Dravčie radosti roku 2018

Ďakujeme všetkým, ktorí pomáhajú vytvárať lepší svet pre dravce a sovy, veľmi si vážime vašu prácu, výsledky, úsilie, pomoc, podporu. kuvik obycajny Stefan Danko
S radosťou prinášame to najkrajšie, čo sme spolu dosiahli.

Máme ich odsledované - hniezdenie a počty párov viacerých ohrozených druhov v 2018 celkom presne, konkrétne asi 10 párov vzácnej kane, ktorá hniezdi v obilí (popolavej), aspoň 16 párov sokola s červenými nohami (kobcovitého), 17 párov nášho najväčšieho - orliaka morského, cez 30 párov sokola rároha, viac ako 60 párov orla s kráľovskou korunkou. Monitorované však boli i mnohé ďalšie druhy, o.i. aj s pomocou krúžkov a vysielačiek. Počítali sme tiež počas migrácie a zimovania.
• Inštalovali, opravili a vymenili sme stovky búdok, ktoré sa tešia obľube a vysokej obsadenosti.
• Zabezpečovali sme adopcie, najmä pre sokola myšiara a myšiarky ušaté, hendikepovaným jedincom bola zabezpečená starostlivosť.
Zmenou k lepšiemu prešiel časopis Dravce a sovy od čísla 2/2018.
• Vďaka Life Energia, ale i mimoprojektovej spolupráci s energetickými spoločnosťami, pribudli odkloňovacie prvky (prevencia nárazov) na bezmála 30 km vedení, ekologizovaných bolo 350 dovtedy nebezpečných stĺpov v územiach s najvyššou prioritou (prevencia zásahov).
Darilo sa i sysľom na lokalitách, ktoré boli vzkriesené aj vďaka projektom.
• Vďaka Life PannonEagle prebiehajú školenia polície, prokurátorov, veterinárov. Špeciálnym výcvikom a skúškou prešiel zatiaľ jeden psík (Rita Ora) a druhý sa na to pripravuje, ich úlohou je vyhľadávanie uhynutých živočíchov a otrávených návnad. Spustený bol formulár aj aplikácia pre verejnosť na nahlasovanie podozrivých prípadov.
• Naši členovia realizovali Malé členské projekty 2018.
• Súťažili sme s myšiarkami (zima 2017/2018 = 1484 myšiarok na 117 zimoviskách), so sokolom myšiarom (2018 = 65 mestských hniezd v databáze), aj s fešákom.
• Pomohli sme oddialiť ťažbu plánovanú v hniezdnom období, navrhli sme zmeny v zákone o lesoch, o ochrane prírody a o poľovníctve, tiež sme sa zapojili do výziev pre Európsky parlament za lepšie poľnohospodárstvo či iniciatívy na záchranu lesov a viacerých druhov.
• Medzi stálice našich aktivít patrili tiež exkurzie, poradenstvo, posudky, články, prednášky, odborné príspevky, aj medializácia, na Facebooku máme vyše 8 tisíc fanúšikov a už sme aj na Instagrame, pravidelne aktualizujeme dravčiarsky web.

Prajeme všetkým veľa úspechov a radostí aj v roku 2019, nech je pre prírodu aj pre ľudí oveľa lepším rokom ako ten predošlý.