V centre hlavného mesta zimuje sokol sťahovavý

Tlačová správa Bratislava, 15.decembra 2016 R91A9760
Zima je pre ornitológov výnimočná – môžu pozorovať aj nezvyčajné druhy, alebo druhy pomerne bežné v nezvyčajnom prostredí. Tak je tomu i v prípade sokola sťahovavého. Tento druh hniezdi na Slovensku v skalných biotopoch, pričom sokoly zo Slovenska sa na svojich hniezdiskach (napriek svojmu „sťahovavému“ menu) zdržiavajú i cez zimu. V mestách však môžeme byť svedkami zaujímavého úkazu – chodia sem zimovať sokoly sťahovavé zo severnej Európy. Tak ako lastovičky oznamujú príchod jari, sokoly svojím príletom do miest symbolizujú neodvratný príchod zimy.

„Pozorovaniu výskytu sokola sťahovavého na rôznych budovách v Bratislave počas zimy sa venujeme dlhodobo. V hlavnom meste sa s nimi môžeme stretnúť od roku 2005. Jedného sokola pozorujeme na budove Incheby, ďalší trávi zimu na Tower115 a iný si obľúbil petržalské paneláky. Sokoly odpočívajú napríklad aj na Dóme svätého Martina. Je to príjemné a veľmi zaujímavé spestrenie prechádzok počas sychravých zimných dní. V minulosti sme mali dokonca také prípady, že sa v Petržalke dal pozorovať priamo pri káve z okna kaviarne. Niekedy sa nám pošťastí vidieť na nohe sokola krúžok a zistiť, z ktorej krajiny pochádza. Môžu to byť vtáky z Fínska, Švédska alebo severnejších oblastí Ruska, či iných severných oblastí ďalekej tundry, ktoré sa u nás zdržia do apríla a pri odlete míňajú priletujúce lastovičky,“ informuje Jozef Chavko z organizácie Ochrana dravcov na Slovensku.

 

„Sokol sťahovavý je symbolom ohrozených druhov. Pred skoro štyridsiatimi rokmi na Slovensku hniezdil už len posledný pár a hrozilo, že z našej prírody vymizne úplne. Vďaka viacerým projektom ochrany realizovanými najmä v Nemecku sa sokoly vrátili aj na Slovensko. Znovu u nás začali hniezdiť od roku 1994, v súčasnosti sú už na väčšine svojich historických hniezdisk. Napriek druhovému označeniu „sťahovavý“ sú sokoly z našej populácie viac-menej stále. V zimnom období k nám ale prilietajú jedince zo severnej Európy, vyskytujú sa najmä pri vodných nádržiach alebo skládkach odpadu, kde lovia čajky alebo iné vodné vtáky. Ich pozornosti neujdú ani mestské holuby. Možno práve koncentrácia ľahko dostupnej potravy stála na začiatku prítomnosti sokolov sťahovavých v mestách. Podobne ako vo voľnej prírode, i v mestách dávajú prednosť výrazným dominantám, najčastejšie sa zdržujú na výškových budovách, komínoch a vežiach, odkiaľ trpezlivo vyzerajú korisť,“ uzatvára Chavko.

Monitoring dravcov a sov na západnom Slovensku a aktivity zamerané na zlepšovanie potravných podmienok a hniezdnych príležitostí podporuje Západoslovenská energetika, a.s. v rámci programu 3D od ZSE - Dávame Domov Dravcom, viac na www.dravce.sk/3D.

Pre ďalšie informácie kontaktujte: Jozef Chavko, predseda Ochrany dravcov na Slovensku, 0903 768 394

R91A9687.jpg R91A9760.jpg