Ornitológovia v Európe sčítavajú kriticky ohrozené haje červené

Tlačová správa  7.januára 2016, BratislavaMikiara haja cervena TS
Najbližší víkend budú ornitológovia zisťovať počty haje červenej. Pre tento kriticky ohrozený druh dravca je charakteristický výnimočný biologický fenomén, ktorý sa prejavuje tým, že sa haje v zimnom období na noc zoskupujú do väčších skupín aj v počte niekoľko desiatok jedincov. Tento jedinečný jav využívajú odborníci na to, aby zistili stav ich zimujúcich populácií. Oblastiam, kde sa vzácne dravce nachádzajú, sa potom venuje špeciálna pozornosť – napríklad zamedzením ťažby lesných porastov. Monitoring bude prebiehať v rámci celej Európy. Jednotlivé krajiny koordinuje Francúzsko, ktoré je domovom jednej z najväčších populácií hají v Európe.


„Stretnúť haju červenú na Slovensku je počas hniezdneho obdobia veľmi veľká vzácnosť, v zime sa však u nás zdržiava rekordne veľa hají, a ich pozorovanie prináša naozaj veľkolepý zážitok. Kvôli ich sčítaniu je pre nás najdôležitejší región Záhoria, kde momentálne zimujú jedince prevažne severských populácií. Na začiatku sčítavania si odborníci na základe pozorovania z terénu vytypujú nocoviská , v ktorých bude monitoring prebiehať. Na týchto miestach sa v sobotu 9.januára stretneme dve hodiny pred zotmením a z vopred určených stanovíšť budeme pozorovať správanie hají, ako aj miesta, kde zalietavajú. Tesne pred zotmením prebehne samotné sčítanie a potvrdia sa lokality, kde haje nocujú. Predpokladáme, že v súčasnosti sa v oblasti pohraničia Rakúska, Česka a Slovenska vyskytuje približne 40 hají červených a to predovšetkým v širšom okolí sútoku riek Moravy a Dyje. Je to pre toto územie veľmi dobrá správa, pretože tak ako iné dravce, i haja je akýmsi indikátorom stavu prírodného prostredia a navyše plní dôležitú sanitárnu funkciu - živí sa najmä uhynutými živočíchmi“, hovorí Boris Maderič z Ochrany dravcov na Slovensku (RPS).


„Haja červená je nezameniteľný druh dravca. Na prvý pohľad nás upúta výrazným hrdzavo-červeným sfarbením a dlhým, hlboko vykrojeným chvostom. V rozpätí dosahuje až 170 cm, čiže je väčšia ako náš najbežnejší dravec, myšiak hôrny. Haja červená patrí u nás k najviac ohrozeným druhom vôbec, početnosť jej hniezdnej populácie sa odhaduje na posledných 10-15 párov pre celé územie Slovenska. Vyskytuje sa na severovýchodnom Slovensku v počte dvoch párov a na Záhorí. Počas zimy k nám zalietavajú jedince prevažne severských populácií, ktoré u nás zimujú a tak sa v tomto období ich počet zvýši. Naše územie si pre zimovanie vybrali z viacerých dôvodov – vyhovuje im prostredie s dostatkom potravy a kľudu na Záhorí. Táto oblasť patrí do Chráneného vtáčieho územia Záhorské Pomoravie, ktoré je súčasťou európskej sústavy Natura 2000. Slovensko sa tak počas zimy stáva domovom kriticky ohrozeného dravca. Je preto veľmi dôležité, aby sa súčasný stav prírodných ekosystémov v tejto časti Slovenska zachoval v takom stave, ktorý bude umožňovať zimovanie týchto krásnych dravcov aj v budúcnosti“, dopĺňa Maderič.


Do monitoringu sa z okolitých krajín zapojí Česká republika a Rakúsko. Výsledky z medzinárodného monitoringu budú známe budúci týždeň, Ochrana dravcov na Slovensku bude verejnosť informovať prostredníctvom stránky www.dravce.sk.

Aktivity sú súčasťou programu 3D od ZSE, ktorý podporila Západoslovenská energetika, a.s. Viac informácií o programe nájdete na adrese www.dravce.sk/3D.

Kontakt: Boris Maderič, Ochrana dravcov na Slovensku, 0907 260 301, Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.

Foto: Štefan Mikiara