Prileteli prvé sokoly červenonohé

Tlačová správa Bratislava, 26. apríla 2018 Samicka videna 2018
Sokol červenonohý – fešák medzi dravcami, je späť z Afriky! V utorok 24. apríla pozorovali ornitológovia zo spoločnosti Ochrana dravcov na Slovensku na jedinom známom hniezdisku u nás prvého sokolíka – samičku, v stredu 25. apríla tu už bolo 8 sokolov! Druh je na Slovensku kriticky ohrozený, minulý rok na našom území hniezdilo len 16 párov. Pri návrate zo zimovísk v subsaharskej Afrike prekonajú sokoly vzdialenosť aj viac než 8 tisíc kilometrov vzdušnou čiarou. Aktivity na tohoročný výskum a ochranu fešáka sa realizujú vďaka podpore Západoslovenskej distribučnej, a.s.

 

 

„V poslednej aprílovej dekáde sa podarilo pozorovať na Slovensku prvé sokoly červenonohé. Prílet jedného z najvzácnejších dravcov na Slovensku bol očakávaný každým dňom. Tento druh, na našom území kriticky ohrozený, prekonal pri návrate zo svojich zimovísk v subsaharskej Afrike vzdialenosť viac ako 8 000 km vzdušnou čiarou. Zatiaľ bol pozorovaný na svojom migračnom koridore v oblasti južného Slovenska a na jedinom súčasnom hniezdisku. Sokol červenonohý zimuje v oblasti Namíbie, Botswany a Angoly a z týchto miest k nám tradične prilieta koncom apríla, až začiatkom mája. Načasovanie tohtoročného príletu je obdobné ako po iné roky. Pozorovanie na našom území je však prekvapivé z dôvodu, že jedince označené vysielačkou v Maďarsku sú ešte v Afrike. Samec Ringló sa dal práve na prelet Saharou v oblasti Nigeru, samica Marina je v oblasti tropických lesov v Kamerune,“ informuje Roman Slobodník z Ochrany dravcov na Slovensku.

 

„Druh je na Slovensku kriticky ohrozený. Kým koncom deväťdesiatych rokov minulého storočia sa u nás vyskytovalo 70 párov, po roku 2000 ich počet rapídne klesal a v roku 2012 už nebolo zaznamenané ani jedno úspešné hniezdenie. Obzvlášť potešujúca bola vlaňajšia sezóna so 16 pármi a 41 vyletenými mláďatami. Inšpiráciou je príbeh tohto druhu v Maďarsku, kde v priebehu desiatich rokov dokázali zvýšiť populáciu sokola červenonohého zo 600 na viac ako 1 200 párov. Žiaden zo sokolov si nestavia vlastné hniezda, platí to aj o našom fešákovi. Ako náhradné hniezdne príležitosti slúžia búdky, vyše 50 pribudlo aj pred aktuálnou sezónou. Tie sú obľúbené aj inými druhmi, napríklad sokolom myšiarom či myšiarkou ušatou. Záujem je veľký, nové domovy obsadzujú v sezóne prakticky ihneď po ich umiestnení. Pôvodne tieto druhy využívali hniezda krkavcovitých vtákov, obzvlášť havranov a strák. Preto je kľúčové, aby aj stavitelia hniezd ostali súčasťou krajiny,“ hovorí Jozef Chavko z Ochrany dravcov na Slovensku.

 

„Významnú úlohu z hľadiska načasovania hniezdenia zohrá počasie. Dostatok potravy v podobe drobných cicavcov, najmä hraboša, či kobyliek a koníkov, spôsobí zahniezdenie viacerých párov. Naopak v čase strádania mnoho párov zahniezdi neskôr, alebo vôbec. Tešíme sa na ďalšiu hniezdnu sezónu. Veríme, že bude pre tohto fešáka medzi dravcami ešte úspešnejšia, ako tá minulá. Partnerom programu na záchranu vzácneho sokola sa tento rok stala Západoslovenská distribučná, a.s.,“ dopĺňa Slobodník.

 

„Naša spoločnosť dlhodobo zvyšuje bezpečnosť elektrických vedení pre vtáctvo, aj v historických oblastiach výskytu sokola červenonohého. Konkrétne v Chránených vtáčích územiach Dolné Považie a Ostrovné lúky sme od roku 2013 ekologizovali špeciálnymi prvkami viac ako 400 stĺpov. Sme radi, že aj ako partner fešáka môžeme pomôcť jeho zachovaniu v slovenskej prírode,“ hovorí Michaela Dobošová, hovorkyňa Západoslovenskej distribučnej, a.s.

 

Pre ďalšie informácie kontaktujte: Roman Slobodník, Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript., 0907 026 107, Jozef Chavko, Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript., 0903 768 394, Michaela Dobošová, 0907 718 130

 

Doplňujúce informácie:
• Spomedzi inštalovaných búdok bolo 50 z nich poskytnutých Magistrátom hlavného mesta Bratislavy. Magistrát podporil ochranu druhu na jedinej známej hniezdnej lokalite aj v minulých rokoch, a to súhlasmi na umiestnenie búdok či výsadby stromov na pozemkoch, ktoré tu vlastní.
• Od roku 2012 do marca 2018 boli aktivity na ochranu druhu významnou mierou podporené programom LIFE, s finančnou pomocou Európskej únie a Ministerstva životného prostredia SR.

 

Samec_Chavko.jpg Samicka_videna_2018.jpg par_predavanie_koristi.jpg

samcek_F.vespertinus_JozefLengyel.jpg samec s potravou.jpg samica_2.jpg