Kuvikov ubúda - pomôcť môže každý

Tlačová správa Bratislava, 7. septembra 2017 Kuvik Landsfeld
Výsledky najnovšej štúdie ukázali, že populácia kuvika obyčajného na Slovensku klesá. A to dosť výrazným tempom, za posledné desaťročia sa jeho stav znížil minimálne o tretinu! Pomôcť tejto maličkej sove môžeme všetci, stačí zodpovedný prístup ku krajine a využívaniu prírodných zdrojov.

 

 

„Snáď žiadna sova nie je opradená toľkými mýtmi ako kuvik. Naši starí rodičia ho považovali za posla zlých správ. Verili, že jeho hlas je predzvesťou smrti. V gréckej mytológii sa stal symbolom múdrosti vďaka priazni bohyne Atény. Podľa nej dostal latinský názov Athene noctua a vyslúžil si aj čestné miesto na 1€ minci. Mýtus o kuvikovi ako poslovi smrti bol medzi generáciami zakorenený dlhé storočia. V období, keď bol v domácnosti ťažko chorý alebo umierajúci člen rodiny, príbuzní dávali horiacu sviečku k oknu. Vtedy sa ozvalo plačlivé „kíiv“ a povera bola na svete. Pritom kuvik sa v tejto pozícii ocitol úplne nevinne. Pri love sa riadi najmä zrakom, preto mu svetlo zapálenej sviečky pomáhalo nájsť veľký hmyz. Jeho jedálny lístok je pestrý, sú v ňom chrobáky, kobylky ale aj myši či menšie druhy vtákov,“ vysvetľuje Tomáš Veselovský z Ochrany dravcov na Slovensku.

 

„Prirodzeným prostredím kuvika je nížinná krajina, prípadne pahorkatina, s trávnatými plochami a pasienkami. U nás najčastejšie hniezdi v rôznych výklenkoch hospodárskych budov. Väčšina párov žije v trvalom zväzku, pričom nemení hniezdne stanovisko. Mláďatá po opustení rodičov migrujú na blízke lokality, vzdialené maximálne do pár desiatok kilometrov. Podľa najnovšieho výskumu na Slovensku môže žiť 550 párov. Práca publikovaná vo vedeckom časopise slovenskými a českými odborníkmi sumarizuje údaje z dlhodobého monitoringu. Kým vedci na Slovensku zaznamenali pokles populácie kuvika o 31-45 %, v Česku situácia dosiahla kritické hodnoty 87-94%. Za hlavnú príčinu dlhodobého poklesu populácie sa považuje zánik lovísk (kosených a vypásaných trávnatých porastov). Poľnohospodárske družstvá prechádzajú veľkými zmenami, areály pustnú a zarastajú vysokou burinou, v ktorej má kuvik len nízku šancu uloviť potravu. Pri modernizácii budov sa uzatvárajú podkrovia, takže sa významne stráca aj ponuka miest na hniezdenie. Ak sa k tomu pridá nepriaznivá zima, intenzívna automobilová doprava a predátori, kuvik nemá šancu,“ hovorí Veselovský.

 

„Osud kuvika obyčajného nám nie je ľahostajný, preto dlhodobo realizujeme aktivity na jeho záchranu. Intenzívne spolupracujeme s majiteľmi poľnohospodárskych družstiev. Vďaka podpore Západoslovenskej energetiky, a.s. prostredníctvom programu 3Dod ZSE (Dávame Domov Dravcom) vyrábame a inštalujeme nové, bezpečné hniezdne búdky. Vletový otvor je tu ošetrený plechovým límcom, ktorý chráni mláďatá pred predátormi. Zároveň odstraňujeme nebezpečné prvky, v ktorých by kuvik mohol uviaznuť alebo sa utopiť. Cieľom je zabrániť ďalšiemu poklesu populácie. Pridať sa k záchrane kuvika môže prekvapivo každý. Druhy poľnohospodárskej krajiny potrebujú k životu pestré, šetrne využívané prostredie. Voľbou produktov z lokálnej produkcie a bio výrobkov podporujeme nielen domácu ekonomiku, ale i ohľaduplné využívanie krajiny, kde kuvik nájde dostatok hmyzu a drobných hlodavcov. Nezabúdajme preto, že aj náš každodenný nákup potravín výrazne ovplyvňuje celkovú pestrosť krajiny, v ktorej nežijeme iba my,“ uzatvára Veselovský.

 

Pre ďalšie informácie kontaktujte: Tomáš Veselovský, Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript., mobil: 0905 279 862

 

Doplňujúce informácie:
• O zverejnení štúdie, týkajúcej sa alarmujúceho poklesu populácie kuvika v Českej republike a na Slovensku, informovali odborníci zo skupiny Ochrana sýčka v ČR. Spolupracujeme s nimi pri výskume a ochrane druhu, nakoľko vtáky nepoznajú hranice a medzinárodná spolupráca je pre ich ochranu nevyhnutná. Viac informácií tu.


Článok o poklese populácie kuvika obyčajného: Further evidence of large-scale population decline and range contraction of the little owl Athene noctua in Central Europe (Folia zoologica, 66/2, 2017), autori: Monika Chrenková, Martin Dobrý, Martin Šálek

 

07_kuvik_Bedrich_Landsfeld.jpg BudkaPreKuvika_KristianBacsa_2016.JPG II._foto_Bedrich_Landsfeld.jpg

Jano_Svetlik_2.jpg Kuvik_Landsfeld.jpg kuvik_Jozef_Chavko.jpg

kuvik_obycajny_Bedrich_Landsfeld.jpg