Skúsení pátrači po sovách idú do akcie

Pôtik kapcavý Aegolius funereusOkrem súťaže pre verejnosť, zameranej na zimoviská myšiarok ušatých, vyhlasujeme výzvu pre skúsených sovích pátračov. Už čoskoro totiž začne monitoring všetkých druhov sov tak, aby sme zistili, ako sa im u nás darí.

 

Sovy majú špecifické nároky na prostredie, väčšina druhov vyžaduje prítomnosť úkrytov ako sú dutiny v starých lesných porastoch. Preto sú ohrozené intenzívnym lesohospodárstvom, výrubmi starých stromov či klimatickou zmenou. V Českej republike, Poľsku a na Slovensku sa vyskytuje 12-13 druhov sov. V súčasnosti sa snažíme pripraviť monitorovacie programy v týchto krajinách, aby sme mohli porovnávať výsledky medzi nimi. Na základe týchto výsledkov budeme vedieť stanoviť ako sa darí sovám počas rokov a či treba vykonať opatrenia na podporu ich ochrany. Zároveň rozvíjame medzinárodnú spoluprácu a vymieňame si skúsenosti.

 

A práve o tom je projekt Common monitoring system of forest owls (Spoločný monitorovací systém lesných sov) z programu Visegrad Fund, o spolupráci a cieli poznať čo sa deje s našimi sovami. V časoch intenzívnych medzinárodných projektov a spolupráce sme sa rozhodli spolupracovať s okolitými organizáciami na príprave spoločného monitorovacieho systému. Monitorovací systém zahŕňa zistenie počtu sov v teréne, štatistické spracovanie takýchto údajov a prezentáciu spracovaných údajov. Vďaka projektu Common monitoring system of forest owls pripravujú tri partnerské organizácie (Ochrana dravcov na Slovensku, Česká společnost ornitologická a Stowarzyszenie Ochrony Sów) spoločný monitorovací systém sov, ktorý má zabezpečiť zlepšenie ochrany sov.

 

Začali sme v júni roku 2016. Stihli sme dve stretnutia. Na prvom seminári v Přerove sme prebrali súčasný stav monitoringu v troch krajinách, ciele a výber metódy. Tiež sme sa dohodli, že naším cieľom nebudú iba lesné druhy, ale aj druhy žijúce v otvorenej krajine či v ľudských sídlach. Okrem sov budeme zaznamenávať aj ostatné nočné vtáky. Na druhom stretnutí, ktoré sa konalo 4. februára 2017, rovnako v Přerove, dostala metóda zberu údajov v teréne finálnu podobu.

 

Základom je línia dlhá 1 km, ktorá bude prechádzaná počas 1 h po západe slnka. Prihliadli sme aj na využitie nahrávacej techniky, a tak je možné sčítavať aj diktafónmi umiestnenými na vybranej línii. Lokality budú vyberané obmedzeným výberom - pozorovateľ zadá miesto okolo ktorého by chcel monitorovať. Následne mu software ponúkne náhodne zvolené štvorce do ktorých pozorovateľ sám umiestni líniu. Práve teraz oslovujeme záujemcov o sčítavanie sov.

Ak poznáte sovy a chcete sa zapojiť do tohto medzinárodného projektu, dajte nám vedieť na Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.. Radi Vás privítame medzi nami a v teréne :-)

P.S.: Viac informácií o súťaži s myšiarkami ušatými, ktorá trvá ešte do 14.2.2017 a môžete v nej vyhrať zaujímavé ceny, nájdete tu.

 

Foto_hmyzožravy_výrik.JPG Foto_sova_dlhochvosta.jpg Pôtik_kapcavý_Aegolius_funereus.jpg