive color RGB ZSE-hlavni.partneri 02 ZSD logo VSE rgb logo VSD rgb 051-SSE 06 SSEd