Devínska hradná skala v noci ožíva

Tlačová správa Bratislava, 17.marca 2017 Vyr skalny Harvancik1
Devínska hradná skala určite patrí medzi najvýznamnejšie kultúrno-historické miesta Slovenska. Pre krásny výhľad na sútok Moravy a Dunaja a príjemné prírodné prostredie neďaleko centra Bratislavy je tiež obľúbeným miestom krátkych rodinných výletov.

„V zimnom období tu občas však vídať i ornitológov, ktorí sústredene ďalekohľadmi hľadia na skalné bralo. Predmetom ich záujmu je drobný vtáčik – murárik červenokrídly, ktorý tu pravidelne zimuje. Patrí medzi najvzácnejšie vtáky Slovenska a v zime ho sem chodia pozorovať ornitológovia zo širokého okolia. Túto jar si devínska hradná skala pripravila ešte jednu zaujímavosť. Ak sem zavítate za súmraku alebo v noci, môžete z bezprostrednej blízkosti počúvať hlas našej najväčšej sovy, výra skalného. Samec si húkaním vymedzuje teritórium a jeho hlboké „u-huuu“ počuť za tichej noci až do vzdialenosti 2 kilometrov. Niekedy vie byť veľmi vytrvalý a ozve sa až 900 krát za noc. Samička v tomto období už zohrieva násadu – jedno až štyri vajíčka, z ktorých sa po mesiaci vyliahnu mláďatá,“ hovorí Michal Noga z Ochrany dravcov na Slovensku.


"V minulosti to výry nemali ľahké, ako vrcholoví predátori boli prenasledovaní človekom. Mláďatá boli vyberané z hniezd a využívali sa na „výrovkách“ – poľovačkách, pri ktorých strieľali dravé vtáky, ktoré útočili na priviazaného výra. Našťastie, tieto praktiky sú už dávno zakázané a výr je celoročne chránený. Niektoré hniezdne lokality zanikajú pre zvyšujúci sa tlak turistických alebo športových aktivít, ale výr si na blízkosť ľudí dokáže zvyknúť – o čom svedčí i jeho pravidelné hniezdenie na Devínskej Kobyle a súčasný výskyt na devínskom hradnom brale,“ dopĺňa l Noga.


„Na Slovensku hniezdi 10 druhov sov, ale len dve – sova obyčajná a myšiarka ušatá - sú bežnejšie. Tento rok v rámci projektu „Spoločný monitoring lesných druhov sov“ začíname s programom, ktorý by mal priniesť odpovede na otázky o zmenách v početnosti jednotlivých druhov. Našim cieľom je nastaviť terénnu prácu tak, aby sa ho mohli zúčastniť nielen profesionálni ornitológovia, ale i širšia verejnosť. Vďaka podpore Visegradskeho fondu sa rovnaké aktivity budú realizovať na Slovensku i v Českej republike,“ hovorí Vladimír Nemček, koordinátor projektu.


Ešte približne mesiac bude možné počas tichých bezveterných nocí počúvať v skalných oblastiach a kameňolomoch húkanie výra. A dúfajme, že naďalej aj na Devíne.

 

Pre ďalšie informácie kontaktujte: Michal Noga, 0911 339 193, Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript., Vladimír Nemček, 0910 971 960, Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.

 

Navštívte aj naše ďalšie webové stránky

steppelife.eu

vtáčia kriminalita

danubefreesky.eu

sakerlife.mme.hu

lifeenergia.sk

falcoproject.eu

apomarina

imperialeagle.eu

Hlavní partneri

SEPS logotypnazov positive color RGB ZSE-hlavni.partneri 02 ZSD logo VSE rgb logo VSD rgb 051-SSE 06 SSEd