Sídliská ožili vtáčím spevom viac ako inokedy – hniezdenie je v plnom prúde

Sídliská ožili vtáčím spevom viac ako inokedy – hniezdenie je v plnom prúde

 

Príroda v meste sa riadi podobnými zákonitosťami, ako kdekoľvek inde. Platí to i pre vtáctvo - potrebuje potravu, úkryt, priestor na hniezdenie, mláďatá vyžadujú starostlivosť a ochranu pred vonkajšími vplyvmi. Viaceré druhy našli v intraviláne útočisko pred prenasledovaním a stratou svojho životného prostredia vo voľnej krajine, iné sa tu jednoducho cítia rovnako dobre, ako inde. Najväčšou pomocou je, keď ich necháme nerušene hniezdiť a odchovať potomstvo.


„V mestách a obciach na Slovensku pravidelne hniezdi viac ako 50 druhov vtáctva. Výrazný je spev sýkorky veľkej i belasej, drozda čierneho, krákanie vrán, húkanie sov, hrkútanie hrdličky záhradnej či holuba hrivnáka, čvirikanie vrabcov. Niektoré druhy sú vnímané neutrálne, resp. o nich ani nevieme, z iných sa tešíme, pomáhame im prikrmovaním či vodou v horúcich dňoch. Viaceré druhy sú však v nemilosti, pretože častejšie vstupujú do života ľudí. Pomerne často sa nás ľudia pýtajú na straky či vrany, nezriedka sa im zdajú agresívne, keď lietajú veľmi blízko človeka alebo venčených psov. V takýchto situáciách majú pravdepodobne hniezdo tam, kde sa pohybujeme. Ak odídeme, nebudú nás nasledovať,“ informuje Roman Slobodník z Ochrany dravcov na Slovensku.


„Tento rok nás o niečo viac ľudí informovalo o húkaní sov blízko ich rodinného domu alebo paneláku. Ide najčastejšie o myšiarku ušatú. Sama si hniezdo nepostaví, zapáči sa jej v stavbe vrany alebo straky pod našimi oknami. Najviac zhovievavosti ocení v čase výchovy mláďat, ktoré sa hlasným pískaním dožadujú potravy,“ hovorí Lucia Deutschová z Ochrany dravcov na Slovensku.


„Podobne veľa trpezlivosti a kľud na hniezdenie vyžaduje sokol myšiar, známy výraznými hlasovými prejavmi – typickým škriekaním hniezdneho páru i mladých jedincov. Ani on si nevytvára vlastné hniezdo, stačí mu vetrací otvor, kvetináč, dokonca parapet. Distribúciu a počet párov tohto druhu zisťujeme už tretí rok v spolupráci s verejnosťou, prostredníctvom stránky www.dravce.sk/postolka, kde sú i kompletné informácie. V minulom roku poskytlo 55 ľudí údaje o 65 hniezdach, v 19 mestách a obciach z nich vyletelo aspoň 130 mláďat. Vďaka týmto informáciám môžeme realizovať adopcie opustených mláďat, pomôcť pri ochrane nestabilných hniezd, resp. inštalácii búdok, dlhodobo sledovať trend populácie, či zlepšovať vzťah ľudí k sokolím susedom,“ uzatvára Deutschová.

 

Doplňujúce informácie:

 

Drozd_cierny_Lucia_Deutschova.jpg Mysiarka_usata_Lucia_Deutschova.jpg Sokol_mysiar_Bedrich_Landsfeld_1.jpg

Sokol_mysiar_Bedrich_Landsfeld_2.jpg Sokol_mysiar_Jozef_Chavko_web.jpg Sokol_mysiar_Stanislava_Nedobova.jpg

Sykorka_velka_Gabor_Furi.jpg