Na Slovensku je extrémne vzácny – fešák medzi dravcami začína hniezdiť

Tlačová správa Bratislava, 29.máj 2018 PCW Miska
V 90-tych rokoch 20. storočia hniezdilo na Slovensku až 70 párov sokola červenonohého. Vtedy azda nikto netušil, že iba o pár rokov neskôr sa tento nádherný fešák medzi dravcami dostane na hranicu vyhynutia a že budeme bojovať o jeho záchranu. Vďaka intenzívnej práci odborníkov máme nádej. Po minuloročnom historickom úspechu, kedy 16 párov odchovalo 41 mláďat, je na jedinej známej hniezdnej lokalite opäť rušno. Vrátili sa sem i jedince označené krúžkami ako mláďatá. Ako sa bude dariť vzácnemu druhu na Slovensku v budúcnosti? To záleží aj na nás.


„Sokol červenonohý (alebo tiež kobcovitý), tak ako i mnohé ďalšie druhy, potrebuje k výchove mláďat veľa hmyzu i hlodavcov, nepohrdne jaštericami či hrabavkami (druh žaby). Spolu s ďalšími vtákmi (škovránky, sokoly myšiare, labtušky, prepelice a veľa iných) obýva poľnohospodársky využívanú krajinu, teda polia. Ak sa tieto príliš „ošetrujú“ herbicídmi, pesticídmi, rodenticídmi a inou chémiou, alebo sú nevhodne zvolené plodiny, ponuka potravy môže klesnúť. Výsledkom je malý počet mláďat a – ak sa prostredie stane nezaujímavé, úplné opustenie lokality. Takto územie Slovenska v nedávnej minulosti opustila napríklad pestrofarebná krakľa belasá. Podporou šetrného, trvalo udržateľného hospodárenia - kúpou produktov z tejto produkcie - podporíme teda aj pestrosť potravnej ponuky pre vtáctvo. Časom tak snáď objaví aj iné hniezdiská na Slovensku,“ hovorí Lucia Deutschová z Ochrany dravcov na Slovensku.


„Druh je pre nás symbolom nádeje a zmysluplnosti nášho úsilia. Pod ochranné krídla si fešáka medzi dravcami tento rok zobrala Západoslovenská distribučná, a.s. (ZSD). Spolu organizujeme kampaň s názvom Posvieť si na fešáka. Cieľom je, aby si ľudia na príklade tohto krehkého druhu uvedomili, aká zraniteľná je naša príroda a že je nesmierne dôležitá pomoc každého z nás. Zapojiť do kampane sa môžete kúpou produktov od lokálneho farmára, tiež podporou výrobkov v bio kvalite. Potom už len stačí spraviť si s takouto dobrotou fotku a zdieľať ju na Instagrame s označením #somfesak či #somfesanda, môžete tak vyhrať zaujímavé ceny,“ dopĺňa Deutschová.


„Jediná dnes známa hniezdna lokalita u nás sa nachádza na juhozápadnom Slovensku a teraz je tam poriadne rušno. Niektoré páry si už vybrali svoju búdku, iné sa ešte rozhodujú. Pôvod jedincov, ktoré k nám tento rok prileteli z afrických zimovísk, vieme zatiaľ určiť v prípade piatich sokolov; tri sme krúžkovali na tomto mieste v roku 2016, resp. 2017, dva pochádzajú z Maďarska. Teší nás záujem sokolov o búdky, ktoré sme sem inštalovali. Vieme totiž, že si vlastné hniezda nestavajú. Od roku 2012 sem pribudlo vyše 100 búdok a pletených hniezd, tie pravidelne kontrolujeme a udržiavame. Vysadili sme tu cez 200 stromov a zabezpečili pre ne odbornú starostlivosť. Podarilo sa to z nedávno ukončeného projektu LIFE, ktorý podporila Európska únia. Veľmi si preto vážime tohoročné partnerstvo a podporu ZSD. Veríme, že tento rok bude pre sokolíky možno ešte úspešnejší, ako ten minulý, keď 16 párov odchovalo 41 mláďat, čo je najviac od roku 2004,“ hovorí Roman Slobodník z Ochrany dravcov na Slovensku.

Doplňujúce informácie:

ALM_Miki.jpg Lucky_Francuzsko_SRW.jpg Lucky_mladatko_SRW.jpg

PCW_Miska.jpg PCW_Miska2.jpg PPW_Suzy.jpg

SHW_Mimi.jpg Samec_sokol_cervenonohy.jpg WP8_Lady.jpg