Sokola na svojom balkóne sa nemusíte báť

Tlačová správa Bratislava, 25. mája 2017 Stano Kovac sokol mysiar
V pondelok 22. mája sme oslávili Medzinárodný deň druhovej rozmanitosti. Mnoho ľudí možno prekvapí, aké široké zastúpenie vtáčích druhov možno nájsť dokonca priamo v slovenských mestách. Viaceré z nich si na ľudí zvykli až do tej miery, že si na hniezdenie vyberú črepník na balkóne, parapet, či otvor v stene. Medzi najznámejšie takto hniezdiace druhy patrí sokol myšiar. Pri prvom stretnutí s ním sú reakcie rôzne, väčšina ľudí si však zvykne a napokon sa tešia napríklad zo spestrenia všedných dní.

 

 

Pri slovách ako sídlisko, panelák, bytovka sa často vybaví neutešený obraz studených, anonymných príbytkov. Keď si však pridáme zelené stromy a štebotanie vtáctva, pocit je oveľa príjemnejší. V blízkosti ľudí hniezdi veľké množstvo vtákov, zvykli si na ruch miest, majú tu svoje útočisko i dostatok potravy v okolí. Najznámejšími sú drozdy, straky, hrdličky, sýkorky, dážďovníky, pomerne často ide o myšiarku ušatú či sokola myšiara. „Najmä od apríla do júna sa nám ozývajú ľudia, pretože počujú pískanie sovích mláďat, zahniezdil u nich sokol, alebo sa k nim zatúlalo mláďa. Zakaždým prosíme o zhovievavosť a trpezlivosť, kým sovy či sokoly odchovajú svoje mláďatá a tieto už budú schopné samostatne lietať. Tiež upozorňujeme, aby ľudia neodnášali mláďatká z miesta nálezu, ale vždy kontaktovali odborníka. Všetky informácie sme zhrnuli na adrese www.dravce.sk/prvapomoc. Teší nás čoraz väčší počet ľudí, ktorí si počínajú zodpovedne,“ hovorí Lucia Deutschová z organizácie Ochrana dravcov na Slovensku.

 

„Čoraz častejšie sú prípady, kedy sa s nami ľudia delia o radosť z hniezdenia sokola na ich balkóne, vedia že vyžaduje pokoj a nesmie byť rušený. Pre tých, ktorí potrebujú radu, sme pripravili odpovede na najčastejšie otázky, aké od ľudí dostávame v súvislosti s výskytom sokola myšiara. Nájdete ich na odkaze, ktorého adresa vychádza z ľudového pomenovania druhu – www.dravce.sk/postolka. Pravidelne vo februári organizujeme súťaž, kde nám obyvatelia oznamujú zimovanie myšiarok ušatých, každoročne sa do nej zapoja desiatky nadšencov. Preto sme sa rozhodli usporiadať podobnú súťaž, venovanú sokolovi myšiarovi. Prostredníctvom formulára na uvedenej webovej adrese je potrebné do 20. júna nahlásiť hniezdenie poštolky. Každého, kto poskytne relevantný údaj, zaradíme do žrebovania o poukážky do kníhkupectva. Verejnosť sa tak zapojí do monitoringu početnosti druhu v rámci intravilánov, čo sú pre nás cenné informácie, hniezda priebežne dopĺňame do online mapy,“ informuje Deutschová

 

„Vďaka dobrej dostupnosti môžeme bez problémov mladé sokolíky označiť krúžkami. Spolupráca s verejnosťou prináša zaujímavé poznatky z takzvaných spätných hlásení, kedy zistíme obsadenie lokality rovnakým sokolom, prípadne zistíme, kde sa zapáčilo mláďaťu z predchádzajúcich rokov,“ hovorí dlhoročný krúžkovateľ Roman Slobodník z Ochrany dravcov na Slovensku

 

Sokol myšiar i myšiarka ušatá síce hniezdia aj medzi panelákmi, no za potravou môžu zalietať i niekoľko kilometrov – ich obľúbenou potravou sú myši a hraboše. Pri love na poliach významne pomáhajú pri ochrane poľnohospodárskych plodín a nahrádzajú chemické prípravky.

 

Okrem toho, že operence necháme bez vyrušovania hniezdiť na mieste, ktoré si sami vybrali, môžeme prispieť k zvýšeniu pestrosti druhov aj inak. Pomocou pre vtáctvo je hniezdna búdka a v horúcich dňoch čisté napájadlo. K zvyšovaniu rozmanitosti druhov vo svojom okolí prispejeme i ponechaním časti záhrady bez kosenia, výsadbou a udržiavaním ovocných stromov či využívaním prírodných postupov na ochranu pred škodcami.

 

Západoslovenská energetika, a.s. dlhodobo finančne podporuje projekty záchrany kriticky ohrozených druhov na Slovensku. Jedným z takýchto projektov je aj 3D od ZSE – Dávame Domov Dravcom, prostredníctvom ktorého sa zabezpečuje okrem iného krúžkovanie a kontrola hniezd vzácnych dravcov, adopcia mláďat v prípade ohrozenia, inštalácia búdok pre dravce a sovy.

 

Jana Krajmerova_ sokol_mysiar.jpg Mysiarka usata_Karol Sotnar.jpg Stano_Kovac_sokol_mysiar.jpg

mysiarka_usata.jpg