Sovy sa na zimu vrátili bližšie k ľuďom

Sovy sa na zimu vrátili bližšie k ľuďom

Mnohí ľudia ani netušia, že v ich tesnej blízkosti možno žijú desiatky sov. Reč je o myšiarkách ušatých, ktoré sa v zimnom období koncentrujú na stromoch v mestách a obciach. Aj tento rok odborníci z Ochrany dravcov na Slovensku tieto zhromaždiská monitorujú s pomocou verejnosti.

Myšiarke na hlave akoby odstávajú pierka. Ľuďom pripomínali ušká, a preto myšiarke prischol druhový názov „ušatá“. V hustých korunách stromov sa dokáže dobre maskovať. Ak sa veľmi sústredíte, zrazu zistíte, že sa tam schováva nie jedna, či dve myšiarky, ale rovno desiatky sov,“ uvádza Tomáš Veselovský z Ochrany dravcov na Slovensku. 
Od jesene sa myšiarky sťahujú bližšie k ľuďom. Sovy sa zoskupujú na takzvaných zimoviskách. „U nás si zväčša vyberú ihličnaté stromy alebo tuje v okolí kostolov, škôl, na cintorínoch, v parkoch alebo rodinných záhradách. Prítomnosť myšiarok prezradia vývržky popadané pod stromom. Ide o nestrávené zvyšky potravy, hlavne kosti a srsť z hlodavcov,“ informuje Veselovský. Pôvod týchto vtákov je mimoriadne zaujímavý. Kým časť vtákov pochádza zo širších oblastí spoločného zimoviska, teda jedná sa o slovenskú populáciu, druhú časť tvoria jedince, ktoré sem prilietajú niekedy až stovky kilometrov z Poľska, Ukrajiny, Bieloruska, či Ruska (vzácne aj cez tisíc kilometrov). 
Hoci myšiarky cez deň oddychujú v blízkosti ľudí, ostávajú plaché. Každé zbytočné vyrušenie stojí jedince vzácnu energiu, ktorou musia cez zimu šetriť viac než inokedy. „Napohľad oddychujú, ale stále sledujú svoje okolie. Stačí, aby sa jedna myšiarka vyplašila a hneď zareagujú aj ostatné jedince. Preto ak ľudia chcú pozorovať myšiarky, mali by dodržiavať bezpečnú vzdialenosť. Keď sa myšiarky na vás uprene pozerajú a vystrú sa, ste už príliš blízko,“ dopĺňa Veselovský. 
Najvhodnejší čas na pozorovanie myšiarok je pred západom Slnka. Vtedy odlietajú na lov. Ide o úchvatné prírodné divadlo. Úplne potichu, ako duchovia, vyletujú z korún stromov a strácajú sa v šere. V tom čase sa aj najlepšie počítajú. „Už tradične, počas zimy, organizujeme monitoring zimovísk myšiarok ušatých. Budeme zaznamenávať lokality, kde myšiarky zimujú a počet pozorovaných jedincov. Ľudia nám môžu v tomto úsilí pomôcť prostredníctvom Súťaže s myšiarkami, ktorú vďaka Nadácii ZSE pripravujeme pre verejnosť,“ informuje Veselovský. 
Minulý rok boli najväčšie zimoviská zaznamenané na lokalitách v Kolárove a Branove, kde zimovalo viac než 50 sov. Celkovo sa podarilo nájsť viac než 80 zimovísk, na ktorých zimovalo spolu 1062 myšiarok. Odborníci veria, že počas aktuálnej zimy sa im podarí tieto čísla prekonať. Získané údaje následne využijú pri výskume a ochrane tohto druhu.

Doplňujúce informácie:

•    Západoslovenská energetika, a.s. dlhodobo podporuje a priamo realizuje aktivity na ochranu dravcov a sov na západnom Slovensku, vďaka čomu sa v prípade niektorých druhov podarilo zásadným spôsobom podporiť ich prežitie vo voľnej prírode. V roku 2022 sú aktivity realizované s finančnou podporou od Nadácie ZSE, prostredníctvom dlhodobého programu 3DodZSE – Dávame Domov Dravcom. 
•    Výsledky minulých ročníkov Súťaže s myšiarkami nájdete tu.
•    Zaujímavosti zo sveta vtákov je možné si vypočuť v našom podcaste „Vtáčia akadémia“, tu: podcast