Orlie divadlo - sedeli sme v prvom rade

48288439396 ab7bace797 nV nedeľu 14. júla sme robili posledné kontroly hniezd orlov kráľovských a vylietaných mláďat. Na záver sme sa ešte vybrali do Tríbča, prechádzali sme krásnymi bučinami, žiaľ dosť atakovanými ťažbou. Najprv sme hore na kopci o 17 hod. videli zaletieť dva orly kráľovské. Vydali sme sa za nimi, keď sa zrazu zjavili ďalšie.

Orly sa naháňali, tokali, robili klasické „húpačkovanie“ a stále pribúdali. Bolo pomerne náročné ich aj spočítať.... dva, tri, päť, sedem!!!

Potom sa to začalo miešať, zavadzali stromy, ja som pri tom fotil a Leoš počítal, koľko ich ešte priletí.


Napokon sme sa zhodli, že nad našimi hlavami naraz lietalo minimálne 7 jedincov rôznych vekových kategórií, boli tam dvojročné vtáky, ale aj subadultné, immaturné a adulty. Minimálne jeden, asi štvorročný jedinec, mal modrý slovenský krúžok.

 

Blízko hniezdi aj jeden domáci pár, no najskôr išlo o komunitu nehniezdiacich jedincov, ktorý tu majú odpočinkové stanovište – podobné nocovisko, ako som našiel po prvý raz v Malých Karpatoch. Správanie orlov mohol ovplyvniť jesenný charakter počasia s nižšou teplotou, ako by sa v lete dalo očakávať.

 

„Cvakal“ som o dušu, na záberoch uvidíte emócie v orlích očiach, neobvyklé uhly pohľadu na orlov a turbulentné naháňačky, pre mňa to bol zážitok na ktorý dlho
nezabudnem, ešte že si ho z fotiek môžem kedykoľvek pripomenúť :)

 

48288439396_ab7bace797_n.jpg velke orol 2.jpg velke orol 3.jpg

velke orol 4.jpg velke orol 5.jpg velke orol.jpg