Slovensko pritvrdzuje v boji proti vtáčej kriminalite

Tlačová správa Bratislava, 16.novembra 2016 Falco Gabor Morvai Szilard
V poslednom období sa stretávame s nelegálnymi prenasledovaním vtákov, najmä trávením. Aj za uplynulý rok sme boli svedkami uhynutých vzácnych orlov kráľovských, sokolov rárohov, hají červených a ďalších druhov. Ochrana dravcov na Slovensku prichádza s novým projektom, ktorého hlavným cieľom je zvýšenie efektivity vyšetrovania nezákonnej činnosti, predovšetkým ilegálneho trávenia dravých vtákov.

 

„Na Slovensku majú nelegálne aktivity, obzvlášť v spolupôsobení s inými faktormi, vysoký negatívny vplyv na mnohé vzácne druhy dravcov. Orol kráľovský i sokol rároh sa v uplynulých desiatich rokoch stali obeťami nelegálnych činov zhodne v počte 19 jedincov. V prípade orla kráľovského je alarmujúci fakt, že tento počet predstavuje v podstate polovicu západoslovenskej populácie, ktorá je veľmi krehká – už 10 rokov jej veľkosť nenarástla ani o jediný pár. Najčastejšie sa stretávame s vyloženými otrávenými návnadami. Dravce plnia v prírode dôležitú sanitárnu funkciu - požierajú aj uhynuté živočíchy a práve to sa im stáva osudným. Po požití takejto návnady u nich dochádza spravidla k rýchlej a veľmi bolestivej smrti. Používané jedy patria v EÚ medzi zakázané látky a sú nebezpečné aj pre ľudí, či domácich miláčikov,“ hovorí Lucia Deutschová z Ochrany dravcov na Slovensku.

 

„Slovensko je v porovnaní s viacerými európskymi krajinami na dobrej ceste k riešeniu nelegálnych aktivít cielených na vtáctvo. Dôvodom je najmä ochota spolupráce a priamej participácie Ministerstva vnútra SR, zastrešujúceho procesy vyšetrovania. Od októbra 2016 sa oficiálne začal medzinárodný projekt pod skráteným názvom LIFE PannonEagle. Cieľom projektu je ochrana orla kráľovského, sokola rároha a ďalších druhov v partnerských krajinách, so zameraním na prevenciu, odhaľovanie a riešenie prípadov nelegálnych aktivít. Z veľkej miery je projekt odovzdaním bohatých skúseností maďarských kolegov s úspešným projektom LIFE Helicon. Zaujímavou aktivitou, ktorá sa v Maďarsku aj v iných krajinách Európskej únie osvedčila a bude realizovaná aj na Slovensku, je využitie špeciálne vycvičeného psa pri hľadaní otrávených návnad a ich obetí v teréne. Najdôležitejšou ambíciou nového projektu je zvýšenie úrovne prevencie nelegálnych aktivít a zvýšenie objasnenosti odhalených prípadov,“ vysvetľuje Zuzana Guziová, manažérka projektu.

 

Úvodné stretnutie k projektu „Ochrana orla kráľovského prostredníctvom znižovania mortality zapríčinenej človekom v Panónskom regióne“ sa konalo 16. novembra v Bratislave. Stretnutia sa zúčastnili odborníci z Maďarska a zo Slovenska. Projekt bol podporený Európskou úniou v rámci programu LIFE a významnou mierou prispieva k zlepšeniu stavu kritériových druhov vtákov v územiach siete Natura 2000.

 

Pre ďalšie informácie kontaktujte:
Informácie o prípadoch nelegálnych aktivít: Lucia Deutschová, Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript. , 0903 219 524
Informácie o projekte: Zuzana Guziová, projektová manažérka, Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript., 0907 503 844

Navštívte aj naše ďalšie webové stránky

steppelife.eu

vtáčia kriminalita

danubefreesky.eu

sakerlife.mme.hu

lifeenergia.sk

falcoproject.eu

apomarina

imperialeagle.eu

Hlavní partneri

SEPS logotypnazov positive color RGB ZSE-hlavni.partneri 02 ZSD logo VSE rgb logo VSD rgb 051-SSE 06 SSEd