Dravčie radosti roku 2018

Ďakujeme všetkým, ktorí pomáhajú vytvárať lepší svet pre dravce a sovy, veľmi si vážime vašu prácu, výsledky, úsilie, pomoc, podporu. kuvik obycajny Stefan Danko
S radosťou prinášame to najkrajšie, čo sme spolu dosiahli.

 

Máme ich odsledované - hniezdenie a počty párov viacerých ohrozených druhov v 2018 celkom presne, konkrétne asi 10 párov vzácnej kane, ktorá hniezdi v obilí (popolavej), aspoň 16 párov sokola s červenými nohami (kobcovitého), 17 párov nášho najväčšieho - orliaka morského, cez 30 párov sokola rároha, viac ako 60 párov orla s kráľovskou korunkou. Monitorované však boli i mnohé ďalšie druhy, o.i. aj s pomocou krúžkov a vysielačiek. Počítali sme tiež počas migrácie a zimovania.
• Inštalovali, opravili a vymenili sme stovky búdok, ktoré sa tešia obľube a vysokej obsadenosti.
• Zabezpečovali sme adopcie, najmä pre sokola myšiara a myšiarky ušaté, hendikepovaným jedincom bola zabezpečená starostlivosť.
Zmenou k lepšiemu prešiel časopis Dravce a sovy od čísla 2/2018.
• Vďaka Life Energia, ale i mimoprojektovej spolupráci s energetickými spoločnosťami, pribudli odkloňovacie prvky (prevencia nárazov) na bezmála 30 km vedení, ekologizovaných bolo 350 dovtedy nebezpečných stĺpov v územiach s najvyššou prioritou (prevencia zásahov).
Darilo sa i sysľom na lokalitách, ktoré boli vzkriesené aj vďaka projektom.
• Vďaka Life PannonEagle prebiehajú školenia polície, prokurátorov, veterinárov. Špeciálnym výcvikom a skúškou prešiel zatiaľ jeden psík (Rita Ora) a druhý sa na to pripravuje, ich úlohou je vyhľadávanie uhynutých živočíchov a otrávených návnad. Spustený bol formulár aj aplikácia pre verejnosť na nahlasovanie podozrivých prípadov.
• Naši členovia realizovali Malé členské projekty 2018.
• Súťažili sme s myšiarkami (zima 2017/2018 = 1484 myšiarok na 117 zimoviskách), so sokolom myšiarom (2018 = 65 mestských hniezd v databáze), aj s fešákom.
• Pomohli sme oddialiť ťažbu plánovanú v hniezdnom období, navrhli sme zmeny v zákone o lesoch, o ochrane prírody a o poľovníctve, tiež sme sa zapojili do výziev pre Európsky parlament za lepšie poľnohospodárstvo či iniciatívy na záchranu lesov a viacerých druhov.
• Medzi stálice našich aktivít patrili tiež exkurzie, poradenstvo, posudky, články, prednášky, odborné príspevky, aj medializácia, na Facebooku máme vyše 8 tisíc fanúšikov a už sme aj na Instagrame, pravidelne aktualizujeme dravčiarsky web.

Prajeme všetkým veľa úspechov a radostí aj v roku 2019, nech je pre prírodu aj pre ľudí oveľa lepším rokom ako ten predošlý.

 

Navštívte aj naše ďalšie webové stránky

steppelife.eu

vtáčia kriminalita

danubefreesky.eu

sakerlife.mme.hu

lifeenergia.sk

falcoproject.eu

apomarina

imperialeagle.eu

Hlavní partneri

SEPS logotypnazov positive color RGB ZSE-hlavni.partneri 02 ZSD logo VSE rgb logo VSD rgb 051-SSE 06 SSEd