Druhý májový víkend patrí sťahovavým vtákom

Tlačová správa 6.mája 2016, Bratislava Vyrik lesny Sotnar
Druhý májový víkend patrí v kalendári každoročne k jednému z najväčších fenoménov prírody – sťahovaniu vtákov. Slovensko je križovatkou ciest a domovom viacerých druhov sťahovavých vtákov. Niektoré sa u nás vyskytujú iba počas zimného obdobia a na jar odlietajú, iné u nás trávia jar a leto a ďalšie zas naším územím počas migrácie prelietavajú. Aby po návrate zo zimovísk našli u nás dostatok hniezdnych príležitostí, umiestňuje Ochrana dravcov na Slovensku do krajiny búdky a umelé hniezda. Pri príležitosti osláv sťahovavých vtákov je pre verejnosť i tento rok pripravená exkurzia pod názvom „Poďte s nami za orlami“, ktorá sa uskutoční 14.mája na Záhorí.


„Mnohé druhy prekonávajú dvakrát ročne obrovské vzdialenosti, jedným z hlavných dôvodov je nedostatok potravy v zimnom období. Tento rok je hlavnou myšlienkou celosvetového podujatia upriamiť pozornosť verejnosti na tému nelegálneho zabíjania a obchodovania s vtákmi. V súčasnosti predstavuje podľa odborníkov najväčšiu prekážku počas migrácie najmä lov v oblasti Stredomoria. Sťahovanie vtáctva začína koncom zimy, najviac druhov k nám však prilieta v apríli. Čas príletov závisí od rôznych faktorov, tento rok prileteli niektoré druhy skôr – napríklad trsteniarik malý, či výrik lesný, pravdepodobne z dôvodu teplejších dní na jar. Načasovanie hniezdenia rôznych druhov je postupné, niektoré druhy si dokonca nevedomky pomáhajú. Najprv vyhniezdia krkavcovité druhy vtákov (havrany či straky), ich hniezda potom využívajú sokoly, napríklad sokoly červenonohé, ktoré si vlastné hniezda nestavajú. Veľké hniezda orliakov či bocianov využívajú menšie druhy – napríklad myšiak hôrny a dochádza tak k zaujímavému využívaniu hniezd. Aby po návrate zo zimovísk našli vtáky u nás dostatok hniezdnych príležitostí, umiestňujeme v rámci programu„3D od ZSE – Dávame Domov Dravcom“ do krajiny búdky a hniezda. Mnohé búdky sú po osadení okamžite obsadené, čo svedčí o veľkom dopyte,“ hovorí Lucia Deutschová z Ochrany dravcov na Slovensku.


„Pri príležitosti osláv sťahovavých vtákov sme tento rok opäť pripravili bezplatnú exkurziu pre verejnosť „Poďte s nami za orlami“, ktorá sa uskutoční 14. mája o 09:30 a 10:30 hod. v Chránenom vtáčom území Záhorské Pomoravie. Cieľom exkurzie je naučiť záujemcov rozpoznať viaceré druhy dravcov a priblížiť fenomén vtáčieho sťahovania. Zo vzácnejších druhov sa nám okrem orla kráľovského môže ukázať haja červená, orliak morský, či haja tmavá, alebo kaňa popolavá. Vychádzky sú nenáročné, vhodné pre rodiny s deťmi. Ideálne je priniesť si ďalekohľad, prípadne je možné si od nás ďalekohľad požičať. Miesto stretnutia je pri hrádzi medzi Zohorom a Vysokou pri Morave, kde je možné zaparkovať auto. Viac informácií nájdu záujemcovia na webovej stránke www.navratorlov.dravce.sk," uzatvára Deutschová.


Exkurzia sa realizuje v rámci programu 3D od ZSE, ktorý podporila Západoslovenská energetika, a.s. Viac informácií o programe nájde verejnosť na adrese www.dravce.sk/3D.

Pre viac informácií prosím kontaktujte: Roman Slobodník, Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript., 0907 026 107, Lucia Deutschová, výkonná riaditeľka, Ochrana dravcov na Slovensku, Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript., 0911 219 520

ZSEnew Logo 4

Budky_N1.jpg Budky_N2.jpg Budky_N3.jpg

Exkurzia Pozvanka_MAJ.png Kaa popolav_Harvancik.png Orol krikav IMG_3190.png

Vyrik_lesny_Sotnar.png