Vtáky a sklo

Vtáky a sklo

Možno to poznáte. Sedíte vo vnútri, popíjate kávu a zrazu rana do okna. Po vtákovi, ktorý narazil, ostane na skle iba mastný otlačok (obr.1). Od ľudí často dostávame otázku: „Čo môžeme urobiť, aby nám vtáky nenarážali do okna?”

V prvom rade je potrebné si objasniť, prečo k nárazom dochádza. V drvivej väčšine prípadov vtáky narazia do skla kvôli tomu, že pred sebou nevidia prekážku, buď kvôli priehľadnosti skla alebo kvôli tomu, že sa obraz okolitej krajiny v skle odráža ako v zrkadle (obr. 2).

Na to, aby vtáky vnímali sklo ako prekážku, musíme ho „zviditeľniť”. Slúžia k tomu rôzne spôsoby. 

Najúčinnejšou metódou sú exteriérové nálepky na sklo. Mnoho ľudí si myslí, že stačí jedna nálepka v tvare siluety dravca a sklo bude pre vtáky bezpečné. Nie je to pravda. Vtákom je jedno, aký má nálepka tvar a farbu, vnímajú ju ako prekážku. Keď je nálepka len jedna, tak sa ju snažia obletieť a narazia. Preto sú riešením malé nálepky, ktoré lepíme s maximálnymi rozostupmi 5-10 cm. Takto pokryjeme celú presklenú plochu (obr. 3). Nálepky lepené z vonkajšej strany skla sú pre vtáky viditeľnejšie a omnoho lepšie prekrývajú odraz na presklenej ploche, než keby boli lepené zvnútra. Tvar a farbu nálepiek volíme podľa možností, ktoré máme a s ohľadom na zachovanie svetelných podmienok vo vnútri miestnosti. Na trhu sú dostupné aj priesvitné nálepky s povrchom odrážajúcim UV žiarenie, ktoré je pre ľudské oko neviditeľné, ale vtáky ho vnímajú. Keď exteriérové nálepky, hlavne priesvitné, ktoré odrážajú UV žiarenie, prestanú po pár rokoch plniť svoju funkciu, tak ich vymeníme za nové. 


Ak nemáme k dispozícii nálepky, môžeme zvoliť aspoň niektorý z alternatívnych spôsobov, ktoré však nedosahujú takú účinnosť ako nálepky. Zastreté žalúzie alebo zatiahnuté farebné závesy aspoň čiastočne zviditeľnia sklenenú prekážku. Tento spôsob volíme, keď nemáme inú možnosť alebo ide o okná, pri ktorých je nízke riziko nárazu vtákov do skla. 

Visiace šnúrky z vonkajšej strany sklenenej plochy sú vhodné skôr pre technické objekty a miestnosti, ktoré nie sú často využívané. 

Neumyté okná. Áno, neumyté, zaprášené presklené plochy môžu byť bezpečnejšie než dokonale vyleštené sklo. Pre zaujímavosť, v Poľsku bol tento predpoklad potvrdený pri presklených autobusových zastávkach. Prach a grafity maľby znižovali riziko kolízie vtákov s presklenými plochami. 

Zaujímavé články a odkazy:

Ako postupovať, keď chceme správcu budovy požiadať o ošetrenie presklených plôch?

Vtáčia prvá pomoc.

Tento článok je súčasťou projektu 3D od ZSE a vznikol vďaka finančnej podpore od Nadácie ZSE. Ďakujeme.

Obr. 1: Pri prudkom náraze vtáka do skla zostáva na skle mastná škvrna. 

Obr. 2: Obraz okolitého prostredia sa na skle odráža ako v zrkadle.

Obr. 3: Malý rozstup medzi nálepkami zabezpečí, že vták bude vnímať prekážku a zároveň nebude chcieť nálepky obletieť.