Myšiarky močiarne sú predzvesťou zimy

Tlačová správa Bratislava, 22. november 2017 Mysiarka mociarna 6.10.2017 4

Ochladenie a absencia potravy na severe Európy sú sprevádzané migráciou miliónov vtákov. Za priaznivejšími klimatickými podmienkami pravidelne prilieta na územie Slovenska aj u nás inak vzácna myšiarka močiarna. Odborníci z Ochrany dravcov na Slovensku v spolupráci so Štátnou ochrany prírody na juhozápade krajiny už zaznamenali prvé zimujúce jedince.

 

 

„Tak ako lastovička symbolizuje príchod jari, zhromažďovanie myšiarok močiarnych na určitých lokalitách môžeme považovať za predzvesť zimy. Ide o sovu, ktorá obýva v Európe hlavne jej severnejšie oblasti. Veľmi vzácne hniezdi v nížinách Slovenska. Niektoré roky môžeme počet párov spočítať na prstoch rúk, inokedy hniezdi početnejšie. Je to kočovný druh, ktorý na jeseň vyhľadáva oblasti s dostatkom potravy, najmä hraboša poľného. Zimoviská sa nachádzajú hlavne v oblasti Britských ostrovov, Holandska, Dánska či Nemecka a niektoré jedince zaletia až do oblasti strednej Európy. Na Slovensku sme napríklad zaznamenali myšiarky, ktoré boli označené krúžkom v Nemecku, Nórsku a Fínsku,“ vysvetľuje Tomáš Veselovský z Ochrany dravcov na Slovensku.

 

„Na Slovensku môžeme pozorovať aj ďalší druh myšiarky. Medzi ľuďmi známejšia myšiarka ušatá využíva na oddych najčastejšie mestské prostredie. V chladných jesenných a zimných dňoch posedávajú spoločne desiatky jedincov najmä na ihličnatých stromoch v okolí kostolov, škôl či rodinných domov. Myšiarka močiarna je vzácnejšia. Kým počet myšiarok ušatých sa u nás počas zimy odhaduje na 7 000 jedincov, myšiarok močiarnych je sotva pár stoviek. Miesto, kde tento nočný živočích cez deň oddychuje, je tiež netradičné - na zemi. Spoločne, v menších kŕdľoch, si jedince vyhliadnu vhodné územie na denný oddych. Vyvýšené trsy vegetácie v mokradiach, ruderály a lúky, to všetko sú miesta, ktoré myšiarky močiarne s obľubou využívajú. Pred predátormi ich chráni vynikajúci sluch a maskovanie pripomínajúce okolitú vegetáciu. Pokiaľ myšiarka nevyletí, je takmer nemožné ju spozorovať. Počas monitoringu v teréne ich dokáže prezradiť iba hlas, typický spôsob letu a krásne, sýto žlté oči,“ hovorí Veselovský.



„Okrem myšiarok ušatých v obciach a myšiarok močiarnych v extravilánoch mapujeme počas zimného obdobia aj výskyt ďalších druhov dravcov a sov. Údaje sú veľmi dôležité pri ochrane ich životného prostredia. Poukazujú na to, že rôznorodé využívanie krajiny má pozitívny vplyv na biodiverzitu (napr. maloblokové polia, ponechávanie medzí, remízok, zakladanie kvetnatých lúk, šetrné agrotechnické zásahy). Do monitoringu sa môže zapojiť každý, spôsobov sa ponúka hneď niekoľko - samostatne vo voľnom čase, alebo počas exkurzií, zimných sčítaní pre verejnosť a súťaží organizovaných Ochranou dravcov na Slovensku. Informácie o týchto aktivitách pravidelne zverejňujeme na webe organizácie www.dravce.sk. Najvhodnejší čas na monitoring myšiarky močiarnej je za šera, kedy začína loviť. Pri prechádzkach v prírode netreba zabúdať na dodržanie dostatočnej vzdialenosti. Vyrušovanie zbytočne uberá vtákom energiu, ktorú nutne potrebujú na prežitie zimy,“ uzatvára Veselovský.

 

Pre ďalšie informácie kontaktujte: Tomáš Veselovský, Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript., 0905 279 862

 

Doplňujúce informácie:
• Niektoré známe zimoviská myšiarok močiarnych v roku 2017: Tvrdošovce (okres Nové Zámky), Kolárovo (okres Komárno), Hroboňovské rybníky (Dunajská Streda).


• Hniezdenie aj zimovanie myšiarok močiarnych bolo potvrdené v nížinných oblastiach Slovenska. Zimoviská myšiarok močiarnych boli v minulosti zaznamenané hlavne v okresoch: Michalovce, Trebišov, Sobrance, Košice okolie, Nové Zámky, Galanta, Komárno, Levice, Dunajská Streda, Trnava, hniezdenie v okresoch Michalovce, Trebišov, Nové Zámky, Galanta, Komárno, Bratislava. Viaceré regióny ešte nie sú zmapované a preto tieto údaje nie sú kompletné.


• Počet zimujúcich myšiarok ušatých: 7 000 - 10 000 jedincov (zdroj: Rozšírenie vtákov na Slovensku, Danko, Darolová, Krištín 2002).


• Počet zimujúcich myšiarok močiarnych: 100 - 1 000 jedincov (zdroj: Rozšírenie vtákov na Slovensku, Danko, Darolová, Krištín 2002).

 

Mysiarka_mociarna_6.10.2017_4.jpg Myšiarka_močiarna_Harvancik_1.jpg Myšiarka_močiarna_Harvancik_3.jpg

Myšiarka_ušatá_Harvancik_2.jpg