Sovy zimujú s ľuďmi v mestách

Tlačová správa Bratislava, 25. januára 2018 mysiarky usate Zsolt Riflik 3
Nádherná sova myšiarka ušatá trávi zimu v mestách. Ochrana dravcov na Slovensku sa už po tretíkrát obrátila na verejnosť s prosbou, aby ľudia nahlásili zimoviská myšiarok a prispeli tak k ich ochrane. Obyvateľov sídlisk teší, že táto sova loví myši a aj menšie potkany. Stromy, na ktorých zimuje, je potrebné zachovať. V sezóne 2016/2017 sme evidovali na území Slovenska 65 zimovísk, na ktorých zimovalo celkovo 792 myšiarok ušatých.

 

 

„Myšiarka ušatá je sova s výrazne oranžovými očami a pierkami na hlave. Tie pripomínajú ušká, čo vysvetľuje jej pomenovanie. Počas zimy spoločne oddychujú až desiatky jedincov na stromoch v obciach a mestách, najčastejšie sa nachádzajú v skupine ihličnatých stromov v okolí parkov, škôl a kostolov. Ich prítomnosť nám prezradia vývržky pod stromom. Ide o nestrávené zvyšky potravy - srsť, kosti a perie, ktoré sovy počas dňa vyvrhujú. Vedia sa dobre maskovať, pri pozorovaní koruny stromu ich však môžete uvidieť desiatky. Pozorujte ich z dostatočnej vzdialenosti, aby mohli nerušene oddychovať,“ hovorí Tomáš Veselovský z Ochrany dravcov na Slovensku.

 

„Už tretí rok organizujeme „Súťaž s myšiarkami“, ktorej cieľom je získať údaje o lokalitách, kde myšiarky zimujú. Verejnosť sa môže zapojiť vyplnením stručných údajov do formulára na www.dravce.sk/mysiarky a zaslaním dokumentačnej fotografie lokality. Zároveň chceme, aby verejnosť vedela, že myšiarka ušatá je pre ľudí veľmi dôležitá. Živí sa aj hlodavcami – v mestách myšami či potkanmi. Žiaľ, na viacerých lokalitách, kde sme o zimovisku vedeli, došlo k výrubu stromov, ktoré si myšiarky obľúbili, alebo sa takýto výrub plánuje. Niekedy ľuďom prekáža znečistenie vývržkami, ktoré sovy vypľúvajú. Väčšina obyvateľov sa však zo sovičiek teší, dokonca si ich strážia a pýtajú sa na dôvod našej návštevy, keď nás zaregistrujú pri monitoringu. Prosíme ľudí, aby nám pomohli pri ochrane stromov v obciach, tieto sú dôležité tak pre živočíchy, ako aj pre obyvateľov,“ vysvetľuje Veselovský.

 

„Tento rok evidujeme zatiaľ najväčšie zimovisko v oblasti Kolárova (70 myšiarok) a pri obci Branč (30 – 40 jedincov). Informácie o tom, kde a v akom počte sa sovy zdržiavajú, sú dôležité napríklad pre ochranu zelene, zlepšenie vzťahu obyvateľov k životu v mestách, či ako podklad pri rôznych plánoch rozvoja miest,“ uzatvára Veselovský.

 

Doplňujúce informácie:

 

mysiarky_usate_Zsolt_Riflik_2.JPG mysiarky_usate_Zsolt_Riflik_3.jpg myšiarka_Tomáš_Veselovský.jpg

vývržky_Tomáš_Veselovský.jpg