nase sk dravce2

nase sk sovy2

Na Slovensku zimovalo podľa sčítania takmer 800 myšiarok

Tlačová správa Bratislava, 6.marca 2017 myšiarka Peter Nociar
Myšiarka ušatá je sova s výrazne oranžovými očami a pierkami na hlave pripomínajúcimi ušká. Jej počty sa u nás v zime pravidelne zvyšujú a do ich sčítavania sa už po druhýkrát zapojila aj slovenská verejnosť. Spolu s ornitológmi narátali 792 myšiarok na 65 zimoviskách, lokality sú zverejnené na mape pod odkazom http://bit.ly/2mkAKrm. Ich kŕdle sa pomaly rozchádzajú, začína totiž obdobie hniezdenia. Samce sa uchádzajú o samičky a predvádzajú rôzne akrobatické kúsky.

 

„Sčítavanie myšiarok ušatých na zimoviskách realizuje Ochrana dravcov na Slovensku od roku 1992. Už druhý rok sa do monitoringu v rámci „Súťaže s myšiarkami“ môžu zapojiť nadšenci z celého Slovenska. Myšiarka ušatá je druh sovy, ktorý môžeme od októbra do marca vo vyšších počtoch pozorovať v blízkosti ľudských sídel. Počas zimy sa myšiarky zoskupujú do kŕdľov a cez deň oddychujú na stromoch v blízkosti parkov, škôl, cintorínov a rodinných záhrad. Ich výskyt pravidelne monitorujeme a zaznamenávame dôležité informácie o lokalizácii, počte zimujúcich myšiarok a rušivých faktoroch prostredia. Získané údaje využívame pri ďalšom výskume,“ vysvetľuje Tomáš Veselovský z Ochrany dravcov na Slovensku.

 

„V sezóne 2016/2017 evidujeme na území Slovenska 65 zimovísk, na ktorých zimovalo celkovo 792 myšiarok ušatých. Viac ako polovicu z týchto údajov sme získali vďaka aktívnej spolupráci s verejnosťou. Na mape Slovenska stále existujú miesta, z ktorých máme menej informácií. Preto nás tento rok potešili údaje o zimoviskách z okolia Veľkých Kapušian na východe Slovenska, či z okolia Lučenca. Najviac myšiarok ušatých zimovalo počas tejto sezóny v mestách Hurbanovo a Kolárovo, a to približne 50 jedincov. Oproti minulému roku sme zaznamenali nižší počet zimujúcich myšiarok. Neznamená to však, že myšiarok ubúda. Na ich počty počas chladných dní má vplyv viacero faktorov. Medzi hlavné patria meteorologické podmienky a dostupnosť potravy, hlavne hraboša poľného,“ hovorí Veselovský.

 

„Začína marec, vonku sa oteplilo, všetko v prírode pomaly ožíva. Kŕdle myšiarok ušatých sa rozchádzajú. Samce začínajú tokať a zároveň sa snažia zapôsobiť na samičky vzdušnou akrobaciou. Pri týchto hrách samec udiera pod telom krídlami o seba. Znie to ako úder o vankúš. V priebehu marca si páry myšiarok nájdu svoje miesto na hniezdenie. Vlastné hniezdo si nestavajú, využívajú opustené hniezda po strakách, vranách a havranoch. Využívajú tiež polobúdky, ktoré do prírody umiestnila Ochrana dravcov na Slovensku,“ uzatvára Veselovský.

 

Pre ďalšie informácie kontaktujte: Tomáš Veselovský, Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript., mobil: 0905 279 862

 

Doplňujúce informácie:
• V sezóne 2015/2016 sme na 53 zimoviskách napočítali 1 353 myšiarok ušatých.
• Medzi významné zimoviská myšiarok ušatých na Slovensku v sezóne 2016/2017 patrí Hurbanovo - 50 jedincov, Kolárovo - 50 jedincov.
• Myšiarka ušatá prináša radosť hlavne poľnohospodárom. Odborníci z Katedry ekológie a environmentalistiky Univerzity Konštantína Filozofa v Nitre, ktorí dlhodobo skúmajú zloženie potravy myšiarky ušatej, zistili, že až 90 percent jej potravy tvorí hraboš poľný. Ide o druh spôsobujúci škodu na poľnohospodárskych plodinách. Obyvateľov sídlisk zase poteší, že myšiarka ušatá loví aj myši a menšie potkany. Zvyšok potravy tvoria ďalšie druhy hlodavcov, hmyzožravce a v malej miere vtáky ako sýkorky a vrabce.
• Najväčšie zimovisko na svete sa nachádza v meste Kikinda (Srbsko). Ornitológovia počas jedného dňa zaznamenali na stromoch v centre mesta 700 sov.

 

Tlačové správy r.2017

Copyright © 2015. All Rights Reserved.

RPS - Ochrana dravcov na Slovensku