Vtáčí rok vo vašej záhrade

Prinášame vám pár tipov, ako s malými úpravami môže vaša záhrada ožiť operenými návštevníkmi. V každej záhrade sa dajú urobiť opatrenia, ktoré pomôžu rôznym druhom vtákov počas roka. 

Jar

Jarné mesiace sú ideálnym časom, ako naštartovať rok vo vtáčej záhrade. Či už máte klasickú vidiecku záhradu, obklopuje vás dokonale upravený trávnik alebo bývate v paneláku, každý priestor sa dá využiť. Výber prvkov a aktivít závisí len od vás a vašich možností.


Podpora hniezdenia
Vtáky majú rôznu hniezdnu stratégiu. Niektoré druhy si stavajú hniezda v hustých kríkoch a vegetácii, iné využívajú stromové dutiny, či dokonca obsadzujú rôzne výklenky na budovách. Na podporu druhov, ktoré hniezdia v dutinách stromov, môžeme vyvesiť búdky. Tvar búdky a veľkosť vletového otvoru sa líšia podľa druhu, pre ktorý búdku chceme vyvesiť. Ideálnym obdobím inštalácie búdok je marec. Neskôr už búdky nemusia byť obsadené, nakoľko mnoho druhov začína s hniezdením práve v tomto mesiaci. Rôzne typy búdok nájdete v príručke "Živé mestá, živé miesta".

 
Je potrebné mať na pamäti základné pravidlá:
1. na búdku nedávame žiadne bidlo – vtáky ho nepotrebujú a naopak, predátorom uľahčí prístup ku mláďatám v búdke
2. búdka musí byť otvárateľná, napr. s odnímateľnou strechou. Je to kvôli tomu, aby sme búdky vedeli vyčistiť. Hoci sa to nezdá, vtáky dokážu do búdky nanosiť veľké množstvo materiálu na stavbu hniezda a dokonca búdku môžu zaplniť. Nevyčistená búdka po pár sezónach stráca svoju funkciu a pre vtáky je nepoužiteľná. Staré hniezda sú navyše zdrojom viacerých parazitov, ktoré môžu znepríjemniť život či dokonca usmrtiť hniezdiace vtáky, alebo ich mláďatá. 
3. búdku umiestňujeme do takých častí záhrady, kde čerstvo vyleteným mláďatám hrozí čo najmenšie nebezpečenstvo od mačiek, psov a dopravy. 
Majitelia domácich miláčikov, hlavne psov,  môžu na jar vtákom ponúknuť kôpky vyčesanej srsti. Tú napr. sýkorky používajú ako najjemnejšiu výstelku v hniezde, do ktorej kladú znášku.
Okrem klasických búdok môžeme na naše príbytky umiestniť hniezdne polobúdky pre žltochvosty, ktoré s obľubou hniezdia medzi drevenými hranolmi na konštrukciách striech a pergol. Taktiež belorítky uvítajú miskovité hniezda pod strešnými priestormi. Problém s trusom (ak prekáža) sa dá vyriešiť jednoducho, a to umiestnením visiacej podložky. Tá trus zachytáva a nepadá na fasádu.
Pokiaľ vaša záhrada susedí s poliami alebo parkom, môžete na vzrastlé stromy vyvesiť polobúdku pre sokola myšiara alebo myšiarku ušatú. Návod na výrobu polobúdky a tipy na jej umiestnenie nájdete v našej Príručke pre staviteľov búdok. Na dno polobúdky nezabudnite vysypať asi 5 cm výstelku z riečneho štrku, pilín alebo hoblín. Prípadne môžete použiť keramzit.

Pôvodné druhy drevín
Jarné obdobie je tiež vhodné na výsadbu drevín. Ak máte priestor na ich výsadbu, tak určite odporúčame uprednostniť pôvodné druhy drevín. Baza čierna, hloh jednosemenný, jarabina vtáčia, slivka trnková, ruža šípová. To je len malý výpočet pôvodných druhov drevín, ktoré kvetmi skrášlia vašu záhradu a zároveň svojimi plodmi potešia rôzne druhy vtákov, ktoré tak vo vašej záhrade nájdu cenný zdroj potravy.  Vhodným obdobím výsadby drevín je marec. Neskôr býva ujateľnosť drevín podstatne nižšia.


Leto

Starostlivosť o záhradu
Menej je niekedy viac. Aspoň časť trávnika nechajte nepokosenú. Vtáky v nepokosených častiach nájdu potravu (semená, hmyz) a tiež ide o vhodný úkryt pre mláďatá, ktoré sa ešte len učia lietať. Nepokosené časti zároveň chránia pôdu pred prehrievaním a v okolí bydliska tak budete mať príjemnejšie.


Voda
Ľudia s obľubou trávia letné horúčavy pri vode. Schválne, skúsili ste si niekedy všimnúť, koľko malých povrchových vodných zdrojov je uprostred najväčších letných horúčav vo vašom okolí? Cez leto veľmi málo... Vtákom pomôžeme umiestnením misky s čerstvou vodou, postačuje 2-3 cm hĺbka, do záhrady alebo vnútrobloku. Vtáky sa vo vode schladia počas najväčších horúčav a prípadne sa z nej napijú, keď si ju nebudú môcť doplniť z iných zdrojov. Aby sa voda v miske neprehrievala, umiestnime ju do polotieňa. Vodu každý deň vymieňame a misku pravidelne dezinfikujeme, aby sme zamedzili prenosom vtáčích chorôb medzi jedincami. Do misky môžeme dať kamienky, ktoré vyčnievajú nad hladinu. Tie poslúžia vtákom aj hmyzu ako prevencia pred utopením. 
Viac sa dozviete v našom podcaste Vtáčia akadémia.


Jeseň 

Údržba a čistenie búdok
Keď vyvesené búdky úspešne splnili svoj účel, je načase ich vyčistiť. Z búdok odstránime nepotrebnú alebo nadbytočnú výstelku. Zároveň skontrolujeme, či búdka nepotrebuje opravu a je stále pevne osadená. V prípade potreby vykonáme jej údržbu. Ideálnym obdobím na čistenie búdok je november. Najmä z dôvodu výskytu blanokrídleho hmyzu ako sú sršne, či čmeliaky, neodporúčame čistenie v skorších mesiacoch. 

Výsadba drevín
Výsadba drevín v jesennom období je vhodnejšia než na jar. Výsadbu môžeme realizovať od druhej polovice októbra až do obdobia, kým nie je zamrznutá pôda. Drevina vysadená na jeseň má viac času na to, aby si „zvykla“ na presadenie. Procesu zakorenenia pomôže aj dostatočná vlaha v podobe dažďov alebo pravidelnej zálievky. 

Zima

Prikrmovanie

Stálemu operenému osadenstvu vašej záhrady a zimným hosťom pomôžete prežiť zimu správnym prikrmovaním. Zabudnite na kŕmenie chlebom, slaninou, slanými orieškami či zvyškami potravy. Vtákom by ste skôr uškodili. Do kŕmidla nedávame nič slané, korenené, vyprážané, ochutené. Vtáky uvítajú v kŕmidle slnečnicu, proso, ovos, prípadne môžeme zavesiť kúsok čistého, neupravovaného loja. Rovnako vtáky sa s obľubou kŕmia na ovocí, hlavne jablkách, ktoré sú ponechané na jabloniach.  

Z kŕmidla pravidelne odstraňujeme mokré zvyšky semien, aby nezačali plesnivieť. Taktiež kŕmidlo pravidelne dezinfikujeme, aby sme zabránili prenosu vtáčích chorôb, hlavne trichomoniázy. 

Je dôležité, keď už začneme s prikrmovaním, aby sme semená dopĺňali pravidelne počas celej zimy, až do neskorej jari. 
Viac o prikrmovaní vtákov sa dozviete v tejto časti podcastu Vtáčia akadémia:
 

 

Zaujímavé odkazy:

Príručka pre staviteľa búdok pre dravce a sovy.
Merlin Bird ID - aplikácia na určenie vtáčích druhov podľa hlasových prejavov.

Tento článok je súčasťou projektu 3D od ZSE a vznikol vďaka finančnej podpore od Nadácie ZSE. Ďakujeme.