Hniezdenie sokola sťahovavého na strome je pre odborníkov senzáciou

Hniezdenie sokola sťahovavého na strome je pre odborníkov senzáciou

 

Hniezdenie zaznamenal miestny filmár. Video záznam odovzdal členovi Ochrany dravcov na Slovensku, Stanovi Kováčovi s tým, že ide o sokola lastovičiara.


„ Pri prezeraní video záznamu, ktorý nám zaslal, sme s údivom zistili, že sa jedná o sokola sťahovavého. Keby sme to nevideli na vlastné oči, zrejme by sme takejto informácii vôbec neuverili. Tento druh je totiž u nás prísne viazaný na skalné biotopy. Aj v iných krajinách, kde sa sokol sťahovavý vyskytuje, prioritne hniezdi v skalných biotopoch, využíva tiež vysoké budovy v intravilánoch niektorých miest,“ povedal Jozef Chavko, predseda Ochrany dravcov na Slovensku.


„Hniezdo sme kontrolovali 27. mája, pričom sme s potešením zistili, že sú v ňom tri utešené mláďatká vo veku asi 20 dní. Sokolí pár si vybral zlomený vrchol starého solitérneho buku v pohorí Tribeč. Kontrola bola realizovaná tak, aby neboli hniezdiace vtáky rušené. Najbližšie známe hniezdenie ďalšieho páru evidujeme asi 18 km odtiaľ, na skale. Všetky páry, ktoré sme doteraz monitorovali od roku 1994, kedy sa druh po 24 rokoch znova objavil na našom území, doposiaľ hniezdili výlučne v skalnom prostredí. Preto je tento nález mimoriadne vzácny a ide doslova o senzáciu. Ja osobne sa výskumu dravcov venujem prakticky celý život a tento prípad patrí medzi tie najväčšie rarity, aké som mal možnosť zažiť. Ako vidno, dravce aj nás, odborníkov, vždy majú čím prekvapiť,“ hovorí Chavko.

 

Kontakt: Jozef Chavko, This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. , 0903 768 394, Stanislav Kováč, This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. , 0905 871 390

 

Doplňujúce informácie:

 

Foto: sokol sťahovavý na strome, Jozef Chavko