Sup tmavohnedý (Aegypius monachus)

Sup tmavohnedý (Aegypius monachus) je najväčším európskym druhom dravca. Dosahuje rozpätie krídel až 270-290 cm a hmotnosť 8-12 kg. Je nápadný veľmi dlhými a veľmi širokými krídlami a krátkym chvostom. Pri krúžení drží krídla vodorovne. Je veľmi tmavý. K nám sa zatúla len celkom výnimočne, naposledy bol pozorovaný v roku 1946.

Použitá literatúra:

  • Danko Š., Darolová A. & Krištín A. (eds.), 2002: Rozšírenie vtákov na Slovensku. Veda, vydavateľstvo SAV, Bratislava, 688 pp.
  • del Hoyo J., Elliot A. & Sargatal (eds.), 1994: Handbook of the Birds of the World, Vol. 2: New World Vultures to Guineafowl. Lynx Edicions, Barcelona.
  • Ferianc O., 1977: Vtáky Slovenska 1. Veda, vydavateľstvo SAV, Bratislava.
  • Hagemeijer W. J. M., Blair M. J. (editors), 1997: The EBCC atlas of european breeding birds – their distribution and abundance. T and AD Poyser, London.
  • Hudec K., Černý W. (eds.), 1977: Fauna ČSSR- Ptáci 2. Academia, Praha, 893 pp.
  • Mebs T., 2004: Dravci Evropy. Víkend, Český Tešín.245 pp.
  • Atlas hnízdního rozšíření ptáků v ČSSR 1973/77. Academia, Praha.