Odborníci prosia ľudí o zhovievavosť voči sovám

mysiarka usata foto www.dravce.sk 2Tlačová správa, Bratislava, 5.8.2016

V tomto období sa pomedzi paneláky či rodinné domy môžu ešte stále rozliehať v noci záhadné zvuky, ktoré môžu viacerí obyvatelia vnímať rušivo. Pracovníci mimovládnej organizácie Ochrana dravcov na Slovensku (RPS) dostávajú množstvo podnetov a žiadostí o pomoc, aby neželané zvuky prestali. Viacerí ľudia si totiž všimli, že za vytrvalé pískanie môžu „sídliskové“ sovy.

„Dostávame viaceré výzvy od niekedy nahnevaných ľudí, ktorým pískanie prekáža, dokonca natoľko, že kvôli nemu nemôžu spať, učiť sa či sústrediť sa na iné povinnosti. Obracajú sa na nás so žiadosťou, aby sme sovy premiestnili. Toto riešenie je však absolútne nevhodné,“ informuje Lucia Deutschová z RPS.

Pískanie je prejav mláďat sovy, myšiarky ušatej. Tá si na hniezdenie vyberá hniezda postavené vranou či strakou, často na sídliskách, cíti sa tu bezpečne. Prvé dni po opustení hniezda ešte malé sovy nevedia dobre lietať a nie sú samostatné, posedávajú na okolitých konároch. Aby upozornili rodičov na svoj hlad a boli nakŕmené, pískajú. „Je to veľmi účinná stratégia. Tešíme sa, že viacerí ju dokážu tolerovať – nechajú sovy bez rušenia vyhniezdiť, dokonca nám posielajú fotky a tešia sa zo spestrenia sídliskového života. Sú však aj takí, ktorým pískanie extrémne prekáža, objavili sa dokonca prípady, kedy po sovách strieľali. Je to smutné, vždy prosíme ľudí o zhovievavosť, aby počkali, kým budú sovy samostatné, vtedy pískanie prestane. Ak sa to inak nedá, je možné napríklad použiť chrániče sluchu z lekárne. Dôvod na premiestnenie mláďat či celého hniezda pískanie rozhodne nie je. Ide o zákonom chránený druh, kedy je bez špeciálnej výnimky zakázaná manipulácia a dokonca i vyrušovanie. Väčšina myšiarok už vyhniezdila, aktívnych hniezd je už menej,“  dopĺňa Deutschová.

Okrem sovy myšiarky ušatej je bežným druhom na sídliskách aj sokol myšiar, ľudovo nazývaný poštolka. Tento druh je tiež známy pre hlasné zvukové prejavy, ozýva sa však cez deň, ľuďom jeho krik neprekáža. „Pri poštolke sa niekedy ľudia sťažujú na znečistenie balkóna, výklenkov a iných miest, kde sokol zahniezdi. Väčšina ľudí však jeho hniezdenie toleruje a veľmi sa tešia najmä z mláďat,“ uzatvára Deutschová

Viac informácií o druhoch hniezdiacich v blízkosti ľudí a o tom, čo robiť napríklad aj pri náleze živočícha, je k dispozícii na web stránke www.dravce.sk/prvapomoc. Vydali sme aj špeciálny plagát, venovaný druhom žijúcim v blízkosti ľudí, ktorí ľudia získajú zdarma na našej adrese v Bratislave a v elektronickej podobe tu.

Ďalšie informácie: Lucia Deutschová, 0911 219 520.

Krátke videá na tieto témy:

https://www.youtube.com/watch?v=UeDiRFCLArM

https://www.youtube.com/watch?v=emjxGPizrhk

https://www.youtube.com/watch?v=rN5b4cSZlmM

https://www.youtube.com/watch?v=UKjdWaxQres

Plagat Dravce a sovy sidliska jpg.jpg mysiarka usata foto Dusan Kerestur.jpg mysiarka usata foto www.dravce.sk 2.jpg

mysiarka usata foto www.dravce.sk 3.jpg