Mláďatá kaní popolavých zachránili v hodine dvanástej - VIDEO

Mláďatá kaní popolavých zachránili v hodine dvanástej - VIDEO

 

Hniezdo najohrozenejšieho dravca na Slovensku nenájdete na vysokých skalách, či v hlbokých lesoch, ale – veľmi prekvapujúco – v obilnom poli. V jednoduchom hniezde v pšeničnom láne vychovávajú svoje mláďatá kane popolavé. Členom Ochrany dravcov na Slovensku sa tento rok podarilo zachrániť 8 mláďat. Aktuálne sa na migráciu pripravujú aj tie, ktoré vyleteli ako posledné a ich osud nebol až do posledného momentu istý.

 

„Kaňa popolavá je krásny, elegantný dravec. Štíhle telo, úzke krídla a nízky kolísavý let pri hľadaní koristi ju odlišujú od iných druhov dravcov. Hniezdi na zemi a využíva rôzne plochy pokryté vegetáciou, často si však zvolí poľnohospodárske plochy s obilím. A práve v tom je problém. Žatevné práce totiž prebiehajú v čase, kedy mláďatá ešte nie sú schopné lietať. Potvrdzujú to i výsledky tohtoročnej sezóny. Bez pomoci človeka by boli hniezda s mláďatami zničené,“ hovorí Michal Noga z Ochrany dravcov na Slovensku.

 

„Nájsť tento „poklad v obilí“ je veľmi náročné. Na Slovensku dlhodobo evidujeme len 5 – 15 párov kane popolavej. Tento rok sa nám podarilo dohľadať na západe Slovenska 9 párov, z ktorých zahniezdilo 6. Úspešné však boli len 3 páry, tie vychovali celkovo 8 mláďat. Dohľadávanie hniezd je zdĺhavá a v letných horúčavách namáhavá činnosť. Samček kane loví potravu a prináša ju samičke. Chvíľu spolu krúžia, samček pustí korisť a samička ju vo vzduchu chytí. Následne samica s uchopenou korisťou letí nakŕmiť mláďatá. Hniezdo je tam, kde dosadne. Nájsť to správne miesto uprostred poľa s rozlohou desiatok až stoviek hektárov však nie je jednoduché. Napríklad jedno z tohtoročných hniezd pri Nitre sme našli po šiestich dňoch, len jeden deň pred žatvou. Čakanie na ten správny moment si vyžaduje veľkú trpezlivosť,“ vysvetľuje Tomáš Veselovský z Ochrany dravcov na Slovensku.

 

„Po nájdení hniezda spolupracujeme so Štátnou ochranou prírody a poľnohospodármi na jeho ochrane. Užívatelia sa nemusia obávať rozsiahleho obmedzenia žatvy. V prípade, že mláďatá ešte nevedia lietať, postavíme okolo hniezda ohradu z pletiva, o rozmeroch 4 x 4 metre. Na koly nastriekame farbu, ktorá upozorní kombajnistov na prítomnosť hniezda, vďaka čomu ho obkosia. Po žatve okolie hniezda zabezpečujeme pachovými odpudzovačmi proti predátorom. Teší nás skutočnosť, že poľnohospodári, ktorých polia si kane vybrali za svoj domov, sú maximálne ústretoví a dokonca aktívne pomáhajú pri ochrane hniezd,“ objasňuje Noga.

 

„To, že si naše polia vybral tak vzácny druh, vnímame pozitívne, nie ako obmedzenie. Usmernili sme naše plány ohľadom žatvy. Neboli s tým žiadne problémy a sme radi, že mláďatá úspešne vyleteli aj vďaka nám,“ hovorí Ing. Roman Krúpa, hlavný agronóm PD Devio Nové Sady.

 

„Záchrana kaní popolavých mohla byť realizovaná aj vďaka Západoslovenskej energetike, a.s., ktorá dlhodobo podporuje aktivity venované málo početným druhom dravcov a sov na Slovensku prostredníctvom programu 3DodZSE. Žatva skončila a môžeme skonštatovať, že sa nám podarilo pred vykosením zachrániť 8 mláďat. Čoskoro ich čaká dlhá cesta do Afriky, kde prečkajú zimu. Veríme, že na jar sa opäť vrátia a ešte dlho budú zdobiť našu oblohu,“ uzatvára Veselovský.

Ochrana kaní popolavých je tímová práca, tento rok im kus seba venovali Michal Noga, Ivana Moncmanová, Tomáš Veselovský, Stano Kováč, Jozef Chavko, Roman Slobodník a mnohí ďalší. Obrovské poďakovanie patrí poľnohospodárom, bez ktorých by to nešlo.

 

 

 

Navštívte aj naše ďalšie webové stránky

steppelife.eu

vtáčia kriminalita

danubefreesky.eu

sakerlife.mme.hu

lifeenergia.sk

falcoproject.eu

apomarina

imperialeagle.eu

Hlavní partneri

SEPS logotypnazov positive color RGB ZSE-hlavni.partneri 02 ZSD logo VSE rgb logo VSD rgb 051-SSE 06 SSEd