Nečakane veľa druhov prekvapilo účastníkov exkurzie

Aj tento rok patril druhý májový víkend už tradičnej exkurzii pre verejnosť. Nádielka pozorovaných druhov bola obzvlášť bohatá. Akcia sa konala 13. mája pri príležitosti Medzinárodného dňa sťahovavého vtáctva a tentokrát i 25. výročia finančného programu Európskej Komisie LIFE.

 

01

V úvode zaznela informácia o fenoméne migrácie, aktuálnych zisteniach či úskaliach, ktorým musia vtáky počas svojho putovania čeliť.

Foto: Marek Brinzík

02

K dispozícii boli ďalekohľady do ruky aj na statívoch, vďaka ktorým sme videli všetko zblízka.

Foto: Marek Brinzík

01

Pozorovanie vtáctva zaujalo aj okoloidúcu exkurziu Turistickej informačnej kancelárie z Devínskej Novej Vsi, na určitý čas sa skupiny spojili. Neskôr sa k nám pridali aj dvaja náhodní okoloidúci. Naši traja sprievodcovia boli teda plne vyťažení

Foto: Marek Brinzík

01

Videli sme veľa a ľudia boli nadšení, viacerí intenzívne fotili. Úspechom boli najmä včeláriky, ktoré už obsadzujú hniezda v pieskovej stene. Lietali priamo nad našimi hlavami.

Foto: Viktor Prachár

01

Priamo pred našimi očami lovili včeláre. Ukázali sa i orliaky morské, haje červené aj haje tmavé, kaňa močiarna, bocian biely aj čierny.

Foto (ilustračná): Vojto Szὔcs

01

Spestrením exkurzie bola rodinka krkavcov v lome.

Foto (ilustračná): Ervín Hrtan

01

Pod bralom v Devíne zaujali poštolky, ktoré si ľudia do sýtosti vyobzerali.

Foto (ilustračná): Jozef Chavko

01

Ľudia boli príjemne prekvapení a nadšení množstvom druhov, ktoré sme videli. Podľa ich slov by väčšinu bez nášho upozornenia vôbec nezbadali. Akciu každoročne organizuje Ochrana dravcov na Slovensku v spolupráci zo Západoslovenskou energetikou, a.s., v rámci programu 3D od ZSE, o ktorom sa dozviete viac tu.


Foto (ilustračná): Ervín Hrtan

Navštívte aj naše ďalšie webové stránky

steppelife.eu

vtáčia kriminalita

danubefreesky.eu

sakerlife.mme.hu

lifeenergia.sk

falcoproject.eu

apomarina

imperialeagle.eu

Hlavní partneri

SEPS logotypnazov positive color RGB ZSE-hlavni.partneri 02 ZSD logo VSE rgb logo VSD rgb 051-SSE 06 SSEd