Orlica Zora mieri do šiesteho štátu

Tlačová správa Bratislava, 5. decembra 2017 Mlada2 Ervin Hrtan
Orlica Zora patrí k šestici mláďat orlov kráľovských, na ktoré v lete tohto roku umiestnili ornitológovia GPS vysielačky. Vyliahla sa na východnom Slovensku. Odkedy opustila hniezdo, jej pohyb pozorne sledujú odborníci z Ochrany dravcov na Slovensku, ktorí sa ochrane tohto druhu venujú dlhodobo. Len za posledný týždeň preletela viac než 160 km, bola už v piatich krajinách a je možné, že čoskoro prvýkrát navštívi Rumunsko.

 

 

„Orol kráľovský je na Slovensku stále vzácny. Zora je jedným zo šiestich mláďat , ktoré v rámci projektu LIFE Pannon Eagle dostali GPS vysielačky. Tie prinášajú dôležité informácie o tom, aké majú orly nároky, čo ich ohrozuje a zároveň pomáhajú odhaliť prípady nelegálnych otráv. Získané údaje sú dôležité pre ochranu celej populácie. To je hlavným cieľom medzinárodného projektu LIFE Pannon Eagle. Spolupracujú na ňom okrem Slovenska kolegovia z Čiech, Rakúska, Maďarska a Srbska,“ vysvetľuje Tomáš Veselovský z Ochrany dravcov na Slovensku.

 

„Od augusta precestovala Zora Slovensko, zaletela do Poľska, Českej republiky, Rakúska a Maďarska. Bola sa už pozrieť do všetkých projektových krajín okrem Srbska, Nedávno sa z územia známeho národného parku Hortobágy presunula do južnej časti Maďarska. Aktuálne sa nachádza pri meste Békescsaba, neďaleko rumunských hraníc. Za posledný týždeň nalietala viac než 160 km. Pre mladé orly kráľovské sú takéto potulky typické, viaceré z nich zimujú v juhovýchodnej Európe, prípadne až na Blízkom východe. Dospelé orly naopak zvyčajne zimujú v okolí miesta, kde hniezdili, alebo v priľahlej nížine,“ dopĺňa Veselovský.

 

„Ďalšie mláďatá s vysielačkami zimujú na južnom Slovensku, Maďarsku a Rakúsku. Vďaka údajom z vysielačiek sme zistili, že jedno z označených mláďat uhynulo. Veterinárnym vyšetrením sa zistilo, že príčinou bolo respiračné ochorenie. Páry orlov kráľovských sa v hniezdnom teritóriu objavujú už vo februári, do tohto procesu sa však mláďatá z minulého roka ešte nezapoja. Orly kráľovské dospievajú približne vo veku 5 – 6 rokov, kedy im narastie tmavé perie ako ostatným dospelým jedincom. O ďalších výletoch cestovateľky Zory budeme informovať prostredníctvom našej webovej stránky a médií,“ uzatvára Veselovský.

 

Doplňujúce informácie:
Viac o Zore
Viac o druhu
Prečo chránime orly
Viac o projekte LIFE Pannon Eagle - anglicky
Viac o projekte - slovensky

Ochrana dravcov na Slovensku realizuje projekt LIFE Pannon Eagle, do ktorého je spolu zapojených 5 krajín a finančne ho podporila aj Európska únia z programu LIFE. Našim cieľom je ochrana orla kráľovského a ďalších druhov vtákov pred nelegálnymi aktivitami, ktoré majú za následok ich usmrtenie, alebo zranenie.

 

Dospely_orol_Ervin_Hrtan.jpg Mlada2_Ervin_Hrtan.jpg Mlada_Ervin_Hrtan.jpg

Zora.jpg Zora_2.jpg Zora_mapa_2017_11.jpg