nase sk dravce2

nase sk sovy2

Sovy zimujú s ľuďmi v mestách

Tlačová správa Bratislava, 25. januára 2018 mysiarky usate Zsolt Riflik 3
Nádherná sova myšiarka ušatá trávi zimu v mestách. Ochrana dravcov na Slovensku sa už po tretíkrát obrátila na verejnosť s prosbou, aby ľudia nahlásili zimoviská myšiarok a prispeli tak k ich ochrane. Obyvateľov sídlisk teší, že táto sova loví myši a aj menšie potkany. Stromy, na ktorých zimuje, je potrebné zachovať. V sezóne 2016/2017 sme evidovali na území Slovenska 65 zimovísk, na ktorých zimovalo celkovo 792 myšiarok ušatých.

 

 

„Myšiarka ušatá je sova s výrazne oranžovými očami a pierkami na hlave. Tie pripomínajú ušká, čo vysvetľuje jej pomenovanie. Počas zimy spoločne oddychujú až desiatky jedincov na stromoch v obciach a mestách, najčastejšie sa nachádzajú v skupine ihličnatých stromov v okolí parkov, škôl a kostolov. Ich prítomnosť nám prezradia vývržky pod stromom. Ide o nestrávené zvyšky potravy - srsť, kosti a perie, ktoré sovy počas dňa vyvrhujú. Vedia sa dobre maskovať, pri pozorovaní koruny stromu ich však môžete uvidieť desiatky. Pozorujte ich z dostatočnej vzdialenosti, aby mohli nerušene oddychovať,“ hovorí Tomáš Veselovský z Ochrany dravcov na Slovensku.

 

„Už tretí rok organizujeme „Súťaž s myšiarkami“, ktorej cieľom je získať údaje o lokalitách, kde myšiarky zimujú. Verejnosť sa môže zapojiť vyplnením stručných údajov do formulára na www.dravce.sk/mysiarky a zaslaním dokumentačnej fotografie lokality. Zároveň chceme, aby verejnosť vedela, že myšiarka ušatá je pre ľudí veľmi dôležitá. Živí sa aj hlodavcami – v mestách myšami či potkanmi. Žiaľ, na viacerých lokalitách, kde sme o zimovisku vedeli, došlo k výrubu stromov, ktoré si myšiarky obľúbili, alebo sa takýto výrub plánuje. Niekedy ľuďom prekáža znečistenie vývržkami, ktoré sovy vypľúvajú. Väčšina obyvateľov sa však zo sovičiek teší, dokonca si ich strážia a pýtajú sa na dôvod našej návštevy, keď nás zaregistrujú pri monitoringu. Prosíme ľudí, aby nám pomohli pri ochrane stromov v obciach, tieto sú dôležité tak pre živočíchy, ako aj pre obyvateľov,“ vysvetľuje Veselovský.

 

„Tento rok evidujeme zatiaľ najväčšie zimovisko v oblasti Kolárova (70 myšiarok) a pri obci Branč (30 – 40 jedincov). Informácie o tom, kde a v akom počte sa sovy zdržiavajú, sú dôležité napríklad pre ochranu zelene, zlepšenie vzťahu obyvateľov k životu v mestách, či ako podklad pri rôznych plánoch rozvoja miest,“ uzatvára Veselovský.

 

Doplňujúce informácie:

  • V sezóne 2015/2016 sme na 53 zimoviskách napočítali 1 353 myšiarok ušatých, v sezóne 2016/2017 evidujeme na území Slovenska 65 zimovísk, na ktorých zimovalo celkovo 792 myšiarok ušatých.
  • Aktuálnu mapu sezóny 2017/18 nájdete tu. Súťaž sa končí 14. februára 2018 o polnoci.
  • Myšiarka ušatá prináša radosť hlavne poľnohospodárom. Odborníci z Katedry ekológie a environmentalistiky Univerzity Konštantína Filozofa v Nitre, ktorí dlhodobo skúmajú zloženie potravy myšiarky ušatej, zistili, že až 90 percent jej potravy tvorí hraboš poľný. Ide o druh spôsobujúci škodu na poľnohospodárskych plodinách. Zvyšok potravy tvoria ďalšie druhy hlodavcov, hmyzožravce a v malej miere vtáky ako sýkorky a vrabce.
  • Najväčšie zimovisko na svete sa nachádza v meste Kikinda (Srbsko). Ornitológovia počas jedného dňa zaznamenali na stromoch v centre mesta 734 sov (december 2009). Kikindu sme navštívili nedávno aj my. Sovy sa zdržiavajú len na niekoľkých stromoch v rámci centra mesta. Kikindu sme prišli pozrieť v polovici januára, kedy ich tu zimovalo približne 100. Na ľudí sú sovy zvyknuté, preto je možné ich pozorovať pekne spod stromov, na ktorých cez deň odpočívajú. Za šera sa začínajú rozlietať za potravou, tie ktoré sú sýte, ostávajú na lokalite, viaceré sa vrátia po krátkom love ešte pred polnocou.
  • Myšiarky ušaté začínajú prilietavať na zimovisko koncom septembra. Vo februári si jedince začínajú vyberať partnerov. Počas toku letiace samce udierajú pod sebou krídlami. Vyzerá to, akoby tlieskali. Od polovice februára sú zimoviská takmer opustené a myšiarky začínajú hniezdiť. Vlastné hniezda si nestavajú, využívajú tie po krkavcovitých vtákoch a polobúdy.
  • Počet myšiarok na zimovisku závisí od viacerých faktorov, hlavne od potravy v okolí zimoviska a množstva snehovej pokrývky.
  • Časť populácie myšiarok ušatých je prelietavá a časť sťahovavá. To znamená, že niektoré jedince zimujú v regióne, kde sa vyliahli a naopak, niektoré jedince prilietavajú na zimoviská až zo severných oblastí Európy.

 

Tlačové správy

Copyright © 2015. All Rights Reserved.

RPS - Ochrana dravcov na Slovensku