VIDEO: Obilné lány skrývajú veľký klenot

20180701 kanapopolava mladata Tveselovsky

Hodiny a dni strávené v letných horúčavách uprostred obilných polí. Slnko páli, žatva sa blíži, dochádza čas. Vieme, že niekde "tam" leží klenot a ak ho nenájdeme včas, pokosí ho kombajn...

 

Kaňa popolavá je krásny, elegantný dravec, ktorý hniezdi na zemi. Nanešťastie v jarnom období zahniezdi aj v obilnom poli, ktoré sa žne začiatkom júla. V tom čase mláďatá ešte nedokážu lietať.

 

 

Tri mláďatá na videu sa nám podarilo nájsť v okrese Nitre v hodine dvanástej, po 6 úmorných dňoch, pri poslednej kontrole, v nedeľu večer. V dedine sme získali kontakt na hlavného agronóma a do riešenia situácie zapojili Štátnu ochranu prírody. Zistili sme, že v pondelok bude žatva!


Ešte v nedeľu večer sme v jediných otvorených stavebninách nakúpili pletivo, koly a označovací sprej. V pondelok sme skoro ráno, s kávou v termoske, vrátili k hniezdu.
Postavili sme ohradník, starostlivo ho označili sprejom a následne z diaľky sledovali. Dospelá samička 10 minút podozrievavo krúžila okolo hniezda, nakoniec nový prvok akceptovala, dosadla k mláďatám a nakŕmila ich.

 

Prebehla žatva, opäť sme skontrolovali mláďatá a uistili sa, že všetko je v poriadku. Okolie hniezda sme prekryli odpudzovačom proti predátorom.

 

Bez dohľadania hniezda, skvelej spolupráce s poľnohospodármi a Štátnou ochranou prírody, by mali mláďatá len veľmi malú šancu na prežitie.
Kým vyletia, ubehne ešte pár dní. Dovtedy urobíme všetko, čo je v našich silách, aby to úspešne zvládli.

 

Hniezdny monitoring je len jedna z mnohých aktivít, ktoré v Ochrane dravcov na Slovensku realizujeme. Ak sa vám páčia naše aktivity a radi by ste ich podporili, môžete tak urobiť tu.
Dar bude použitý na pokrytie nákladov spojených s aktívnou ochranou dravcov a na spolufinancovanie projektov, ktoré nám umožňujú riešiť mnohé problémy ochrany prírody na medzinárodnej úrovni udržateľným spôsobom.

Ďakujeme :-)

 

20180701_hniezdo_Cpygargus_TVeselovsky.jpg 20180701_kanapopolava_mladata_Tveselovsky.jpg 20180711_mladataCpyg.jpg

C_pygargus_J_Chavko_1.jpg C_pygargus_J_Chavko_2.jpg po_zatve.jpg