Vianoce v prírode? Tieto dravce a sovy uvidíte iba počas zimy

Vianoce nemusia byť len o prejedaní a hmotných darčekoch. Veľmi príjemným rozptýlením sú zážitky v prírode. Patria sem i ornitologické pozorovania, aké si v našich končinách môžeme dopriať výhradne v zime. Podmienky u nás sú totiž pre niektoré druhy dravcov priaznivejšie, než v severnejších častiach Európy, odkiaľ ich väčšina priletí. Aj v najsilnejších mrazoch tu dokážu nájsť dostatok potravy.AD belana

"Typickými návštevníkmi, ktoré u nás nehniezdia a pohľad na ne nás poteší výhradne v zimnom období, sú spomedzi dravcov myšiaky severské a kane sivé, menej početne a najmä nenápadne sa vyskytuje sokol kobec. Keď sa zameriame na severské sovy, pozorovania z minulosti naznačujú možnosť veľmi vzácneho záletu sovy snežnej (belane tundrovej). Overených údajov o nej je od roku 1980 iba 11, najmä na východnom Slovensku. Veľmi zaujímavým druhom je severská sova – krahuľa hôrna, ktorá sa vyskytla v zime roku 2014 neďaleko Prahy a jedno pozorovanie z územia Českej republiky je z roku 2017,“ hovorí Roman Slobodník z Ochrany dravcov na Slovensku (RPS).

"Ďalším fenoménom chladných dní je to, že sa zvyšujú počty našich "domácich" druhov, teda tých, ktoré tu v sezóne i hniezdia. Mnohé z nich vytvárajú spoločné zimoviská, kde sa zhromaždia počas dňa, či na noc. Potvrdení boli hostia z Nemecka, Ruska, Estónska, Litvy, Dánska, Poľska, Fínska. Priletia sem na zastávku počas migrácie, alebo sa tu zdržia celý zimný čas. Vhodné prostredie si vyberú podľa dostupnosti obľúbenej potravy," informuje Slobodník.

„ Naše najväčšie dravce, orliaky morské, sa zhromažďujú v okolí veľkých riek. Niekedy dokonca v počte viac ako 10 jedincov. Nocujú na spoločnej lokalite, podobne ako haje červené, ktoré najčastejšie nájdeme v oblasti Záhoria. V prípade myšiaka ich na porastoch lucerny môže byť spolu aj viac ako 100. Krahulce sa presúvajú do miest za spevavcami, potravná ponuka je tu v zime vyššia – na kŕmidlách, pri plodoch okrasných drevín a pod.," hovorí Slobodník.

"Zaujímavosťou sú zoskupenia sov, myšiarok ušatých, v intravilánoch, ktoré pravidelne sledujeme, aj so zapojením verejnosti. Na najväčších zimoviskách možno počas dňa pozorovať aj viac ako 50 jedincov na jednej lokalite, najlepšie sa dajú spočítať tesne pred zotmením, pri rozlete za potravou. Myšiarky močiarne sú omnoho zriedkavejšie. Zaujímavosťou boli ojedinelé prípady ich spoločného zimovania s ušatými príbuznými na strome, spravidla však cez deň odpočívajú na zemi v otvorenej krajine," uvádza Tomáš Veselovský z Ochrany dravcov na Slovensku (RPS).

"Pri pozorovaní odpočívajúcich jedincov je potrebné dbať na ich bezpečnosť, sledovať ich z dostatočnej vzdialenosti a v žiadnom prípade ich nerušiť. Potrebujú totiž načerpať energiu pre nočný lov,“ uzatvára Veselovský.

AD_belana.jpg AD_krahula.jpg JCH_kobec.jpg

JCH_orliak.jpg JK_mociarna.jpg RT_usata.jpg

SH_cyaneus.jpg SH_lagopus.jpg