Orliak bol zachránený v hodine dvanástej

Je piatok večer a pred nami vidina voľného víkendu. V tom zvoní telefón a už po prvých slovách je jasné, že víkendové predstavy idú bokom. Na poli, v okrese Piešťany, bola nájdená uhynutá líška s podozrením na otravu. A to nie je všetko. Kúsok od nej leží orliak, ktorý ešte žije! V tom momente sa rozbieha kolotoč.

Jeden telefonát, druhý, tretí, piaty, desiaty... Kontaktujeme nálezcu, políciu, Štátnu ochranu prírody... Náhodný okoloidúci, ktorý orliaka našiel, zostáva pri ňom. Hoci je orliak v zlom stave, stále sa ešte vie ako-tak brániť. Navyše manipulácia s ním nie je vôbec jednoduchá, vyžaduje si skúsenosti. V rovnakom čase prichádza na miesto enviro polícia aj strážca prírody z CHKO Malé Karpaty. Slnko zapadá a čas na záchranu orliaka sa kráti. Kým enviro polícia pokračuje v dokumentovaní miesta činu, strážca prírody odváža orliaka na veterinárnu kliniku FG Vet v Trnave. Veterinári robia čo môžu, aby ho zachránili. Orliak dostane lieky, výživu a je prevezený do Záchrannej stanice pre voľne žijúce živočíchy v Brezovej pod Bradlom. Najbližšie hodiny ukážu, či to zvládne. 


Noc prežil, no jeho zlý zdravotný stav pretrváva. Kým členovia Ochrany dravcov na Slovensku spolu s políciou z Poriečneho oddelenia prehľadávajú širšie okolie miesta, kde bol orliak nájdený, on opäť putuje k veterinárovi, tentokrát do MlynVet v Bratislave. Nasledujú odbery a ďalšie vyšetrenia. Na základe nových informácií veterinári skúšajú iný typ liekov, ktoré konečne začínajú zaberať. Ďalší deň a noc orliak strávil v Záchrannej stanici pri CHKO Záhorie. Stav sa mu zlepšuje, doslova sa  mu začína vracať život. Keďže je schopný prevozu, putuje do väčšej voliéry v záchrannej stanici v Brezovej pod Bradlom, kde pokračuje v liečbe.
V stredu prišla skvelá správa. Orliak sa už takmer zotavil a v piatok bude môcť ísť späť do prírody. Čím kratší čas strávi v opatere ľudí, tým ľahší bude jeho návrat. Stretávame sa v záchrannej stanici. Orliak už očividne čaká, kedy bude krúžiť po oblohe. Na nohu dostane ornitologický krúžok, vďaka ktorému ho bude neskôr možné identifikovať na fotkách. Dáme mu aj ľahkú GPS vysielačku, ktorá bude zaznamenávať jeho polohu. Osadenie GPS vysielačky je mimoriadne dôležité. Vďaka údajom z nej budeme vedieť vyhodnotiť, či sa orliak bez problémov vrátil do bežného „orliačieho života“. A s napätím očakávame odpoveď ešte na jednu otázku. Ide o hniezdiaceho jedinca? Dospelý orliak totiž v tomto čase už mohol hniezdiť... Uvidíme. 


Na kopci otvárame transportnú prepravku. Orliak roztiahne krídla, párkrát nimi zamáva a začína naberať výšku. Uvidíme sa s ním ešte niekedy? Možno áno, možno nie. Kto vie. Všetci však dúfame, že to bude za krajších okolností. Tak šťastný let, priateľu. 

Vtáčia kriminalita
Vtáčia kriminalita je vážnym problémom. Ide o nelegálne ľudské činy, ktorých obeťami sú chránené druhy vtákov. Na Slovensku sa stretávame hlavne s prípadmi úmyselných otráv. Páchatelia vykladajú do voľnej krajiny otrávené návnady s cieľom otráviť dravé vtáky a mäsožravé druhy cicavcov. Dôvody, prečo tieto skutky páchajú, sú rôzne, ale ani jeden z nich tieto činy neospravedlňuje. Navyše, páchatelia používajú tak silné jedy, ktoré sú životu nebezpečné aj pre človeka. V momente, ako páchateľ otrávenú návnadu vyloží do prírody a odíde, stráca kontrolu nad tým, kto a čo s ňou príde do kontaktu. Preto buďte obozretní a majte v prírode oči otvorené. Možno vďaka vám sa podarí zachrániť ďalšie dravce.
Viac o vtáčej kriminalite nájdete na: www.imperialeagle.eu

Ďakujeme všetkým, ktorí pomohli k záchrane orliaka a pri kontrole terénu:
nálezcovi (Daniel Búry), pracovníkom CHKO Malé Karpaty a CHKO Záhorie, Záchrannej stanici pre voľne žijúce živočíchy v Brezovej pod Bradlom, Záchrannej stanici pri CHKO Záhorie, Veterinárnej klinike FG Vet, Veterinárnej ambulancii MlynVet, enviro polícii (Odbor odhaľovania nebezpečných materiálov a environmentálnej kriminality Národnej centrály osobitných druhov kriminality Prezídia policajného zboru Slovenskej republiky), Poriečnej polícii (Poriečne oddelenie Odboru poriadkovej polície Policajného zboru Slovenskej republiky), dobrovoľníkom z Ochrany dravcov na Slovensku.

ilustračná fotka: J.Chavko

Priotrávený orliak morský by bez pomoci uhynul (foto: D. Búry)