Kršiak rybožravý (kršiak rybár, Pandion haliaetus)

Kršiak rybožravý (kršiak rybár, Pandion haliaetus) sa od ostatných dravcov líši a preto tvorí samostatnú čeľaď- kršiakovité. Je pomerne veľký, rozpätie krídel je 160-170 cm, hmotnosť 1400-2000 g. Má veľmi dlhé zahnuté krídla a veľmi svetlú až bielu spodnú časť tela. Hlava je svetlá s tmavým pruhom tiahnúcim sa cez oko až na tyl. Cez naše územie pravidelne tiahne, a to najmä pozdĺž veľkých riek, priehrad a rybničných sústav. Jarný ťah pripadá na koniec marca a apríl, jesenný ťah od polovice augusta až do konca októbra. Nedospelé vtáky sa u nás môžu vyskytnúť aj v lete, hniezdenie však u nás nie je predpokladané.

Použitá literatúra:

  • Danko Š., Darolová A. & Krištín A. (eds.), 2002: Rozšírenie vtákov na Slovensku. Veda, vydavateľstvo SAV, Bratislava, 688 pp.
  • del Hoyo J., Elliot A. & Sargatal (eds.), 1994: Handbook of the Birds of the World, Vol. 2: New World Vultures to Guineafowl. Lynx Edicions, Barcelona.
  • Ferianc O., 1977: Vtáky Slovenska 1. Veda, vydavateľstvo SAV, Bratislava.
  • Hagemeijer W. J. M., Blair M. J. (editors), 1997: The EBCC atlas of european breeding birds – their distribution and abundance. T and AD Poyser, London.
  • Hudec K., Černý W. (eds.), 1977: Fauna ČSSR- Ptáci 2. Academia, Praha, 893 pp.
  • Mebs T., 2004: Dravci Evropy. Víkend, Český Tešín.245 pp.
  • Atlas hnízdního rozšíření ptáků v ČSSR 1973/77. Academia, Praha.