Vplyv ochladenia na vtáky - vieme im pomôcť?

Prikrmovanie 4

I keď podľa kalendára začala jar pred mesiacom, na Slovensku prevládlo chladné počasie sprevádzané snežením. Takéto výkyvy počasia ovplyvňujú nielen ľudí, ale predovšetkým živočíchy, ktoré sa s prudkými zmenami musia vyrovnať.

Jarné dni majú pre viaceré operence veľký význam, pretože niektoré začínajú hniezdiť a iné už každú chvíľu čakajú, že sa ich mláďatká vyliahnu na svet. Náhle ochladenie musia zvládnuť s vynaložením väčšieho množstva energie, ako zvyčajne. To môže negatívne ovplyvniť počet vyvedených mláďat, pričom najviac ohrozené sú druhy, ktoré sa na Slovensku vyskytujú v malom počte, ako napríklad sokol rároh. Každé jedno jeho vyvedené mláďa je dôležité pre celú populáciu.


“Migrácia vtáctva prebieha za vhodných podmienok. V nepriaznivých podmienkach je sťahovanie vtáctva minimálne, alebo ustáva úplne. Prebiehajúce počasie je z hľadiska migrácie nevyhovujúce, vtáctvo sa uchyľuje do závetria, ako sú miesta s hustým porastom vegetácie – napríklad kríky. Chladné počasie, aké sme zaznamenali na Slovensku, nepriaznivo vplýva najmä na hmyzožravé druhy (napr. lastovičky, mucháriky), ktoré mali na naše územie práve v týchto dňoch početne prilietať, alebo našu krajinu iba križovať. V minulosti boli práve v tomto období zaznamenávané cez naše územie prelietajúce aj tisícové počty trsteniarikov a rôznych iných druhov, ktorých migrácia sa teraz vplyvom počasia spomalila. Väčší problém predstavujú vrtochy počasia pre hniezdiace druhy. Na rozdiel od migrujúcich vtákov nemajú k dispozícii také tukové zásoby a tiež vzhľadom pre polohu hniezda sa niekedy nemôžu pred silným vetrom a dažďom úplne ukryť. Zaznamenali sme padanie hniezd u havranov a tiež sa stáva, že napríklad havrany pri dlhých dažďoch násady opustia. Potravné zdroje pre operence sú limitované najmä v stredných a vyšších polohách z dôvodu snehovej pokrývky a tak sa vtáky uchyľujú k miestam, ktoré boli na potravu bohaté v zimných mesiacoch (napr. hnojiská), alebo k vodným plochám, kde sa hmyz vyskytuje vo väčšom zastúpení. Určite sa oplatí opätovne prikrmovať vtáctvo slnečnicou, repkou, jačmeňom. Pre časť hmyzožravcov, ako sú penice, je alternatívnou potravou ovocie, napr. vhodné je rozpoliť jablko,“ hovorí Roman Slobodník z Ochrany dravcov na Slovensku.


Viac informácií o prikrmovaní vtáctva nájdete tu.


Tlačovú správu k ochladeniu z roku 2015 nájdete tu.

 

Pre viac informácií prosím kontaktujte: Roman Slobodník, Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript., 0907 026 107