Rakúsky poľovník strieľal na slovenskom území do hniezd havranov

strelca zaznamenali kamery zdroj Kukaj sk zmenseneUž druhý rok prinášajú kamery online prenosy z búdok pre dravce a sovy, ktoré hniezdia v Chránenom vtáčom území Sysľovské polia, pri Bratislave. Kamery prevádzkuje Kukaj.sk a práve jedna z nich zachytila v priamom prenose nečakanú situáciu, čo si všimla aj verejnosť. Neznámy muž strieľal na hniezda havranov na mieste, ktoré je z hľadiska vtáctva mimoriadne významné. Odborníci z organizácie Ochrana dravcov na Slovensku, ktorá v území dlhodobo realizuje aktivity na ochranu prírody, okamžite kontaktovali políciu a Štátnu ochranu prírody SR. Škoda, ktorú ornitológovia zaznamenali ako dôsledok konania páchateľa, má nečakané rozmery.

„Chránené vtáčie územie Sysľovské polia je jedinečným miestom. Na poliach, v bezprostrednej blízkosti hlavného mesta, pri hranici s Rakúskom a Maďarskom, hniezdia vtáčie druhy, ktoré inde na Slovensku nenájdete. Ide o jediné hniezdisko dropa veľkého a jediné pravidelné hniezdisko sokola kobcovitého na Slovensku. Z pohľadu prežitia týchto druhov na Slovensku ide o kľúčové územie. Je to klenot, ktorý si musíme zachovať. Kvôli zamedzeniu vyrušovania je pohyb verejnosti v tomto území obmedzený,“ uvádza Dušan Karaska, riaditeľ Štátnej ochrany prírody.

„Sokoly kobcovité si hniezdo nestavajú, preto využívajú predovšetkým hniezda krkavcovitých vtákov, prípadne inštalované polobúdky. Vďaka aktivitám, ktoré sme v posledných rokoch realizovali aj v tom území sa nám, doslova v hodine dvanástej, podarilo zachrániť a zachovať poslednú hniezdnu populáciu sokola kobcovitého na Slovensku. Hoci toto územie tvoria prevažne intenzívne poľnohospodársky obhospodarované polia, nájdete tu pestrú paletu druhov. Od jarabíc, cez dropy až po zimujúce orly kráľovské, orliaky morské, haje červené či kane sivé. V území pri ochrane vtáctva spolupracujeme aj s miestnou poľovníckou spoločnosťou Amicus ktorá nám pomáha pri ochrane hniezd týchto vzácnych druhov, z ktorých profitujú všetky živočíchy. Tento rok sme sa veľmi tešili z toho, že sa na lokalitu po mnohých rokoch vrátila kolónia havranov, ktoré sa sem prisťahovali pravdepodobne z neďalekých Rusoviec. Hniezda havranov totiž s obľubou využívajú sokoly červenonohé, a zároveň havrany vedia veľmi účinne ochraňovať hniezda v kolónii pred predátormi z čoho profitujú aj malé sokoly, sovy a iné druhy,“ informuje Jozef Chavko z Ochrany dravcov na Slovensku.

„Vidieť sokoly kobcovité v ich prirodzenom prostredí je nezabudnuteľný zážitok. Práve preto sme na jar, ešte pred príletom sokolov kobcovitých zo zimovísk v subsaharskej Afrike, pre verejnosť nainštalovali kamery k vopred vytipovaným búdkam. Ľudia tak môžu vidieť ich hniezdenie od úplne prvých okamihov po prílete na domovskú lokalitu. Prežívajú s nimi vzájomné súboje o búdky, tešia sa keď samičky znesú vajcia a s napätím čakajú, ako hniezdenie dopadne. Sokoly tak zároveň majú nepretržitý dozor. Minulý týždeň sa však stala nečakaná vec. Na záberoch jednej z našich kamier, ktorá okrem búdky čiastočne zachytáva aj blízky poľný lesík s hniezdnou kolóniou havranov čiernych, sa objavilo auto s rakúskou ŠPZ-tkou, z ktorého vystúpil neznámy muž,“ hovorí Ivan Daráni z Kukaj.sk.

„Čo nasledovalo potom bolo úplne nepochopiteľné. Neznámy muž 25.mája s najväčšou pravdepodobnosťou poľovník, začal brokovnicou strieľať na hniezda havranov! To všetko uprostred prebiehajúceho hniezdenia vtákov, doslova v epicentre jednej z najcennejších lokalít, aké na Slovensku máme. Následne sme hneď zalarmovali poľovníkov a políciu, ktorý veľmi rýchlo zareagovali, ale páchateľa sa jej napriek tomu nepodarilo zadržať. Vetrolam sa totiž nachádza presne na hranici medzi Slovenskom a Rakúskom. Na kamerových záberoch však vidieť celý priebeh. V spolupráci s políciou a Štátnou ochranou prírody SR sme prehľadali okolie hniezdnej lokality. Niektoré škody sa ukážu až časom. Výstrely niektoré vtáky vyplašili natoľko, že môžu zanechať znášku, alebo nezahniezdiť vôbec. Z lokality po streľbe následne zmizli sokoly kobcovité, rovnako väčšina sokolov myšiarov opustila dovtedy  obsadené polobúdky. „Tento nehorázny barbarský čin je v rozpore aj v eticko-morálnych zásadách, usmrcovanie rodičov v čase keď na hniezdach sú znášky vajec alebo mláďatá je neospravedlniteľné, No zdá sa, že stále v niektorých poľovníckych  komunitách sa nájdu jednotlivci, ktorí  sa bezohľadne riadia dogmami zo stredoveku o tzv. škodlivosti niektorých živočíchov,“ dopĺňa Jozef Chavko.

„Prípad preveruje polícia ako podozrenie z trestného činu porušovanie ochrany rastlín a živočíchov podľa § 305 Trestného zákona a z trestného činu pytliactvo podľa § 310 Trestného zákona, pričom pri objasňovaní okolností skutku bola o spoluprácu požiadaná aj rakúska polícia,“ dopĺňa plk. Ing. Mário Kern, riaditeľ odboru odhaľovania nebezpečných materiálov a environmentálnej kriminality úradu kriminálnej polície Prezídia Policajného zboru.

strelca zaznamenali kamery zdroj Kukaj sk zmensene

Navštívte aj naše ďalšie webové stránky

steppelife.eu

vtáčia kriminalita

danubefreesky.eu

sakerlife.mme.hu

lifeenergia.sk

falcoproject.eu

apomarina

imperialeagle.eu

Hlavní partneri

SEPS logotypnazov positive color RGB ZSE-hlavni.partneri 02 ZSD logo VSE rgb logo VSD rgb 051-SSE 06 SSEd