Orlia kráľovná Zora navštívila Srbsko

Tlačová správa Bratislava, 22. decembra 2017 Mlada Ervin Hrtan
Orlica Zora opäť potvrdila svoju povesť cestovateľky. Tento týždeň navštívila už siedmy štát, je ním Srbsko. Vianočné sviatky strávi v niektorej z oblastí, kde nájde dostatok potravy, spoločnosť jej môžu robiť aj miestne orly.

 

 

„Zora, tohtoročná samička orla kráľovského, podobne ako ostatné mláďatá, v prvých rokoch života spoznáva svet. Dlhodobo sa zdržiava v juhovýchodnej časti Maďarska, kde prečkáva nepriaznivé obdobie zimy. Odborníci z Ochrany dravcov na Slovensku pomocou GPS vysielačiek pozorne a pravidelne sledujú, či je v poriadku a tiež jej trasu. Zora je jedno zo šiestich mláďat, ktorým sme v rámci projektu LIFE Pannon Eagle osadili tento rok vysielačku. Vďaka tomu presne vieme, kde sa pohybuje a či je v poriadku. Práve pred pár dňami sa nám signál zo Zorinej vysielačky stratil. Krátkodobý výpadok je bežný, spôsobený nepriaznivým počasím alebo nedostatočným pokrytím mobilným signálom, prostredníctvom ktorého sú dáta z vysielačky odosielané. Môžu však znamenať i poranenie alebo úhyn jedinca, preto sme plánovali kontaktovať maďarských kolegov,“ hovorí Tomáš Veselovský z Ochrany dravcov na Slovensku.

 

„O to väčšie prekvapenie nastalo, keď o dva dni prišli aktuálne údaje. Zora medzičasom navštívila siedmy štát, ktorým je Srbsko. Zdržiavala sa len 10 km od mesta Kikinda, ktoré je známe najväčším zimoviskom myšiarok ušatých na svete. Z krátkeho výletu sa na druhý deň vrátila cez Rumunsko opäť na juhovýchod Maďarska, do okolia mesta Békéscaba. Podľa našich informácií je táto oblasť medzi orlami veľmi obľúbená, takže ak sa Zora rozhodne stráviť Vianoce tu, môžu jej robiť spoločnosť aj ďalšie orly,“ dodáva Veselovský.

 

„Zora spoznáva svet a najvhodnejšia oblasť na zimovanie je tá, kde nájde dostatok potravy. Tá je pomerne pestrá. Zaujímavosťou je, že aj tak veľký dravec, akým je orol kráľovský, má vo svojom jedálničku zastúpené malé hlodavce, napríklad hraboše, chrčky či potkany. Významnú časť potravy tvoria aj uhynuté živočíchy, ktoré orly nájdu napríklad v blízkosti ciest a železničných tratí. Plnia tak v prírode dôležitú čistiacu funkciu,“ dopĺňa Lucia Deutschová z Ochrany dravcov na Slovensku.

 

„Žiaľ, aj takéto majestátne vtáky sa nezriedka stávajú obeťami ľudskej nevraživosti. Napríklad na Slovensku až 53 percent známych úhynov tvoria prípady nelegálnych otráv a zástrelov. Preto spozornieme pri každej strate signálu a v prípade potreby kontrolujeme poslednú známu lokalitu v teréne. Ochrana vtáctva pred nelegálnymi aktivitami je cieľom medzinárodného projektu LIFE Pannon Eagle, ktorý spolufinancuje Európska Únia. Zora už navštívila všetky partnerské krajiny, ktorými sú okrem Slovenska i Maďarsko, Česká republika, Rakúsko a Srbsko. Okrem toho sa bola pozrieť i v Rumunsku a Poľsku,“ uzatvára Deutschová.

 

Doplňujúce informácie:
Oficiálna stránka projektu LIFE Pannon Eagle
Viac o Zore nájdete tu a tu
Viac o druhu
Prečo chránime orly

Projekt LIFE15 NAT/HU/000902 PannonEagle je podporený Európskou úniou v rámci programu LIFE a významnou mierou prispieva k zlepšeniu podmienok kritériových druhov vtákov v územiach siete Natura 2000.

 

Navštívte aj naše ďalšie webové stránky

steppelife.eu

vtáčia kriminalita

danubefreesky.eu

sakerlife.mme.hu

lifeenergia.sk

falcoproject.eu

apomarina

imperialeagle.eu

Hlavní partneri

SEPS logotypnazov positive color RGB ZSE-hlavni.partneri 02 ZSD logo VSE rgb logo VSD rgb 051-SSE 06 SSEd