Neskoré hniezdenie plamienky driemavej  - mláďatá vyletia až v polovici novembra

Neskoré hniezdenie plamienky driemavej - mláďatá vyletia až v polovici novembra

Plamienka driemavá je v súčasnosti najvzácnejšou a najviac ohrozenou sovou, aká u nás hniezdi. Ornitológovia prišli na kontrolu posledného tohoročného, ešte hniezdiaceho páru s malými očakávaniami. Daždivé obdobie v predošlých dňoch bolo totiž veľkým rizikom, ktoré mohlo spôsobiť vytopenie polí s kľúčovou korisťou - hrabošom poľným a mať za následok nedostatok potravy pre sovy. Na družstve v okrese Dunajská Streda však odborníkov čakalo príjemné prekvapenie. V búdke zistili 6 mláďat, ktoré hniezdo opustia až v polovici novembra. Ide tak o jedno z najneskorších zdokumentovaných hniezdení druhu v celoslovenskom meradle.

„Od roku 2014 realizujeme systematický monitoring populácie plamienky driemavej, s dôrazom na oblasť Podunajskej nížiny. Prvé hniezdenie sme zaznamenali až v roku 2017, v budove poľnohospodárskeho družstva pri Štúrove. Minulý rok bol výnimočný, zahniezdilo už 6 párov a spolu odchovali 53 mláďat. Tento rok 5 párov vyviedlo dokonca 55 mláďat, ide teda o nový rekord, čo sa týka počtu úspešne vyletených mláďat za posledné roky. Štyri páry dohľadali členovia Ochrany dravcov na Slovensku a Štátnej ochrany prírody SR na juhozápade krajiny, jedno hniezdenie bolo zistené v okrese Partizánske,“ hovorí Kristián Bacsa z Ochrany dravcov na Slovensku (RPS).

„Vo všetkých týchto územiach sme v predošlých viac ako 10-tich rokoch v spolupráci s miestnymi farmármi a vďaka podpore Západoslovenskej energetiky, a.s. rozmiestnili vyše 60 búdok. Štyri páry tieto hniezdne možnosti využilo, jeden pár zahniezdil mimo búdky v starej vodárenskej veži,“ hovorí Roman Slobodník z Ochrany dravcov na Slovensku (RPS).

„Populácia hraboša poľného, ktorý tvorí hlavnú zložku potravy mnohých druhov dravcov a sov, vrátane plamienky, dosahovala tento i minulý rok na mnohých lokalitách extrémne hodnoty. To umožnilo hniezdiť a mať viac potomstva aj vyššiemu počtu párov plamienok. Všetky známe páry s výnimkou jedného hniezdili dvakrát. Búdky už opustila väčšina mláďat, mimoriadne neskoro hniezdia plamienky na farme v okrese Dunajská Streda – mláďatá vyletia až v polovici novembra. Všetkých tohoročných 55 mláďat sme označili ornitologickými krúžkami,“ informuje Slobodník.

 

Doplňujúce informácie:

dospela_plamienka_dravce.sk_S.Harvancik.jpg mlada_plamienky_dravce.sk_R.Slobodnik.jpg