Vypadnuté mláďa orla kráľovského prežilo

Tlačová správa  Bratislava, 15. júna 2017 DSC00324
Orol kráľovský patrí na Slovensku medzi ohrozené druhy, záchrana každého jedinca má nesmierny význam. Zamestnancom Štátnej ochrany prírody z CHKO Ponitrie sa počas víkendu podarilo zachrániť mláďa orla kráľovského, ktoré vypadlo z hniezda. Po operácii zlomeného krídla sa nachádza v stabilizovanom stave v rehabilitačnej stanici v Nitre. Jeho osud ešte nie je jasný. Ak bude v dobrom zdravotnom stave, pokúsia sa ornitológovia opäť o umiestnenie do iného hniezda orla kráľovského. Úspešná adopcia u tohto druhu sa podarila v roku 2015 s mediálne známym Karolkom.

„Na západnom Slovensku hniezdi asi 19 párov orlov kráľovských. Spolu s členmi Ochrany dravcov na Slovensku hniezda strážime a monitorujeme aj počas zlého počasia. Silný vietor, ktorý sa pred víkendom prehnal Nitrianskym krajom, spôsobil vyfúknutie dvoch mláďat a zničenie hniezda. Jedno mláďatko zahynulo, druhé sme našli v zlom stave so zlomeninou a preto nebolo možné poskytnúť náhradné hniezdo. Museli sme pristúpiť k odobratiu orlíčatka, ktoré bolo hladné a dehydratované. Absolvovalo operáciu zlomeného krídla, jeho stav je stabilizovaný, prijíma potravu a má sa dobre. V súčasnosti ešte nevieme povedať, či bude možné mláďa vložiť do náhradného hniezda a vrátiť ho tak do voľnej prírody,“ vysvetľuje Viktor Mlynek z CHKO Ponitrie.

„Populácia na západe našej krajiny je dlhodobo pod veľký tlakom, najmä čo sa týka nelegálnych aktivít - orly sú prenasledované pytliakmi. Prichádzajú tiež o miesta na hniezdenie, či potravné lokality. Vďaka práci našich ľudí sa ešte stále darí túto krehkú populáciu udržať a zlepšovať podmienky tak, aby mali orly kde hniezdiť, neboli vyrušované a aby mali dosť potravy. Keď vezmeme do úvahy všetky hrozby, ktorým orly čelia, je mimoriadne dôležité zachrániť každý jeden orlí život. V rámci projektu LIFE Energia sme do krajiny rozmiestnili 40 podložiek na západnom a východnom Slovensku v teritóriách orlov, ako bezpečné a stabilné miesto na hniezdenie. Pevne veríme, že tak ako v prípade Karola, aj toto mláďa dostane druhú šancu,“ hovorí Jozef Chavko, predseda Ochrany dravcov na Slovensku.

Pre ďalšie informácie kontaktujte: Viktor Mlynek, Štátna ochrana prírody SR – CHKO Ponitrie, Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript., 0903 298 312, Jozef Chavko, Ochrana dravcov na Slovensku, Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript., 0903 768 394

Doplňujúce informácie:
Projekt LIFE Energia podporila Európska únia prostredníctvom programu LIFE. Významným prínosom projektu je zlepšenie stavu prioritných druhov vtákov v trinástich projektových chránených vtáčích územiach, ktoré sú súčasťou siete Natura 2000. Projekt realizujú od septembra 2014 do decembra 2019 organizácie Ochrana dravcov na Slovensku, Východoslovenská distribučná, a.s., Západoslovenská distribučná, a.s., Univerzita veterinárskeho lekárstva a farmácie v Košiciach a rezortná organizácia MŽP SR Štátna ochrana prírody SR.