Ak chcete túto zimu pomôcť vtáčikom, nepreháňajte to s jesennými prácami v záhrade

Pestovaný trávnik síce môže vyzerať dobre, ale neupravený je lepší pre vtáky a hmyz.

Jesenné práce okolo domu nám môžu priniesť nemalé potešenie. Keď je na to vhodné počasie, čistenie odkvapov, pretieranie opadanej farby či rúbanie dreva do krbu vnímame skôr ako sezónny rituál než fyzickú prácu.

Ak však chcete premeniť svoju záhradku na vítané útočisko vtákov, niektoré z vašich jesenných povinností bude treba nechať ležať ľadom. Neupravená záhrada totiž môže vtákom poskytnúť potravu a úkryt počas studených zimných mesiacov.

Takže preteky so susedmi nechajte tento víkend na ostatných. Dlhšie si pospite, natiahnite si trošku chvíľku s vašou rannou kávou a nasledujte týchto pár tipov pre vytvorenie záhrady priateľskej k vtákom, na ktorú budete hrdí.

01 brhlik JCh

Ušetrite semená. Keď prichádza jeseň, niektorí poriadkumilovní záhradkári môžu mať sklony k odstrihávaniu stvolov trvaliek v kvetinovej záhrade. Ale odkvitnuté hlavičky astrovitých kvetov, rudbekií či iných miestnych divo rastúcich kvetov poskytujú užitočnú zásobu potravy pre vtáctvo. Hoci sú ich semienka takmer neviditeľné, vtáky sa nimi živia po celú zimu. Traviny – nie trávnik, ktorý kosíte, ale pôvodné odrody tráv — sú po vysemenení takisto dobrou pastvou. Ak naokolo necháte aj ďalšie uschnuté rastliny, môžete vašu záhradku naplniť vtáčími pochúťkami bohatými na proteíny v podobe hmyzích lariev, napríklad lariev múch alebo ôs.

02 vrabec Hanka Vymazalova

Ponechajte lístie. Vtákom a iným divo žijúcim tvorom môžete pomôcť – a zároveň seba ušetriť od bolesti chrbta a mozoľov – keď vynecháte hrabanie lístia. Hnijúce lístie obhohacuje pôdu o živiny a zároveň poskytuje vtákom a chrobákom prostredie na zháňanie potravy. Ak prístup úplného nezasahovania nie je pre vašu záhradu vhodný, skúste časť lístia skompostovať a zvyšok ponechať tak. Môžete ho tiež z trávnika pohrabať do vašich vyvýšených záhonov, alebo ho pomulčovať sekačkou a vyživiť ním trávnik.

Rastlinný odpad neslúži len ako prírodné hnojivo – je takisto prostredím výskytu rôznych živočíchov, ako sú salamandre, slimáky, červy alebo žaby. Pri kopaní v záhrade môžete tiež naraziť na malé hnedasté kukly nočných motýľov. Zdravá vrstva nedotknutej pôdy a rastlinných zvyškov znamená viac nočných motýľov, ktoré sú v štádiu húsenice veľmi dôležitým zdrojom potravy pre vtáky.

03 hrdlicka na slnecnici

 

Zhromaždite raždie na kopu. Popri tom, ako počas jesenných dní pomaly opadáva lístie, zvykne silný vietor pozhadzovať zo stromov aj konáre. Radšej než by ste ich odvlielkli preč, môžete popadané konáre naznášať na kopu, v ktorej nájdu vtáky útočisko pred nepriaznivým počasím a predátormi. Sýkorky, drozdy, stehlíky a ostatné zimujúce vtáky ochranu pred živlami ocenia, úkryt tam nájdu takisto zajace, hady či iné divo žijúce zvieratá. Časom zistíte, že vaša kopa v priebehu roka tlie a rozpadá sa, čím sa vám vytvorí priestor znova ju navýšiť aj budúci rok. (Je tiež výborným miestom, kde sa môžete zbaviť svojho vianočného stromčeka.)

04 strnadka JChavko

Vynechajte chemikálie. Na jeseň môžete vidieť susedov po záhradách rozprašovať zmesy hnojiva a herbicídov, aby pohnojili svoje trávniky a zbavili sa nechcenej buriny. Avšak vo väčšine prípadov by aj posekaná tráva či pomulčované lístie poskytli vašim rastlinám dostatok živín, používanie sériovo vyrábaných hnojív skôr podporí rast nepôvodných rastlinných druhov. Vo všeobecnosti platí, že pôvodné traviny, kroviny, stromy a kvitnúce rastliny nepotrebujú podporu chemikálií. Ušetrite peniaze a uchovajte svoju záhradu zdravú pre hmyz a vtáky.

05 UPR 8475

Založte škôlku. Hoci lenivosť nie je na škodu, keď chceme v záhrade vytvoriť prostredie priateľské pre vtáky, zíde sa vynaložiť aj trochu námahy pri sadení stromov a kríkov. Chladnejšie počasie robí z jesene príjemné obdobie na pletie buriny a zveľaďovanie vašich prírodných záhonov. Divé trnky, hloh, šípky a iné kvitnúce kroviny ponúkajú nielen drobné ovocie, na ktorom sa v chladných mesiacoch kŕmia vtáčiky, ale dodajú aj trošku vítaných farieb do fádnej zimnej palety. Keď ich zasadíte na správnom mieste, neopadavé stromy ako borovice a jedličky poskytnú vtákom niečo do zobáka aj útulný úkryt. Jeseň je tiež výborným obdobím na oživenie vašej záhradky neskoro kvitnúcimi trvalkami ako sú astry alebo šalvia , ako aj na nakúpenie rastlín kvitnúcich na jar a v lete s výraznými zľavami.

Ak svoje stromčeky a kríky zasadíte už túto jeseň, možno neprinesú ovocie ešte tohto roku – ale uvidíte budúcu sezónu. Vy aj vtáctvo vo vašej záhradke budete tráviť čas ešte radšej.

Foto: Jozef Chavko

Text je upraveným prekladom originálneho článku: http://www.audubon.org/news/to-help-birds-winter-take-it-easy-your-fall-yard-work