Bleskový zásah polície pri nelegálnej držbe jastraba

Stanovisko VIII. Lubo Ondrasko

Dnes ráno polícia, Okresné riaditeľstvo Policajného zboru v Bardejove, vypočúvala človeka podozrivého z nelegálnej držby chráneného živočícha – jastraba veľkého.
Podozrivý zverejnil nedávno inzerát, v ktorom jastraba ponúka na predaj. Ide o mladú samičku. Polícii nevedel preukázať jej pôvod tak, ako to vyžaduje náš zákon.


„Inzerát zaregistroval náš spolupracovník, ktorý informoval našu organizáciu aj políciu. Sme veľmi vďační, že polícia reagovala tak rýchlo a okamžite konala. Takýto prístup je veľmi potrebný, veríme že bude výstrahou aj pre ostatných prípadných páchateľov. Jastrab bol kedysi považovaný za hojný druh lesného prostredia (preto je nazývaný aj jastrab lesný). Dnes už nie je ani zďaleka taký bežný ako v minulosti, stráca svoje prirodzené prostredie v dôsledku rozsiahlej hospodárskej činnosti v lesných porastoch. Ťažba mu berie lokality, kde nachádzal podmienky pre hniezdenie a dostatok potravy. Patrí medzi zákonom chránené živočíchy, jeho spoločenská hodnota je daná vyhláškou na 3220 eur. Okrem toho je jastrab zaradený medzi zver, i keď s celoročnou ochranou, takže jeho nelegálna držba môže byť klasifikovaná aj ako trestný čin pytliactva,“ hovorí Jozef Chavko, predseda organizácie Ochrana dravcov na Slovensku a dodáva: „Odchov jastraba v zajatí môže byť náročnejší, ako u iných druhov dravcov. Preto žiaľ niekedy ľudia zvolia porušenie zákona, aby jastraba získali. Využíva sa najmä na sokoliarske účely. Každý jeden jedinec, odobratý z voľnej prírody, predstavuje nevyčísliteľnú stratu pre divo žijúcu populáciu. Mrzí nás, že dravce tak nezriedka namiesto voľnej prírody a slobody končia v zajatí a čaká ich život k klietke.“

Organizácia Ochrana dravcov na Slovensku dlhodobo spolupracuje s Políciou SR pri prevencii, odhaľovaní a riešení prípadov nelegálnych aktivít, ktorých obeťami sú vtáky. Najnovšou spoločnou iniciatívou je medzinárodný projekt LIFE PannonEagle, ktorého cieľom je ochrana orla kráľovského a ďalších druhov vtákov pred ilegálnymi aktivitami. Viac o projekte LIFE15NAT/HU/000902 PannonEagle sa dozviete na jeho oficiálnej stránke.

Bližšie informácie poskytne Krajské riaditeľstvo PZ v Prešove, kontakty nájdete tu.
Ochrana dravcov na Slovensku: Jozef Chavko, predseda, 0903 768 394

VIII._Lubo_Ondrasko.jpg