Sídliskové sokoly

Sokol myšiar, ľudovo nazývaný tiež pustovka, či poštolka, často hniezdi v blízkosti ľudí. Vlastné hniezdo si nestavia – stačí mu črepník, otvor v stene, výklenok.

V r. 2018 55 ľudí údaje o 65 hniezdach v 19 mestách a obciach, vyletelo aspoň 130 mláďat, v roku 2019 vyletelo viac ako 200 mláďat zo 62 hniezd v našej databáze.

Ak si vaše obydlie vybral sokol myšiar na hniezdenie, dajte nám o tom vedieť.

Sokol mysiar Jana Krajmerova

Foto: Jana Krajmerova

Všetky údaje pomáhajú zlepšiť prehľad o mestských hniezdach a zlepšiť vzťah ľudí k sokolom. Vďaka poznaniu hniezd vieme pomôcť keď to sokoly potrebujú (náhradná búdka, úprava hniezdnej plochy a pod.), prípadne využiť vhodné hniezda na adopciu opustených mláďat. Označovanie mláďat krúžkami prispieva k ich výskumu a poznaniu, čo je tiež využité pre ich prospech :-)

Každý údaj z formulára doplníme do online mapy.

 

FOTO 5

Mláďatá sokola myšiara

NAJČASTEJŠIE OTÁZKY

Zahniezdil u mňa sokol, čo mám robiť?
S najväčšou pravdepodobnosťou ide o sokola myšiara, ktorého vedecký názov je Falco tinnunculus, ľudovo sa nazýva tiež poštolka či pustovka. Vlastné hniezdo si nestavia, využíva rôzne hrantíky, rímsy, otvory, zákutia. Často nepotrebuje ani výstelku. Ak si vybral vaše miesto, jediné čo potrebuje je kľud, aby mohol v pokoji zahrievať znášku a vychovať mláďatká. Kľud znamená nevyrušovať sokola, obmedziť návštevy napríklad balkóna, kde hniezdi, zatiahnuť žalúzie, cez ktoré vníma ruch v byte a podobne.

Kedy začína sokol myšiar hniezdiť a koľko to trvá?
Sokoly si miesto na hniezdenie často vyberajú už v marci, v apríli znášajú vajcia (najčastejšie 4 – 6) a to v intervale 1 – 2 dni. Inkubácia začína spravidla od znesenia predposledného vajíčka a trvá 28 – 31 dní. Samec zväčša zaobstaráva potravu, najmä mladé samce (v druhom roku života) striedajú samicu aj počas sedenia na vajíčkach.

Ako prebieha hniezdenie?
Prvých osem dní od vyliahnutia samica mláďatá zahrieva, prvé dva týždne im trhá potravu. Mláďatá vyletujú vo veku 27-30 (38) dní, čo je u nás zväčša v polovici júna až v júli. Po vyletení bývajú ešte asi mesiac kŕmené rodičmi.

Môže sa hniezdo, vajcia a mláďatá premiestniť?
V štádiu prebiehajúceho hniezdenia je to takmer vylúčené. Vo výnimočných prípadoch, kedy došlo k problémom, je možné preniesť už vyliahnuté mláďatká k iným rodičom. Čím sú mláďatká menšie, tým vyššiu opateru potrebujú, aby prežili.

Čo mám robiť, keď som našiel malého sokola?
Počas prvých dní po opustení hniezda si mláďatká trénujú letecké schopnosti. Môžu pristáť na vašom balkóne, na zemi, na plote a podobne. Ideálne je vždy kontaktovať odborníka zo Štátnej ochrany prírody SR. Keďže prípadov je veľmi veľa, ak sokolík nie je zranený, pravdepodobne si potrebuje iba oddýchnuť a dostať sa do bezpečia (mimo dosahu psov, mačiek, áut..). Vyložte ho na vyvýšené miesto, kde sa udrží a kde si oddýchne?
Ak máte možnosť, sledujte, či je v poriadku, či napríklad odletelo z balkóna, či ho kŕmia rodičia.
Niekedy odborníci rozhodnú, že sa mláďa naozaj zatúlalo príliš ďaleko a rozhodnú sa pre jeho adopciu – vloženie do iného hniezda s rovnako starými súrodencami.
Neodnášajte mláďa z miesta, kde ste ho našli a nedržte ho u seba doma!

Mám sokoly kŕmiť?
Ak sokol u vás zahniezdil, vyhliadol si pravdepodobne lokalitu, v ktorej blízkosti má aj dostatok potravy. Keďže sa živí v prírode takmer výlučne myšami, nesprávnym prikrmovaním by sme mu mohli aj uškodiť.
Kŕmiť spravidla netreba ani mláďatá, pretože aj o tie vyletené sa ešte rodičia dostatočne dlho starajú. Vo výnimočných prípadoch je možné kŕmiť surovým mäsom, malými kúskami, v teplých dňoch namočenými vo vode, ideálne je mäkké kuracie mäso. Nikdy nie uvarené mäso!

Mám nahlásiť hniezdenie?
Potešíme sa, ak nám dáte o hniezdení vedieť, prostredníctvom formulára vyššie a zároveň sa tak zapojíte do súťaže :)

Mám nahlásiť nález mláďatka?
Jednoznačne, vždy je dobré kontaktovať odborníka z príslušného pracoviska Štátnej ochrany prírody SR, alebo nás na 0911 882 626 a poradiť sa o správnom postupe.

Je poštolka chránená?
Áno, sokol myšiar je na Slovensku zákonom chránený, tak ako všetky voľne žijúce vtáky, okrem mestského holuba.

FOTO 1

FOTO 10

FOTO 4

Ak máte ďalšie otázky, môžete sa pýtať This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. alebo na 0911 882 626.

O dravcoch v meste sa dozviete viac tu.

Osvetu a ochranu dravcov v mestách podporuje Západoslovenská energetika, a.s., viac sa dozviete tu.