Podpora havranej kolónie v Tvrdošovciach

Havran cierny JozefChavko2Aj tento rok sme realizovali pri obci Tvrdošovce (okr. Nové Zámky, Chránené vtáčie územie Dolné Považie) manažmentové aktivity zamerané na opravu vtáčich polobúdok určených pre hniezdenie malých druhov sokolov. Taktiež sme zabezpečili pre hniezdnu miestnu populáciu havranov čiernych (Corvus frugilegus) nastrihané halúzky z ovocných drevín a viniča.

 

Havrany si v tejto dobe už stavajú hniezda a radi využívajú pripravené halúzky na výstavbu nových hniezd. Aktivity sme realizovali v rámci projektu 3D od ZSE - Dávame Domov Dravcom, ktorý podporuje Západoslovenská energetika, a.s.
Opravili sme približne 5 hniezdnych polobúdok, dali do búdok novú hniezdnu výstielku a rozhodili sme pri kolónii havranov aj pripravené halúzky. Veríme, že aj vďaka našej pomoci bude havraních hniezd viac a do krajiny sa vráti vzácny sokol červenonohý, ktorý tu v minulosti hniezdil.

A ako súvisia havrany s dravcami? Spolu s ostatnými krkavcovitými druhmi vtákov ako vrana či straka sú nezastupiteľnými staviteľmi hniezd. Sokoly ani sovy si tie svoje postaviť nedokážu a s obľubou obsadia tieto vtáčie hniezda. Tak to zariadila príroda a našim cieľom je obnova týchto prirodzených mechanizmov, bez nutnosti zásahu človeka.

O význame podpory havraních kolónií sme písali aj tu.

 

Havran_cierny_JozefChavko2.jpg Tvrdosovce_180315_1.jpg Tvrdosovce_180315_2.jpg

Tvrdosovce_180315_3.jpg Tvrdosovce_180315_4.jpg Tvrdosovce_180315_5.jpg

Tvrdosovce_180315_6.jpg Tvrdosovce_180315_7.jpg