Monitoring a podpora hniezdenia vybraných druhov sov na strednom Slovensku

KSotnar SuralensisCieľom projektu je zlepšenie podmienok pre hniezdenie sovy obyčajnej (S. aluco), sovy dlhochvostej (S. uralensis), pôtika kapcavého (A. funereus), kuvička vrabčieho  (G. passerinum), výrika lesného (O. scops) a kuvika obyčajného (A. noctua) a ďalej zlepšenie stavu poznatkov o týchto druhoch a o ich populáciach.

Hlavný riešiteľ: Zuzana Masárová

Miesto realizácie projektu: stredné Slovensko

Trvanie projektu: 1.2. – 30.9. 2022

Prečo sa projekt realizuje: Intenzívna ťažba v lesnom hospodárstve zapríčiňuje hlavne stratu hniezdneho habitatu lesných druhov  sov. Veľké druhy sov čoraz ťažšie nachádzajú vhodné možnosti na hniezdenie ako sú staré stromy s dutinami a suché pahýle. Tak isto sa zužujú možnosti hniezdenia pre pôtika kapcavého, keďže jeho stromy s dutinami po tesárovi sú zväčša v rubnom veku. Po konzultácii s lesníkmi bude zabezpečená lepšia ochrana hniezdnych habitatov pre lesné druhy sov.

Druhá časť projektu je zameraná na získanie poznatkov o distribúcii a denzite populácií výrika lesného a kuvika obyčajného v oblasti stredného Slovenska. Na vybraných lokalitách budú pre tieto druhy osadené búdky.

Aktivity a výstupy

1. Monitoring vybraných druhov sov.

2. Výroba a vyvesovanie búdok, rokovania a spolupráca s lesníkmi pri ochrane hniezdnych biotopov.

Aktuálne dianie

Aktuálne prebieha mapovanie hniezdnych teritórií kuvička vrabčieho na hornom Ponitrí. Venujeme sa aj vyvesovaniu búdok pre lesné druhy sov a konzultujeme s lesníkmi prípadné usmerňovanie prác. Konzultácie sú dôležité z hľadiska nevyrušovania a úspešného vyhniezdenia dravcov a sov hniezdiacich v lese. Taktiež, po dohode o umiestnení búdok do vybraných porastov, majú tieto dlhšiu životnosť, keďže o nich lesníci vedia.

Výsledky projektu

Celkom bolo vyvesených 7 búdok, 5 pre sovu dlhochvostú, 1 pre pôtika kapcavého a 1 pre výrika lesného. Ďalšie dve búdky pre výrika lesného boli preinštalované z dôvodu zaznamenaného vyrušovania počas hniezdenia v minulom roku. Skontrolovaných bolo 22 búdok pre lesné druhy sov. V dvoch prípadoch bolo zaznamenané prerušené hniezdenie. V spolupráci s miestnym lesníkom, pánom Kováčom, boli zabezpečené a vymedzené dve ochranné zóny pri búdkach pre sovu dlhochvostú. Počas monitoringu bolo 500 km2 územia.

Na projekte spolupracovali: Z. Masárová, K. Šotnár, Š. Slížik a J. Mikula

polobudka uralkovnik 01

Polobúdka pre sovu dlhochvostú, tzv. "uralku" (foto: Karol Šotnár)

 

samec G p Tuzina 01

Samec kuvička vrabčieho ukrytý v dutine (foto: Karol Šotnár)

 

Inštalovaná búdka pre sovu dlhochvostú (foto: K. Šotnár)