S ornitológmi do prírody – v sobotu bude deň sťahovavého vtáctva

S ornitológmi do prírody – v sobotu bude deň sťahovavého vtáctva

Druhá májová sobota v kalendári je už tradične venovaná Svetovému dňu sťahovavého vtáctva. Milovníci prírody si v tento deň pripomínajú význam operencov rôznymi podujatiami po celom svete. Na Slovensku pozýva Ochrana dravcov na Slovensku na exkurziu, ktorá sa uskutoční na Devínskej Kobyle v Malých Karpatoch. Aj napriek meniacemu sa počasiu väčšina sťahovavých vtákov ku nám už priletela a začala s hniezdením, v najbližších dňoch sa ešte očakáva prílet posledných druhov.



„Svetový deň sťahovavého vtáctva si pripomínajú ľudia na celom svete rôznymi podujatiami a aktivitami. Je príležitosťou si uvedomiť, aký výnimočný a obdivuhodný je fenomén vtáčieho putovania. Vtáky majú pre ľudí obrovský význam a migrácia je pre nich jedno z najcitlivejších období roka, určite si zaslúžia našu pozornosť a ochranu. Tohoročná téma je ochrana vtáctva pred plastmi. Týmto druhom znečistenia trpia predovšetkým vodné druhy, známe sú prípady úhynov v dôsledku konzumácie drobných plastových častíc,“ vysvetľuje Lucia Deutschová z Ochrany dravcov na Slovensku.

 

„Ornitológovia z organizácie Ochrana dravcov na Slovensku, spolu so Západoslovenskou energetikou, a.s., už tradične pozývajú verejnosť do prírody. V sobotu 11. mája na Devínskej Kobyle priblížia návštevníkom tajomstvá vtáčieho sťahovania, naučia rozoznávať vtáčí spev, či siluety rôznych letcov. Pre viacerých je najväčším ťahúňom včelárik zlatý, náš najpestrejšie sfarbený druh s exotickým vzhľadom. Patrí tiež medzi sťahovavé vtáky, zo zimovísk sa vrátil iba nedávno a v oblasti Devínskej Kobyly pravidelne hniezdi. Okrem toho uvidíme bociany biele, kavky tmavé, sokoly myšiare. Môžeme pozorovať aj vzácnejšieho včelára lesného či bežnejšieho myšiaka hôrneho. Ozývať sa budú sýkorky, drozdy plavé a čierne, kolibkárik čipčavý, penica čiernohlavá, kanárik poľný,“ hovorí Deutschová.

 

Slovensko je dôležitá križovatka vtáčích migračných ciest. Pozorovať či počuť vtáky na ťahu je ľahšie, než napríklad počas výchovy mláďat, kedy je ich správanie menej nápadné. Preto robíme exkurziu práve v tomto čase. Aktuálna sezóna praje druhom, ktoré sa živia drobnými zemnými cicavcami (napríklad hrabošom), uvidíme ich aj v sobotu vo vyššom počte než zvyčajne.

 

Doplňujúce informácie:

 

Bocian_biely_Lucia_Deutschova.jpg Kacica_diva_Marian_Filipek_pohyb_obmedzuje_plast.jpg Kavka_tmava_Ervin_Hrtan.jpg

Vcelarik_zlaty_Lucia_Deutschova_web.jpg Vtactvo_Devinskej_kobyly_2019.jpg