nase sk dravce2

MÔŽETE KÚPIŤ V ESHOPE

logo LEAF

Tlačové správy r.2019

Sysle sa prebúdzajú, pomáhajú im jablkami a slnečnicou

Tlačová správa 19. marca 2019 Sysel pasienkovy Lucia Deutschova web
Minulý rok nazvali odborníci aj syslí – týmto nádherným hlodavcom sa vďaka dobrému počasiu a pomoci ľudí veľmi darilo. Na spánok sa vďaka teplým jesenným dňom uložili až v októbri. Spia pravým zimným spánkom – prebúdzajú sa, až keď sa začne otepľovať zem. Tá v našich podmienkach premŕza aj do hĺbky 80 cm, syslie nory sa nachádzajú hlbšie. Na ich prezimovanie je kľúčové, aby sa pred tým dobre vykŕmili a po zobudení, keď sú vyčerpané, našli dostatok jedla.

Čítať ďalej...

„Toto je moje územie!“ – ozývajú sa sovy počas jarného toku

Tlačová správa Plamienka Stano Harvancik web
Sovy sú od pradávna opradené mnohými mýtmi, jedným z dôvodov je aj ich spôsob života. Sú to súmračné či nočné tvory a počas celého roka žijú spravidla skryté pred ľudským zrakom. Práve v týchto dňoch však máme možnosť sovy počuť - ich prítomnosť prezradí druhovo špecifické húkanie počas toku. Ten jarný je omnoho výraznejší a takpovediac akčnejší, dochádza počas neho dokonca k súbojom.

Čítať ďalej...

Horolezci a ochrancovia prírody – namiesto stretu záujmov pevná spolupráca

Tlačová správa Vyr skalny Andrej Dubravsky web

Horolezci a obzvlášť tí, čo preferujú skalné lezenie (skalolezci) – obľubujú skaly, bralá, steny, previsy. Ponúkajú im zážitok, rozptýlenie, zábavu, tréning, oddych. Skalnaté útvary však majú svojich dlhoročných obyvateľov, nezvyčajne citlivých na vyrušovanie. Ide o rôzne druhy vtáctva, ktoré chcú v kľude vychovávať svoje potomstvo. Tieto záujmy sú odlišné len zdanlivo. Odborníci z organizácie Ochrana dravcov na Slovensku a členovia Slovenského horolezeckého spolku JAMES našli nielen spoločnú reč, ale i spôsob, ako si užívať obľúbený šport a zároveň prispievať k ochrane prírody.

Čítať ďalej...

Na elektrické stožiare umiestnili búdky pre dravce

Budky 4 webZačiatkom roka zverejnili českí vedci alarmujúce výsledky štúdie o katastrofálnom poklese početnosti väčšiny vtáčích druhov poľnohospodárskej krajiny. Ani na Slovensku to nie je inak, na hranici vyhynutia je napríklad sokol červenonohý (kobcovitý) či drop veľký. Biodiverzita klesá tiež pre nadmerné používanie chémie s cieľom ochrany plodín pred škodcami. Ochrana dravcov na Slovensku sa spolu so Západoslovenskou distribučnou, a.s. sa rozhodli podporiť šetrnejší spôsob ochrany plodín. Na elektrické vedenia pri Siladiciach (okres Hlohovec) pribudlo 20 búdok pre sokola myšiara, ktorý sa živí známym škodcom - hrabošom poľným.

Nález otrávenej zveri pri obci Cabaj - Čápor

Stanovisko 6. marca 2019 mladata uhynute na hniezde
V nedeľu 3. marca 2019 počas kontroly teritória dravcov, okrem iného aj orla kráľovského, v rámci projektu LIFE Pannon Eagle, našiel náš zamestnanec, Stanislav Kováč, na poli v okolí Cabaj Čápora a Svätoplukova niekoľko uhynutých živočíchov. Po podrobnejšej obhliadke sa ukázalo, že ide o zajace, bažanty, srny. Okrem týchto živočíchov bola na mieste nájdená rozptýlená látka pripomínajúca jed s pravdepodobným cieľom otráviť hlodavce. Podľa predpokladov išlo o látku používanú na deratizáciu v obývaných priestoroch, ktorá nie je určená na použitie vo voľnej krajine. Otrava bola dokonca aplikovaná veľkoplošne, zrejme prostredníctvom rozmetača, bolo ňou tak zasiahnuté pomerne veľké územie.

Čítať ďalej...

Myšiarky ušaté opúšťajú zimoviská, jar sa pomaly začína

Tlačová správa myšiarka Veselovsky web
Chladné obdobie prečkávajú sovy s „uškami“ s obľubou v blízkosti ľudských obydlí. Združujú sa vo väčších počtoch na tzv. zimoviskách. Pri dlhšom pozorovaní nachádzame v korunách ihličnatých stromov páry oranžových očí a pod konármi stopy ich každodenného života v podobe vývržkov. Reč je o myšiarkach ušatých, ktoré sú súčasťou biodiverzity miest a obcí, žijú v harmónii s ľuďmi a dokonca nám významne pomáhajú. S príchodom jari zimoviská opúšťajú, vývržky sa približne do jedného mesiaca rozpadnú. Vďaka spolupráci s verejnosťou je dnes známe, že sa u nás počas zimy vyskytovalo minimálne 540 myšiarok.

Čítať ďalej...

Vtáky si „valentínky“ neposielajú, o samice sa uchádzajú inak

Tlačová správa Kuvik obycajny Bedrich Landsfeld web
Aj keď sa zdá, že vonku je neustále zima a jar je v nedohľadne, vo vtáčej ríši vytvárajú niektoré druhy páry, orliaky morské už dokonca hniezdia. Prenesene tak môžeme povedať, že aj niektoré operence majú svojho Valentína. Dokonca niektoré samce na to, aby si získali priazeň samice, nosia potravu a bojujú o ňu. Namiesto červených ruží a belgických praliniek to však bývajú hlodavce alebo hmyz.

2percenta banner 2019

Zatiaľ sa podarilo získať:

mesacny-spravodaj-o-nasej-cinnosti

Tlačové správy r.2018

Exkurzie do prírody (leták)

letak-exkurzie-do-prirody

Copyright © 2015. All Rights Reserved.

RPS - Ochrana dravcov na Slovensku