Rekordný počet mláďat sokola červenonohého

Tlačová správa V Bratislave, 31.augusta 2016 Mlada konar
Kriticky ohrozený sokol červenonohý zaznamenal v tomto roku najúspešnejšie hniezdenie od roku 2005. Ornitológovia potvrdili 5 hniezdiacich párov, pričom v každom hniezde boli až 4 mláďatká, čo je maximálny počet pre daný druh. V čase od konca júla do konca augusta vyletelo celkom 19 mláďat, 1 pravdepodobne uhynulo. Ornitológovia sa z tejto situácie veľmi tešia, upozorňujú však, že druh je pre Slovensko naďalej kriticky ohrozený a pre jeho záchranu bude potrebné uskutočniť ďalšie opatrenia.


„Prvý sokol červenonohý priletel tento rok zo subsaharskej Afriky prekvapivo už v polovici apríla. Napriek skorému príletu bolo hniezdenie na Slovensku nerovnomerné, pretože v máji bolo pre tento druh nepriaznivé počasie a nedostatok potravy. Až koncom mája sme našli prvý hniezdiaci pár a postupne sme sa tešili z ďalších. Sokoly si vybrali pre hniezdenie 2 búdky, 1 vranie hniezdo a 2 stračie hniezda. Kým prvé mláďatá vyleteli z búdky už v polovici júla, posledné opúšťali hniezdo strák len pred niekoľkými dňami. Sokoly sú známe tým, že si vlastné hniezda nestavajú a využívajú hniezda krkavcovitých vtákov, alebo búdky. Vrátiť sokola opäť do našich nížin sa snažíme v rámci medzinárodného projektu „Ochrana sokola červenonohého v Karpatskej kotline“, jednou z aktivít bolo aj vyvesovanie búdok, či ochrana krkavcovitých vtákov,“ hovorí Roman Slobodník, koordinátor projektu z Ochrany dravcov na Slovensku.


„Sokoly červenonohé hniezdili tento rok opäť iba na jedinej lokalite. Od júna mali sokoly dostatok potravy (predovšetkým hmyz) a dobré poveternostné podmienky. Zaznamenali sme najúspešnejšie hniezdenie od roku 2005. Obdiv patrí predovšetkým sokolím samičkám, ktoré vysedeli maximálny možný počet vajec pre tento druh. V každom z piatich hniezd boli štyri sokolíky, do konca augusta vyletelo celkom 19 mláďat, 1 pravdepodobne uhynulo. Zaujímavosťou bolo, že starostlivosť o potomstvo nerealizoval len hniezdiaci pár, ale pri jednom z aktívnych hniezd sa vystriedali až 4 rôzne samce. Tento jav je pre tento druh typický, do kŕmenia mláďat a ochrany hniezda sa zapájajú aj tzv. helperi, teda vtáky, ktoré síce nehniezdia, ale pomáhajú iným spôsobom. Najťažšie obdobie ich ešte len čaká – už čoskoro budú migrovať až do Afriky, najviac mláďat uhynie práve počas sťahovania,“ vysvetľuje Slobodník.


„Každý pár, ktorý zahniezdi, je pre nás v súčasnosti veľkým úspechom a svedčí o obrovskom úsilí, ktoré dlhé roky vynakladáme na to, aby tieto sokoly zo Slovenska úplne nevymizli. Z úspešnej sezóny sa veľmi tešíme a je pre nás satisfakciou za našu prácu. Považujeme to za sľubný začiatok a signál, že má zmysel v aktivitách na záchranu sokola s červenými nohavičkami pokračovať. Naším cieľom je zastabilizovať situáciu na jedinej lokalite a rozšíriť jeho hniezdenie na ďalšie lokality. V susednom Maďarsku je situácia už niekoľko rokov stabilná a hniezdi tam viac ako 1000 párov. Ich populácia môže byť zdrojom aj pre našu krajinu, čoho dôkazom je samička, ktorá sa vyliahla pred desiatimi rokmi v Maďarsku a tento rok úspešne odchovala 4 mláďatá na našom území,“ uzatvára Slobodník.


Pre viac informácií prosím kontaktujte: Roman Slobodník, 0907 026107, Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.


Doplňujúce informácie:
Viac informácií o projekte LIFE11 NAT/HU/000926 Ochrana sokola červenonohého v Karpatskej kotline sa dozviete na web stránke www.falcoproject.eu. Projekt bol podporený Európskou úniou v rámci programu LIFE a významnou mierou prispieva k zlepšeniu podmienok kritériových druhov vtákov v územiach siete Natura 2000.


Krátka história hniezdenia sokola červenonohého na Slovensku:
2015 – 4 mláďatká, 2014 – 11 mláďat, 2013 – 4 mláďatá, 2012 – 0 mláďat, 2005 – 19 mláďat z 11 hniezdnych párov, na konci 90-tych rokov – odhadom 60-70 párov

Navštívte aj naše ďalšie webové stránky

steppelife.eu

vtáčia kriminalita

danubefreesky.eu

sakerlife.mme.hu

lifeenergia.sk

falcoproject.eu

apomarina

imperialeagle.eu

Hlavní partneri

SEPS logotypnazov positive color RGB ZSE-hlavni.partneri 02 ZSD logo VSE rgb logo VSD rgb 051-SSE 06 SSEd