nase en dravce2

nase en sovy2

r.2022

Tlačové správy r. 2022

Náhradné príbytky pomáhajú vtáctvu prežiť

Niektorí ľudia si myslia, že príroda nepotrebuje pomoc ľudí a vystačí si sama. Opačný prístup zvolili odborníci z organizácie Ochrana dravcov na Slovensku. Už viac ako 40 rokov umiestňujú do prírody búdky pre vtáctvo ako kompenzáciu drastických zmien, ktoré spôsobili zničenie ich pôvodného hniezdneho priestoru. Skutočnosť je taká, že niektoré vtáčie druhy sú dnes na búdky naviazané do takej miery, že by bez pomoci človeka pravdepodobne na našom území vyhynuli.

kuvik obycajny zdroj Filip Reipricht

Read more ...

Sokol v kvetináči? Čaká vás veľa radosti.

Sokol myšiar patrí medzi druhy, ktoré početne žijú v ľudských sídlach. Hniezdo si nestavia, stačí mu kvetináč, výklenok na budove, vetrací otvor. Ak si vyberie strom, o hniezda strák či vrán sa delí s myšiarkou ušatou. Ide o sovu, ktorá tak isto žije medzi ľuďmi a nemá vlastné hniezdo. Ak ich ľudia spozorujú po prvýkrát, bývajú často zmätení a neistí, čo by mali urobiť. Odborníci informujú, že mať sokoly a sovy za susedov nie je nebezpečné. Naopak, sú zdrojom pekných i zaujímavých zážitkov. Oba druhy hniezdia práve v tomto období. Niektoré páry si len vybrali lokalitu, iné (najmä sovy) už majú mláďatká.Sokol myšiar na balkóne StanislavKováč

Read more ...

Ďalšie úmyselne otrávené dravce na Záhorí

Počas uplynulého víkendu boli v oblasti Záhoria nájdené ďalšie otrávené dravce. Tentokrát išlo o dve vzácne haje červené a jednu kaňu močiarnu. Spoločenská hodnota chránených druhov bola vyčíslená až na  186 000 eur (!) vzhľadom na skutočnosť, že úhyny boli zistené v chránenom území. Nález uhynutých dravcov sa podarilo odhaliť vďaka informáciám od verejnosti a rýchlej reakcii príslušníkov polície, pracovníkov Štátnej ochrany prírody SR a Ochrany dravcov na Slovensku. V súčasnosti polícia vedie vyšetrovanie s cieľom odhaliť páchateľa tohto trestného činu.haje na web

Read more ...

Drop na Slovensku živorí, potrebuje pomoc ľudí

Drop veľký je najväčší európsky vtáčí druh, schopný vzlietnuť. Na Slovensku bol kedysi bežný, dnes sa vyskytuje už len na jedinej lokalite na hraniciach Slovenska, Rakúska a Maďarska. Drop u nás hniezdi ojedinele a práve aktuálne obdobie je kľúčové – prebieha výber partnera a vhodného hniezdneho teritória. V tomto období je potrebné minimalizovať vyrušovanie, na ktoré je drop citlivý. Slovenskí odborníci preto prosia ľudí o dodržiavanie pravidiel ochrany prírody. Spolu s maďarskými kolegami plánujú množstvo aktivít, ktoré zlepšia hniezdne i potravné podmienky pre vtáctvo, a zároveň vytvoria nové možnosti pre návštevníkov územia.

drop velky Jan Svetlik

Drop veľký, Ján Svetlík

Read more ...

Copyright © 2015. All Rights Reserved.