Zaujímavosti o myšiakovi hôrnom

Zaujímavosti o myšiakovi hôrnom

 

I keď je myšiak hôrny (Buteo buteo) náš najhojnejší, najpočetnejší a najbežnejší dravec, v jeho živote nájdeme mnoho zaujímavostí. Úspešnosť jeho životnej stratégie spočíva v schopnosti tolerovať a využívať rôzne podmienky prostredia. Nájdeme ho takmer v každom type krajiny v nížinách, ale aj vysoko v horách. Na Slovensku hniezdi približne 15 000 párov.


Hniezda si stavia na rôznych stromoch od 2 – 32 m vysoko, no dokáže zahniezdiť aj na skale, stohu slamy, alebo na zemi. Obsadzuje aj prázdne hniezda jastraba veľkého, orla krikľavého, či bociana čierneho. Ak mu lokalita, respektíve hniezdny strom vyhovuje, využíva ho aj niekoľko desiatok rokov po sebe.


Populácia myšiaka lesného je silno závislá od početnosti a dostupnosti jeho hlavnej koristi hraboša poľného. V hniezdnom období sme zistili, že keď bolo populačné minimum hraboša , tak samice prerušili inkubáciu znášky, až 75 % prípadov a z ostatných hniezd vyletelo iba jedno ,alebo žiadne mláďa. Naopak v rokoch populačného maxima hrabošov vyviedli myšiaky 2-4 mláďatá. Nedostatok hrabošov kompenzovali lovom menších vtákov, hmyzu, obojživelníkov, plazov, no dokážu uloviť aj rybu, raka, či netopiera.


V tomto roku sme v dvoch oblastiach na Slovensku skontrolovali 17 hniezd. Na hornom Ponitrí z 11 hniezd vyletelo 18 mláďat (5x1, 5x2, 1x3) v priemere 1,63 mláďaťa na hniezdo. V dvoch prípadoch sme zaznamenali ťažbu, respektíve skládku dreva pri hniezdnych stromoch. No v oboch prípadoch mláďatá úspešne vyleteli (1x1 a 1x3).


V oblasti Trnavskej pahorkatiny sledoval produktivitu S. Pačenovský. Zo šiestich hniezd vyletelo 7 mláďat (5x1 a 1x2), t.j. 1,17 mláďaťa. I keď bolo v tomto roku dostatok hrabošov, tak na nízkej produktivite párov sa podpísali nepriaznivé klimatické podmienky, hlavne chladné a daždivé počasie v mesiacoch máj a jún.


Spomenuli sme tu iba niektoré stratégie prežívania nášho najbežnejšieho dravca. Práve tieto schopnosti prispôsobiť sa rôznym typom prostredia a rôzne lovecké techniky získavania potravy robia myšiaka lesného najúspešnejším a najpočetnejším dravcom nielen na Slovensku, ale aj v Európe.

 

Karol Šotnár

 

Na spolupráci sa podieľali: S.Pačenovský, M.Dúbrava, B.Beniska, P.Oboňa, P.Belák, J.Topercer a Z.Masárová

 

Obr.6.Potrava-na_hniezde_užovka.JPG Obr.9.Pod_hniezdnym_stromom__kde_bola_asi_v_10m_vzdialenosti_skládka-vyťažených_stromov-úspešne_vyletelo_1_mláďa.jpg Obr.č.0.myšiak_lesny_web.jpg

Obr.č.1.Agrocenóza__hniezdo__myšiakov_čerešňa_2m_nad_zemou.jpg Obr.č.2.Hniezdo_po_orlovi_kriklavom_obsadené__myšiakmi_Tužina_2019.jpg Obr.č.3.Hniezdo_myšiakovobsadzovanémin_33_rokov_po_sebe__Malá_Čausa_smrekovec__jún_2019.jpg

Obr.č.4.Myšiaky_so_zásobou_ich_hlavnej_potravy_hrabošom_poľným.jpg Obr.č.5.Potrava_na_hniezde_rak_riečny_Foto__B.Beniska.jpg Obr.č.7.Samica_myšiaka_na__hniezde_Bystrič_ianska_dolina_2019.jpg

Obr.č.8.Z_hniezda_kde_bola_ťažba_asi_60m_od_hniezdneho_stromu_vyleteli_3_mláďatá_Bys_tričianska_dolina.jpg

Článok vznikol v rámci Členského projektu 2020 aj vďaka podpore Západoslovenskej energetiky, a.s. v rámci programu 3DodZSE.