Výsledky mapovania kaní sivých

Od októbra do apríla sčítavali ornitológovia na juhozápadnom Slovensku kane sivé, Kanasiva samec Harvancik

dravce, ktoré na Slovensko prilietajú zo severnej Európy. Na našom území nehniezdia, ale nachádzajú tu vhodné podmienky na prezimovanie – nízku snehovú pokrývku a dostatok hrabošov, ich hlavnej potravy. O tie sa delia s myšiakmi hôrnymi, od ktorých ich však ľahko rozoznáme podľa sfarbenia a mnohé odlišnosti nachádzame aj v spôsobe života. 


Jednou zo zaujímavostí pri tomto druhu je vytváranie spoločných nocovísk – miest, kam sa zlietavajú jedince zo širšieho okolia, aby spolu strávili noc. Práve tento fakt využili ornitológovia a na dohľadaných odpočinkových miestach kane sčítavali. Na juhozápadnom Slovensku kontrolovali štrnásť takýchto lokalít.


„Nájsť miesto, kde sa tieto druhy ukladajú k spánku je niekedy pomerne náročné a občas je to i dielom náhody. Väčšinou ide o rozsiahlejšie porasty ostríc, susediace s lúkami a pasienkami. A práve na Záhorí nachádzame takýchto miest najviac. Niektoré lokality sú obsadené len jednu zimu, niektoré využívajú kane každoročne, a to i viac ako dvadsať rokov. Takýmto miestom je napríklad Devínske jazero, alebo lúky pri Moravskom Svätom Jáne“ hovorí Michal Noga, koordinátor monitoringu z Ochrany dravcov na Slovensku.


„Najviac - až 71 jedincov - sme zaznamenali v novembrovom sčítacom termíne. Je to ale len zlomok z celkového počtu 1000 – 1500 kaní sivých, ktoré na Slovensku zimujú,“ dodáva Noga.
Ornitológovia sa často stretávajú s názormi o premnožení dravcov. „Prirodzene, ak človek pozoruje na poli alebo pri ceste 15 – 25 myšiakov, má pocit, že je ich veľa. Dravce sa však koncentrujú na miestach, kde je dostatok hrabošov poľných. Ten v prípade kaní sivých, myšiakov, sokolov myšiarov a myšiarok ušatých tvorí až 90% z ich potravy, čo teší hlavne poľnohospodárov. Tam, kde sú veľké lány oráčiny, dravce vôbec nevídať,“ objasňuje Noga.


Odpočinkové miesta a zimoviská sú pre vtáky rovnako dôležité ako hniezdiská. I z tohto dôvodu bol monitoring kaní sivých zahrnutý do projektu 3D – Dávame Domov Dravcov, ktorý podporila Západoslovenská energetika a. s. Vďaka nemu sa inštalujú hniezdne podložky a búdky, zachraňujú sa mláďatá vypadnuté z hniezd a monitorujú sa naše najvzácnejšie druhy.


Z lúk a pasienkov na Záhorí sa v priebehu apríla kane sivé vytratili. Nebo nad nimi ale neostane prázdne, vystriedali ich kane močiarne, ktoré tu práve teraz predvádzajú svoje svadobné lety.

ZSEnew Logo 4

Kana_samica_Chavko.png Kanasiva_samec_Harvancik.png Kanasiva_samica2.png