Najvzácnejšie druhy dravcov

Za najvzácnejšie a najohrozenejšie druhy dravcov na Slovensku pokladáme:

  1. orol myšiakovitý- početnosť jeho populácie sa odhaduje na 0-5 párov, naposledy bolo hniezdenie dokázané v roku 1991
  2. haja červená- početnosť sa odhaduje na približne 15 párov, v posledných rokoch je zaznamenaný nápadný pokles počtu
  3. sokol červenonohý- početnosť sa odhaduje na 20-60 párov, v posledných rokoch sa prejavuje pokles početnosti populácie
  4. orliak morský- početnosť sa odhaduje na asi 7-8 párov, v posledných rokoch sa prejavuje nárast počtu párov
  5. kaňa popolavá- početnosť sa odhaduje na približne 30-50 párov, celkový trend sa v posledných rokoch zdá byť klesajúci
  6. orol kráľovský- v súčasnosti sa početnosť odhaduje na približne 40 párov, trend je mierne narastajúci
  7. sokol rároh- početnosť sa odhaduje na 30-40 párov, v posledných rokoch sa prejavuje mierny nárast počtu
  8. haja tmavá- početnosť sa odhaduje na asi 40 párov, v posledných rokoch sa prejavuje silný pokles početnosti
  9. sokol sťahovavý- početnosť sa odhaduje na 40 párov, v posledných rokoch sa prejavuje nárast počtu
  10. orol skalný- početnosť sa odhaduje na 80-100 párov, populácia sa javí ako stabilná, v posledných rokoch snáď aj mierne narastajúca

Za najvzácnejšie a najohrozenejšie druhy dravcov v celoeurópskom meradle sú pokladané:

  1. bradáň žltohlavý- početnosť sa odhaduje na asi 110 párov, na Balkáne klesá, v Pyrenejach a v Alpách narastá
  2. orol iberský- 150 párov, druh žije iba na Pyrenejskom polostrove, veľmi ohrozený druh
  3. sokol tmavý- 200 párov, druh je však podstatne početnejší v Afrike
  4. orol kráľovský- 400 párov, z toho 210 v Rusku; malá populácia, ktorej veľkosť nie je možné pre nedostatok poznatkov presnejšie odhadnúť, obýva aj Áziu, celkovo je to veľmi ohrozený druh
  5. sokol rároh- 420 párov, veľmi ohrozený druh
  6. orol hrubozobý- 880, z toho 800 v Rusku; veľmi ohrozený druh
  7. orol jastrabovitý- 900 párov
  8. sup tmavohnedý- 1 000 párov
  9. sokol poľovnícky- 1 000 párov
  10. luniak sivý- 1 300 párov
  11. myšiak hrdzavý- 1 400 párov, z toho Rusko 1 100 párov
  12. kaňa stepná- asi 1 500 párov, mimo Ruska len asi 30-100 párov
  13. sup biely- 1 900 párov
  14. orliak morský- 3 500 párov
  15. sokol ostrovný- 3 900 párov
  16. orol myšiakovitý- 3 900 párov
  17. jastrab krátkoprstý- 4 300 párov
  18. orol skalný- 5 700 párov
  19. hadiar krátkoprstý- 6 000 párov
  20. orol krikľavý- 7 500 párov

Použitá literatúra:

  • Danko Š., Darolová A. & Krištín A. (eds.), 2002: Rozšírenie vtákov na Slovensku. Veda, vydavateľstvo SAV, Bratislava, 688 pp.
  • del Hoyo J., Elliot A. & Sargatal (eds.), 1994: Handbook of the Birds of the World, Vol. 2: New World Vultures to Guineafowl. Lynx Edicions, Barcelona.
  • Ferianc O., 1977: Vtáky Slovenska 1. Veda, vydavateľstvo SAV, Bratislava.
  • Hagemeijer W. J. M., Blair M. J. (editors), 1997: The EBCC atlas of european breeding birds – their distribution and abundance. T and AD Poyser, London.
  • Hudec K., Černý W. (eds.), 1977: Fauna ČSSR- Ptáci 2. Academia, Praha, 893 pp.
  • Mebs T., 2004: Dravci Evropy. Víkend, Český Tešín.245 pp.
  • Atlas hnízdního rozšíření ptáků v ČSSR 1973/77. Academia, Praha.