Májové kuvičky

Májové kuvičky

 

Keď sme dňa 15.4.2019 dohľadali hniezdnu dutinu kuvičkov, potešili sme sa, že budeme môcť stráviť nejaký čas pozorovaním hniezdnej etológie tohto druhu. V literatúre sa uvádza, že začiatok hniezdenia - znášania vajec, je v druhej až tretej dekáde apríla.

 

Samica zasadne od posledného zneseného vajca a mláďatá sa liahnu po 28 dňoch. Po tridsiatich dňoch opúšťajú dutinu a ešte tri týždne ich rodičia vodia v hniezdnom teritóriu, potom sa rodinka rozpadá. Preto nás prekvapilo, keď sme dňa 18. mája pozorovali v dutine celé vyperené mláďatá. Striedali sa v otvore dutiny, vystrkovali sa z nej a obzerali dookola.

 

O tri dni poletovali už tri mláďatá po okolí a jedno vykúkalo z dutiny. Jedno z mláďat si zrazu dosadlo iba tri metre od nás, tak sme mali možnosť pofotiť tento evolúciou vybrúsený diamant. Nuž a tento pár prepísal doterajšiu históriu začiatku hniezdenia. Veď prvé vajce musela samica zniesť asi 15. marca a tužinské kuvičky tak vyletovali už v druhej dekáde mája!

 

Karol Šotnár

 

Obr.6.zaujatý_kuvicok.jpg Obr.č.1.kuvicok_tuzina_hn_pahyl__biotop.jpg Obr.č.2.samica_kuvička_pri_dutine.jpg

Obr.č.3.samica_kuvička_čistí_dutinu.jpg Obr.č.4.mláďa_kuvička_vyzerá-z_dutiny01._jpg.jpg Obr.č.5.zamyslený_kuvicok.jpg

Obr.č.7.upriamený_kuvicok_web.jpg Obr.č.8.nahnevaný_kuvičok_tuzina.jpg

Článok vznikol v rámci Členského projektu 2020 aj vďaka podpore Západoslovenskej energetiky, a.s. v rámci programu 3DodZSE.